Hin und Weg (Tour de force) (Berlinale Κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Hin und Weg (Tour de force) (Berlinale Κριτική)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Γερμανική ταινία που συμμετείχε στο European Market, στο τμήμα LOLA at Berlinale. Το θέμα, ιδιαίτερο και πάρα μα πάρα πολύ συγκινητικό, υποστηρίζεται από μία σκηνοθετική ματιά που το αναδεικνύει χωρίς συνεχείς εξάρσεις και εκρήξεις, αλλά επιλέγοντας σωστά τη δόση συγκίνησης που ως θεατές έχουμε ανάγκη κάθε στιγμή.

hin-und-weg-002

Έχουμε μία παρέα Γερμανών τριανταπεντάρηδων που ξεκινούν για το καθιερωμένο ταξίδι που κάνουν κάθε χρόνο με ποδήλατα, έχοντας αποφασίσει για αυτή τη φορά ως προορισμό το Βέλγιο. Η ταινία ξεκινά με ένα πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο κλίμα, καθώς και με ένα είδος χιούμορ το οποίο, ομολογουμένως, δεν περίμενα από το γερμανικό κινηματογράφο. Γνωρίζουμε σύντομα και απλά τα μέλη μίας αξιοζήλευτης παρέας, που απαντά στη ζωή με γέλιο παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει ο καθένας. Έχουμε δύο παντρεμένα ζευγάρια, τον Hanne, την Kiki, τον Michael  και τη Mareike, τον αδερφό του Hanne, Dominik, και τον Finn. Όταν, λοιπόν, οι έξι τους συναντιούνται έχοντας ετοιμάσει τα πάντα για το τέλειο αυτό ταξίδι, τα γέλια και οι φωνές τους θυμίζουν παιδικές παρέες που ανυπομονούν για τις πρώτες τους διακοπές. Τα γέλια ωστόσο κόβονται απότομα -κυριολεκτικά, στη συγκεκριμένη, καθόλου τυχαία σκηνοθετικά σκηνή- όταν ο Hanne ανακοινώνει σε όλους ότι η επιλογή του Βελγίου ως  προορισμού δεν είναι καθόλου τυχαία. Παραδέχεται ότι ο ίδιος δρομολόγησε έτσι το ταξίδι, διότι πάσχει από μία ανίατη ασθένεια, Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS) και πήρε την απόφαση να πάει στο Βέλγιο για να πεθάνει με εθελοντική ευθανασία, υποβοηθούμενη αυτοκτονία ή όπως αλλιώς θέλετε να το πείτε, εφόσον εκεί είναι νόμιμο. Αυτό, έτσι απλά.

201510635_1_IMG_FIX_700x700

Μετά από τις αναμενόμενες αντιδράσεις, οι έξι αυτοί άνθρωποι ξεκινούν το μεγάλο αυτό ταξίδι, που αναδεικνύεται σε σύμβολο της ζωής και της πορείας προς το τέλος της. Σε ένα δεύτερο επίπεδο η ταινία μιλά ακριβώς για τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος διαχειρίζεται το θάνατο και προσφέρει μία πολύ διαφορετική οπτική που, αν και εξιδανικευμένη σε κάποια σημεία, δεν υποδεικνύει ως υπέρτατο αγαθό τη ζωή έναντι του θανάτου, αλλά τις πτυχές της ζωής που αξίζει κανείς να αναζητά μέχρι τον θάνατο.

HIN-UND-WEG-Setfoto

Εντάξει, η ταινία δεν κάνει φιλοσοφία, ας μην υπερβάλλουμε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο σκηνοθέτης έχει αποδώσει το αιώνιο θέμα του θανάτου, που ανέκαθεν απασχολούσε την τέχνη, από μία οπτική που αν μη τι άλλο μοιάζει πρωτότυπη και ουσιαστική. Το ταξίδι αυτό σημαίνει πολλά για όλα τα μέλη της παρέας, εφόσον μέσα σε αυτό ο καθένας αποδέχεται τον δικό του μικρό “θάνατο” και βγαίνει στο τέλος κερδισμένος και δυνατότερος.

Από την άλλη τα μαγευτικά φυσικά πλάνα, τα οποία εξίσου μπορούν να θεωρηθούν συμβολικά όσον αφορά το ταξίδι που λέγεται ζωή συνθέτουν μία εξαιρετική φωτογραφία που υποστηρίζει δυναμικά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία της ταινίας..

images

Το Win und Hig (Tour de Force), χωρίς να είναι μία ταινία που σε στιγματίζει και σου ανατρέπει ότι πίστευες μέχρι τώρα, είναι σίγουρα μια ιστορία που μέσα από την ευαίσθητη ματιά της ενδιαφέρεται να διευρύνει λίγο τον συναισθηματικό σου κόσμο.

Εκτός από τον Florian David Fitz και Julia Koschitz, που, σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δίνουν πολύ αρκετά καλές ερμηνείες, ξεχωρίζει και ο Jürgen Voge, γνωστός από τις ταινίες The free will (2006), Το Κύμα (2008), ο οποίος, μάλιστα, εμφανίζεται δύο ακόμη φορές στη φετινή Berlinale, με την ταινία Stereo (2014) , αλλά και τη νέα γερμανική σειρά Blochin – The Living and the Dead.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές