I Daniel Blake - O υπέροχος Χρυσός Φοίνικας του Ken Loach στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

I Daniel Blake – O υπέροχος Χρυσός Φοίνικας του Ken Loach στις αίθουσες

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο αειθάλης Ken Loach είχε πει ότι δεν θα κάνει άλλη ταινία μετά το Jimmy’s Hall που είδαμε πρόπερσι να διαγωνίζεται στο Φεστιβάλ των Καννών. Όμως ευτυχώς για μας το υπέροχο σενάριο του Paul Laverty, στο I Daniel Blake, του άλλαξε την γνώμη και έτσι άλλο ένα αριστούργημα από τα χέρια του Βρετανού έκανε πρεμιέρα στο Διαγωνιστικό των Καννών.

Ο Daniel Blake είναι 59 χρονών, εργάτης όλη του ζωή, και πλέον μετά από μια καρδιακή προσβολή, στηρίζεται στα χρήματα που του δίνονται μέσω ενός επιδόματος, με τον γιατρό του να μην του επιτρέπει να ξαναπιάσει δουλειά. Η γυναίκα του έχει πεθάνει, αφήνοντάς τον μόνο στον κόσμο και ο Daniel είναι ένας καλοκάγαθος γεράκος, με ένα καλό λόγο για τον καθένα γύρω του. Η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη όμως για την χορήγηση του επιδόματος, αγνοεί την γνωμάτευση του γιατρού του, βάζοντάς τον να ψάχνει για δουλειά. Στην συγκεκριμένη υπηρεσία είναι που θα γνωρίσει την Katie μία ανύπαντρη μητέρα δύο παιδιών, της Daisy και του Dylan. Εκείνη έχει πρόσφατα μετακομίσει στο Newcastle από το Λονδίνο καθώς οι υπηρεσίες της έδωσαν σπίτι εκεί, μετά από πολύ καιρό διαμονής σε ένα δωμάτιο hostel αστέγων. Παγιδευμένοι από την γραφειοκρατία, τα τερτίπια των υπαλλήλων ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται το σχετικό σύστημα, και με αίσθηση αλληλεγγύης οι τέσσερις τους θα αναπτύξουν μια δυνατή φιλία για να αντιμετωπίσουν την κακοτυχία τους και το αδιάφορο κρατικό μηχανισμό.

thumb_1371_film_film_big

Σίγουρα θα υπάρξουν πολύ που θα βρουν την ταινία του Ken Loach υπερβολική για την κατάσταση των αιτούντων την βοήθεια του κοινωνικού κράτους στην Αγγλία. Όπως είναι πολλοί εκείνοι που θα έλεγαν ότι δεν θα ήθελαν ο Daniel Blake να παίρνει τα χρήματα που προέρχονται από τον φόρο τους και να μην δουλεύει. Η αλήθεια όμως είναι ότι όσοι αντιδράσουν έτσι στην αριστουργηματική νέα ταινία του Ken Loach, απλά ζουν σε ένα άλλο κόσμο από αυτόν των ηρώων της ταινίας. Δεν έχουν πάει ποτέ σε κοινωνικό παντοπωλείο ή συσσίτιο, δεν έχουν συναντήσει το τέρας της γραφειοκρατίας και στην χειρότεροι περίπτωση είναι οι ίδιοι που θα που θέλουν ένα μικρότερο κοινωνικό κράτος και προσπαθούν να στείλουν την Ευρωπαϊκή Ήπειρο αιώνες πίσω όντας θαυμαστές τύπων σαν τον Donald Trump. Ο Ken Loach κάνει για ακόμα μια φορά μια βαθιά πολιτική ταινία που σπάει κόκαλα και συγκινεί με τον ρεαλισμό της και το τσαγανό των ηρώων της. Ο Daniel Blake είναι ο καλός γεράκος, που πλήρωνε τους φόρους του, που δούλευε μια ζωή, που δεν έχει ιδέα από υπολογιστές και online συστήματα. Είναι ο παππούλης που ο καθένας μας θα ήθελε, απλός, ανθρώπινος, φιλικός, ήρεμος, άνθρωπος πάνω από όλα και με τα όλα του. Ένας τέτοιος άνθρωπος θα πρέπει να μάθει να γράφει cv, να μιλήσει με εργοδότες και να βρει δουλειά όντας υποχρεωμένος να ψάχνει στο ηλεκτρονικό σύστημα, αν θέλει να ζήσει, την ίδια ώρα που ο γιατρός του το απαγορεύει και ο ίδιος δεν έχει ιδέα να χρησιμοποιεί το ποντίκι του υπολογιστή. Ο Daniel Blake είναι ο άνθρωπος που δεν νοιάζεται μόνο για το συμφέρον του και για την δική του εξυπηρέτηση, αλλά είναι εκείνος που θα φωνάξει όταν θα δει κάτι παράλογο, αυτός που θα υπερασπιστεί το δίκιο του διπλανού του.

i_daniel_blake_no_film_school

Ο Ken Loach σε μια από τις πιο άρτιες σκηνοθεσίες του στις τελευταίες του ταινίες, μας θυμίζει πόσο πολύ αγαπάμε το σινεμά, πόσο πολύ μας λείπουν οι καλές ιστορίες με ήρωες σαν τον Daniel Blake και μας κάνει να δακρύσουμε σε αυτό το μελόδραμα που πλάθει αριστοτεχνικά. Πάνω από όλα όμως ο Loach στέλνει μια κραυγή αγωνίας για τον σύγχρονο πολιτισμό, τον σύγχρονο άνθρωπο, τα ιδανικά μας που ξεχάσαμε κάπου στην πορεία του πολιτισμού και που μας έχουν κάνει να βλέπουμε τους ανθρώπους χειρότερα και από ζώα. Στα 79 του χρόνια το επίτευγμα του Ken Loach στο I Daniel Blake, είναι ότι καλύτερο έχουμε δει από πολιτικό-κοινωνικό σινεμά τελευταία. Καλύτερο από τα εξαιρετικά επίσης Two Days One Night και το Ο νόμος της Αγοράς, που είδαμε πέρσι και πρόπερσι στις Κάννες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον μεγάλο καλλιτέχνη και άνθρωπο Ken Loach.

Δείτε επίσης: Cannes2016: 2ος ΠΑΝΑΞΙΟΣ Χρυσός Φοίνικας στον Ken Loach! Μεγάλες εκπλήξεις και αδικίες στα υπόλοιπα βραβεία 

Μη χάσεις: Ken Loach – Συνέντευξη στις Κάννες: “Είναι σοκαριστική η αντιμετώπιση των ανέργων στην νεοφιλελεύθερη Ευρώπη”

O Loach κέρδισε για το I Daniel Blake το δεύτερο Χρυσό του Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών.

Clip για την ταινία:


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές