Η Αρχαιολόγος - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Αρχαιολόγος

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Η ταινία η Αρχαιολόγος επικεντρώνεται στην αρχαιολόγο Γεωργία Καραμήτρου – Μεντεσίδη. Για την ηρωίδα, ο χρόνος κυλά αντίστροφα. Ο χώρος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στις όχθες του Αλιάκμονα στον οποίο εργάζεται, σύντομα θα μετατραπεί σε λίμνη από το υπό κατασκευή φράγμα της ΔΕΗ στην περιοχή. Η ομάδα της αρχαιολόγου δίνει μια μάχη με τον χρόνο για να σώσει την ανασκαφή της.

Η ταινία προβλήθηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης όπου οι Cinefreaks δίνουν το παρών. Στη σκηνοθεσία βρίσκουμε τον Κίμωνα Τσακίρη, γνωστό από τα δημοφιλή Sugartown – Οι Γαμπροί και Sugartown – H επόμενη μέρα.

Τόπος: Αιανή. Πρόσωπο: Γεωργία Καραμήτρου. Επάγγελμα: Αρχαιολόγος. Στόρι: Η ηρωίδα που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος στη Δυτική Μακεδονία, δίνει την τελευταία μάχη της καριέρας της, προσπαθώντας να σώσει έναν μεγάλο αρχαιολογικό χώρο που θα χαθεί για πάντα στον βυθό μιας τεχνητής λίμνης και έρχεται αντιμέτωπη με τα οικονομικά συμφέροντα της ΔΕΗ, τις καταλήψεις των εργατών και τα ορμητικά νερά.

Τοποθετώντας ως κεντρικό πρόσωπο μία αρχαιολόγο που έχει συνδεθεί με την περιοχή της Αιανής, ο Κίμων Τσακίρης (Sugartown – Οι Γαμπροί) στήνει ένα ντοκιμαντέρ για τον αγώνα της διάσωσης ενός αρχαιολογικού χώρου, αλλά και ενός έργου ζωής, απέναντι στην κρατική αδιαφορία και την άκρατη και άτακτη ανάπτυξη. Με όπλα του την εξαιρετική φωτογραφία του Γιάννη Δρακουλαράκου και την ατμοσφαιρική μουσική του Θανάση Παπακωνσταντίνου και του γιου του Κωνσταντή Παπακωνσταντίνου, ο δημιουργός της «Αρχαιολόγου» οδηγείται σε μία από τις πιο ενδιαφέρουσες καλλιτεχνικά σκηνοθεσίες που είδαμε σε ολόκληρο το φεστιβάλ. Συνδυάζοντας διαφορετικές τεχνικές στη λήψη των πλάνων και υιοθετώντας την εναλλαγή στυλ στο στήσιμο των κάδρων, ο Τσακίρης βρίσκει κέντρο στο συναίσθημα, αγκαλιάζει την πραγματικότητα και μιλάει με τις σιωπές, χωρίς να εκβιάζει ή να ξενίζει. Οι συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών του ντοκιμαντέρ στο αυτοκίνητο εν ώρα οδήγησης, μαρτυρούν τη συνεχή διάνυση αποστάσεων· αποστάσεων πραγματικών και εικονικών, αποστάσεων ετών και νοοτροπιών.

Χωρισμένο σε τρία μέρη, Ανασκαφή, Απαγόρευση και Κατάληψη, η «Αρχαιολόγος» αντιπαραβάλει τον φυσικό και πολιτισμικό πλούτο, όπως το περιβάλλον και τα αρχαιολογικά ευρήματα, με τον απτό και μεθοδευμένο, που προκύπτει για ορισμένους από τα αναπτυξιακά έργα μονάδας παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η Γεωργία Καραμήτρου καλείται να αντιμετωπίσει απεργίες και καταλήψεις εργατών, να «φυγαδεύσει» τα ευρήματα, να κερδίσει την κούρσα με το χρόνο και να σταθεί δυνατή. Οι προσωπικές θυσίες, οι ευθύνες και η ανάληψή τους αποκαλύπτονται στην κάμερα, ενώ τα σπαρακτικά πλάνα των σκεπασμένων με νερό αρχαιοτήτων, βάζουν την τελευταία λέξη σε έναν μάταιο αλλά λυτρωτικό αγώνα.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές