I am not Lorena - Stockholm Film Festival - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

I am not Lorena – Stockholm Film Festival

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Στο Santiagoτης Χιλής κατοικεί η Olivia, μια νεαρή ηθοποιός απρόσμενα μοναχική και αποκομμένη από τον κοινωνικό της περίγυρο. Μετά από έναν χωρισμό που δε δείχνει να έχει ξεπεράσει, ζει μόνη της μοιράζοντας την καθημερινότητά της στο σπίτι και στο θέατρο, ενώ κάπου κάπου επισκέπτεται και την άρρωστη μητέρα της. Παγιδευμένη σε μια ρουτίνα, έχει υποκύψει σχεδόν στην μοίρα της, και φοβούμενη να αντιμετωπίσει τις ευθύνες της και να πάρει πρωτοβουλίες, δεν αντιδρά ούτε στον πρώην -σκηνοθέτη- φίλο της, Mauro, με τον οποίο εξακολουθεί να συνεργάζεται, ούτε στην κατάσταση της μητέρας της που συνεχώς επιδεινώνεται, ούτε στις πιέσεις που δέχεται από διάφορες εταιρίες που την ενοχλούν για το χρέος κάποιας άλλης.

Η κατάσταση όμως θα φτάσει στο απροχώρητο, όταν η Oliviaθα κινδυνεύσει να χάσει τα περιουσιακά της στοιχεία εξ αιτίας αυτού του μπερδέματος. Προσπαθώντας να λύσει το μυστήριο και να βρει το λόγο για τον οποίο τα στοιχεία της έχουν μπερδευτεί με τα στοιχεία μιας άγνωστης, μπλέκεται σε ένα γραφειοκρατικό λαβύρινθο, μόνο για να ανακαλύψει πως όλος ο σφετερισμός της ταυτότητάς της δεν ήταν τυχαίος.

lorena

Η Isidora Marras σκηνοθετεί ένα ψυχολογικό θρίλλερ, εμπλουτισμένο με πολλά στοιχεία μιας καφκικής ατμόσφαιρας, το οποίο αποτελεί και την πρώτη σκηνοθετική προσπάθεια της δημιουργού, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης. Το I am not Lorena προβλήθηκε στο Toronto και στο SANFIC, χωρίς να αποσπάσει κάποια διάκριση.

Αρκετά προβλέψιμη η εξέλιξη και κοινότυπος ο σχολιαμός της ηθοποιού που χρησιμοποιεί το ρόλο της ως διέξοδο από τη ζωή της, αλλά και την ίδια τη ζωή της ως καθοριστικό παράγοντα της εξέλιξής της πάνω στο σανίδι, παρ’ όλα αυτά, το περιβάλλον έχει στηθεί με αρκετή ακρίβεια, γύρω από έναν χαρακτήρα αρχικά άχρωμο που στην πορεία προβάλλει με εύληπτη ροή άλλες μεγαλύτερες ψυχολογικές διαστάσεις. Η Olivia, αποξενωμένη από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά της και προσπαθούν να την πλησιάσουν, βιώνει μια στασιμότητα, την οποία για να αλλάξει πρέπει να φτάσει στα άκρα. Δειλά υποκύπτει στο παιχνίδι της μεταμφίεσης, των μυστικών, μέχρι που μια σειρά γεγονότων και συμπτώσεων θα την κάνουν να πάρει το παιχνίδι στα χέρια της.

Πέραν από την Olivia, η προσοχή μας δεν θα μπορούσε να μην στραφεί στην αιτία του κακού, τη Lorena Ruiz. Το σενάριο έχει αποδώσει πολύ έντεχνα τις πτυχές του χαρακτήρα της σε σημείο να διεκδικεί κομμάτι από την πίτα, παρ’ όλο που δε μας συστήνεται αυτοπροσώπως.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ταινίας παρακολουθούμε την πρωταγωνίστρια με βουβές διαλογικά σκηνές, μέσα από τριτοπρόσωπο πλάνο, διατηρώντας μια απόσταση από την Olivia, άλλοτε συμπονώντας τη άλλοτε θεωρώντας τη μοναδική υπεύθυνη για την τροπή που έχει πάρει η ζωή της. Μαύρο χιούμορ, συνεχή αδιέξοδα προσπαθούν να συνθέσουν μια σύγχρονη εκδοχή της Δίκης, μόνο που ο παράγοντας της τύχης και η καταληκτική εξιλέωση λειτουργούν απαγορευτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Το I am not Lorena καταλήγει να είναι μια ατμοσφαιρική ταινία ενηλικίωσης, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την κεντρική υπόθεση που λειτουργεί μόνο ως αρωγός.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές