Η απόφαση- A war - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η απόφαση- A war

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο διοικητής Claus Pedersen και οι άντρες του είναι τοποθετημένοι σε μια επαρχία του Αφγανιστάν. Εν τω μεταξύ πίσω στη Δανία η γυναίκα του Claus, Maria προσπαθεί να τα βγάλει πέρα στη καθημερινότητα της με τον σύζυγο της στο πόλεμο και τρία παιδιά που τους λείπει ο πατέρας τους. Κατά τη διάρκεια μιας αποστολής ρουτίνας, οι στρατιώτες παγιδεύονται σε διασταυρούμενα πυρά και με σκοπό να σώσει τους άντρες του ο Claus παίρνει μια απόφαση που έχει μοιραίες επιπτώσεις για εκείνον και την οικογένεια του πίσω στη πατρίδα.

Krigen

Το νέο δράμα του σεναριογράφου/σκηνοθέτη Tobias Lindholm που προτάθηκε και για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (Δανία) είναι γεμάτο ένταση και στιγμές που θα σας κάνουν να αναρωτηθείτε για τα πιστεύω σας.

Η ταινία αποτελείται ουσιαστικά από τρία μέρη, με το κάθε κομμάτι να προσφέρει τους δικούς του προβληματισμούς και να είναι γυρισμένο με ξεχωριστή τεχνική από τα υπόλοιπα. Βλέπουμε τον διοικητή Claus Pederson (Pilou Asbaek) να ηγείται μιας ομάδας από Δανούς στρατιώτες που παίρνουν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές στο Αφγανιστάν, την ώρα που η γυναίκα του (Tuva Novotny) πίσω στη Δανία προσπαθεί να διατηρήσει μια αίσθηση κανονικότητας για τα τρία τους παιδιά. Το τελευταίο κομμάτι είναι μια δραματική δικαστική διαμάχη που αναμφίβολα θα παίξει με το μυαλό σας.

Ο Asbaek (Game of thrones και στο επερχόμενο remake του Ben-Hur) είναι εκπληκτικός στο ρόλο του διοικητή Pederson. Όταν μια νάρκη προκαλεί την απώλεια ενός από τους άντρες του, ο Pederson αποδεικνύει ότι είναι ένας πραγματικός ηγέτης και παράδειγμα για τους κατώτερους του.Είναι μια ήρεμη παρουσία που εμπνέει τους άντρες του, αν και η ατρόμητη προσέγγιση του αμφισβητείται από κάποιους. Η απόφαση που παίρνει κάτω από απίστευτη πίεση και με την ομάδα του να βρίσκεται υπό εχθρικά πυρά σώζει τη ζωή ενός τραυματισμένου στρατιώτη, όμως την ίδια στιγμή φέρνει ως αποτέλεσμα μια τραγωδία που μπορεί να επηρεάσει την στρατιωτική του καριέρα, την οικογενειακή του ζωή, ως και την ίδια του την ελευθερία.

Είναι πολύ ενδιαφέρον το πως ο σκηνοθέτης παραλληλίζει τις δυσκολίες του κυρίου και της κυρίας Pederson, παρόλο που βρίσκονται σε δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους. Οι προσωπικές και συναισθηματικές προκλήσεις βρίσκονται παντού και επηρεάζουν τον καθένα. Στα τρία παιδιά λείπει ο πατέρας τους και παλεύουν και αυτά με το δικό τους τρόπο στο κόσμο τους. Στη σύζυγο λείπει ο άντρας της και προσπαθεί να φροντίσει και να κρατήσει τα τρία της παιδιά πειθαρχημένα.Στο σύζυγο λείπει η γυναίκα του και οι μικρές χαρές που απολαμβάνει κανείς όταν είναι πατέρας. Οι στρατιώτες ζορίζονται με τις διαταγές τους να περιπολούν μια κοινότητα που δεν φαίνεται να τους θέλει. Ακόμα και η ίδια η κοινότητα έχει να αντιμετωπίσει τη μόνιμη απειλή του κινδύνου.

Η μοιραία απόφαση του Pederson είναι αυτή στην οποία επικεντρώνεται το τελευταίο μέρος της ταινίας στη δικαστική αίθουσα. Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν εκείνος και οι άντρες του είναι πραγματικά μια κατάσταση από την οποία κανείς δεν μπορεί να βγει κερδισμένος. Η δουλειά του ήταν να προστατεύει του στρατιώτες του και την ίδια στιγμή να προστατεύει και τους πολίτες της κοινότητας. Λαμβάνει μια απόφαση σύμφωνα με την κρίση του, κάτω από την πίεση της στιγμής. Ότι και να διάλεγε θα ήταν σωστό και ταυτόχρονα λάθος. Το αντικείμενο της δίκης είναι τόσο πολύπλοκο που είναι πολύ πιθανό να διχάσει μεταξύ τους και τους θεατές της ταινίας. Όταν η γυναίκα του Pederson του λέει ”Δεν έχει σημασία το τι έκανες, σημασία έχει το τι κάνεις τώρα” σίγουρα την καταλαβαίνουμε, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε μαζί της; Είναι δυνατό να κρίνει κανείς ένα έγκλημα πολέμου όταν ζωές βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο; Η ταινία σου θέτει το ερώτημα του τι θα έκανες εσύ στη θέση του, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζει και να μπορεί να απαντήσει κανείς. Ακόμα και οι καλύτερες προθέσεις μπορούν να επισκιαστούν από την ανάγκη να επιβιώσεις και την ευθύνη που έχεις να σώσεις αυτούς για τους οποίους είσαι υπεύθυνος. Είναι ποτέ εντάξει το να πεις ψέμματα, και αν ναι τότε ποιες είναι οι επιπτώσεις; Πως θα επηρεάσει εσένα, αυτούς που αγαπάς και αυτούς των οποίων έχεις κερδίσει τον σεβασμό;

Η Απόφαση είναι μια ιδιαίτερα καλοφτιαγμένη ταινία με ένα σενάριο που σε κάνει συνεχώς να αναρωτιέσαι για την ηθική σου, ενώ προσφέρει πολύ δύσκολες απαντήσεις και σκληρές αλήθειες.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές