Μεταμόρφωση / Horns - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Μεταμόρφωση / Horns

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

O Daniel Radcliffe είναι το πρόσωπο του Διαβόλου, στο επερχόμενο “Horns”.

“Κανείς δε γεννιέται κακός. Αλλά κάποιες φορές, όταν περνάς από την κόλαση, ο μόνος τρόπος να βγεις πρέπει να περπατήσεις πιο μέσα στις φλόγες”, έτσι μας λέει ο Ig Perrish, δια στόματος Radcliffe. Ο Perrish είναι ο υπ’ αριθμόν ένας ύποπτος για την δολοφονία της κοπέλας του, Merrin (Juno Temple). Μετά από ένα μεθύσι ο Ig ξυπνάει και διαπιστώνει ότι κέρατα έχουν φυτρώσει στο κεφάλι του.

Σύντομα συνειδητοποιεί πως πρέπει να κάνει τους πάντες γύρω του να εξομολογηθούν τις αμαρτίες τους, προκειμένου να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος και να λύσει το μυστήριο με τον θάνατο της Merrin.

Το “Horns” έκανε πρεμιέρα το 2013, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, και μάλλον στην ερχόμενη Comic-Con θα μάθουμε και την ημερομηνία εξόδου, η οποία μάλλον θα είναι η ημέρα του Halloween.

Μέχρι στιγμής έχουμε σκηνή και αφίσα της ταινίας, και δεν μπορούμε να περιμένουμε.

Kωνσταντίνος Καραγάνης

Τι κι αν ο Joe Hill απαρνήθηκε το «βαρύ» επώνυμο που του χάρισε ο μπαμπάς του Stephen King,  το μήλο αναπόφευκτα έπεσε και πάλι κάτω από τη μηλιά. Ο  συγγραφέας, που έχει ήδη εκδώσει τρία μυθιστορήματα, δεν άργησε να τραβήξει την προσοχή του Hollywood, που εδώ και σαράντα περίπου χρόνια μεταφέρει μανιωδώς τις ιστορίες του πατέρα του, από το χαρτί στην οθόνη. To δεύτερο μυθιστόρημα του με τίτλο “Horns”, απέκτησε σχεδόν άμεσα την κινηματογραφική του διασκευή, δια χειρός Alexander Aja.

Ο δραστήριος σκηνοθέτης ταινιών τρόμου που μέχρι στιγμής μας έχει χαρίσει μόνο «φιλόδοξες» αποτυχίες, εδώ δεν σπάει το σερί του. Παρόλο που για πρώτη φορά φαίνεται να διαθέτει εξαρχής όλα τα σωστά υλικά (συμπαθές cast, ενδιαφέρων concept) και πάλι δεν καταφέρνει να υπερπηδήσει το φράγμα της αξιοπρεπούς μετριότητας, στην οποία μας έχει συνηθίσει.

Ο Daniel Radcliffe στον πρωταγωνιστικό ρόλο υποδύεται τον Ig Perish, έναν νεαρό που κατηγορείται για το φόνο της συντρόφου του. Κι ενώ περιμένει την καταδίκη του, μια ωραία πρωία ο Ig βγάζει κέρατα, κυριολεκτικά κι όχι φυσικά για τους λόγους που η λαϊκή παράδοση θέλει τους άντρες να βγάζουν κέρατα. Μαζί λοιπόν με αυτά αποκτά και μια υπερφυσική δύναμη, που αναγκάζει τους γύρω του να του εξομολογούνται με απίστευτη ωμότητα τις αμαρτίες τους και τις πιο βρώμικες σκέψεις τους. Με όπλο αυτήν την νεοαποκτηθείσα ιδιότητα ο Ig θα προσπαθήσει να λύσει το αίνιγμα της δολοφονίας της κοπέλας τους.

Ο συμβολισμός που ταυτίζει τον κεντρικό ήρωα με το αρχέτυπο του αποδιοπομπαίου τράγου δεν θα μπορούσε να είναι πιο προφανής, παρόλα αυτά και πάλι σαν αφετηρία η συγκεκριμένη ιδέα είναι άκρως γαργαλιστική. Κρίμα που χαραμίζεται σε μια πλοκή που δεν κρύβει αληθινές εκπλήξεις.

Οι σκηνές που οι περιφερειακοί χαρακτήρες αδειάζουν τα εσωτερικά τους σκουπίδια στον Ig αν και δεν είναι ακριβώς πρωτότυπες (τις έχουμε ξαναδεί στο κωμικό “ The Invention of Lying”) έχουν γούστο και δραματουργικό ψαχνό, το μυστήριο όμως που εξιχνιάζεται μέσα από αυτές είναι εντελώς αδύναμο και προβλέψιμο. Το «μεταφυσικό» φινάλε δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει πολλά, κι ότι ερωτήματα  έχουν μείνει αναπάντητα, ξεπερνιούνται άτσαλα με το «εύκολο» μοτίβο του από μηχανής θεού (ή διαβόλου στη δεδομένη περίπτωση).

Σε κάθε περίπτωση, η tour de force ερμηνεία του Daniel Radcliffe, που συντηρεί ακέραια τη  συνοχή της ανάμεσα στην τραγικότητα του ήρωα και τους τόνους μαύρης κωμωδίας που μπολιάζει ο σκηνοθέτης,  δίνει έξτρα πόντους  σε ένα φιλμ που μ’ έναν διαφορετικό πρωταγωνιστή, πιθανόν και να ‘χε περάσει απαρατήρητο.

Γιώργος Καστέλλης


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές