Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η αιώνια επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά


Γράφει:

Δέκα λεπτά πριν από την έναρξη της προβολής. Ο Χρήστος Στέργιογλου, κοστουμάτος, καπνίζει και ανταλλάσσει χαιρετούρες με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη στα σκαλιά του Ολύμπιον. Παραδίπλα, ο Αλέξανδρος Αβρανάς μιλά στο κινητό του -ψάχνει έναν φίλο- και πηγαινοέρχεται μανιασμένα πέρα δώθε. Λίγο πιο πέρα, ένας άλλος υπέρκομψος Αλέξανδρος, ο Πέιν, είναι το κέντρο της προσοχής σε ένα πηγαδάκι. Η επίσημη προβολή της πρώτης ελληνικής ταινίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού μέρους του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ξεκινά.

Η Ελίνα Ψύκου είναι για πολλούς μία από τους εκπροσώπους του λεγόμενου “Weird Greek Cinema” –όρος τελείως γελοίος, κατά τη γνώμη μου, αν και καθόλου ανεδαφικός. Η ίδια δήλωσε ότι αισθάνεται αρκετά weird. Η ταινία της, πάλι, παραήταν weird. Κεντρικός ήρωας ο Αντώνης Παρασκευάς, επιτυχημένος δημοσιογράφος και παρουσιαστής, ο οποίος προκειμένου να ανεβάσει τα νούμερα τηλεθέασης σκηνοθετεί την «απαγωγή» του και κρύβεται σε ένα εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο. Στο πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Χρήστος Στέργιογλου είναι, όπως πάντα, καθηλωτικός, ενσαρκώνοντας έναν χαρακτήρα που πασχίζει να κερδίσει την παλιά του αίγλη, με κάθε κόστος.

Ακροβατώντας ανάμεσα στην κωμωδία και το υπαρξιακό δράμα, η ταινία «γέρνει» τελικά προς το δεύτερο, περιστρεφόμενη γύρω από τον Αντώνη Παρασκευά που θυμίζει σκανδαλωδώς τις ψυχολογικές διακυμάνσεις, αλλά και τις… στυλιστικές αλλαγές του Walter White στο Breaking Bad. Η μετάβαση, όμως, δεν είναι ούτε τόσο ομαλή, ούτε τόσο δικαιολογημένη. Ναι, μεν ο ήρωας οδηγείται σταδιακά σε ακρότητες εξαιτίας της απομόνωσης, αλλά η ταινία ξεκινάει από τα χαριτωμένα συμβολικά τραγουδάκια και φτάνει στη μαυρίλα μέσα σε 88’, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Ενώ ο ρυθμός, στο πρώτο μέρος, ρέει αβίαστα, στη συνέχεια βομβαρδιζόμαστε με αλλεπάλληλα πλάνα από τις περίεργες καταστάσεις του χαρακτήρα, που δίνουν την εντύπωση ότι μπήκαν εκεί μόνο και μόνο γιατί έκαναν ωραία κάδρα.

Στην προσπάθειά της να ψέξει την απατηλή λάμψη της δημοσιότητας, αλλά και τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας, η Ψύκου πέφτει σε κάθε υπαρκτό κλισέ, χάνοντας ένα στοίχημα που εξαρχής φαινόταν να έχει τις πιθανότητες με το μέρος της.

Το μόνο σίγουρο, όμως, είναι ότι δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα και δεν θα σταματήσει να μας απασχολεί στο μέλλον. Και πολύ καλά θα κάνει.