Her - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Her

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Σε ένα όχι και τόσο μελλοντικό Λος Άντζελες, ο Theodore (Joaquin Phoenix), ένας μοναχικός συγγραφέας βρίσκεται πληγωμένος μετά τον πρόσφατο χωρισμό του με την γυναίκα του Catherine (Rooney Mara). Το ενδιαφέρον του κεντρίζει ένα νέος υπολογιστής εξελιγμένης τεχνολογίας, σχεδιασμένος να επικοινωνεί με το χρήστη του και να ανταποκρίνεται σε κάθε του ανάγκη. Το εξελιγμένο αυτό σύστημα υπολογιστή ζωντανεύει μέσα από τη φωνή της Samantha (Scarlett Johansson), μία φωνή αισθαντική, ευαίσθητη και εκπληκτικά αστεία που θα δώσει ξανά ενδιαφέρον στη ζωή του Theodore. Καθώς όμως οι ανάγκες και οι επιθυμίες και των δύο αυξάνονται, η φιλία τους βαθαίνει και μετατρέπεται σε μία πρωτότυπη σχέση αγάπης, μπλέκοντας την πραγματικότητα με τη σφαίρα της φαντασίας. Μία ρομαντική ιστορία για έναν πρωτότυπο και αντισυμβατικό έρωτα, που διερευνά τη φύση της αγάπης αλλά και τους τρόπους με τους οποίους  η τεχνολογία επηρεάζει τη ζωή του ανθρώπου και είτε τον απομονώνει είτε τον φέρνει πιο κοντά με τους άλλους.

Με το “Her” η Scarlett Johansson απέσπασε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Ρώμης χάρη στην υποβλητική ερμηνεία της φωνής της χωρίς καν να εμφανίζεται στην ταινία, και όντως η φωνή της σε συνδυασμό με την, για μία ακόμα φορά, πολύ καλή ερμηνεία του  Joaquin Phoenix, δίνει μία ταινία που εύκολα μπορεί να δει κάποιος. Το σενάριο είναι όντως πρωτότυπο και όντως αξίζει να γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε αυτό (κέρδισε στις Χρυσές Σφαίρες και είναι φαβορί για τα Oscar στην συγκεκριμένη κατηγορία).

Αλλά μέχρι εκεί. Το σενάριο είναι μεν πρωτότυπο αλλά μπάζει στα κενά, με μεγαλύτερο ερωτηματικό το γιατί ένα λειτουργικό σύστημα να έχει διαφορετικούς λογαριασμούς e-mail από τον ιδιοκτήτη του και να κάνει ότι θέλει παίρνοντας πρωτοβουλίες; Σίγουρα με τέτοιου είδους ταινίες κάποιος που έχει μία ελάχιστη σχέση με την τεχνολογία εύκολα στο τριπάκι του να μη του αρέσει μια ταινία επειδή, το μέλλον είναι αλλιώς γραμμένο στο μυαλό του. Όμως το Her δίνει παραπάνω από ένα μόνο τέτοια ερεθίσματα που λίγο πολύ ο καθένας ξεχνά το τι γίνεται στην ταινία και αρχίζει να αναρωτιέται αν αυτά που γίνονται στην ταινία θα γίνουν στο μέλλον της ανθρωπότητας και αν πως εκείνος θα αντιδράσει αν όντως γίνουν. Αναμφισβήτητα αυτό είναι μια σεναριακή επιτυχία, αλλά για μένα είναι ίσως από τις ελάχιστες της ταινίας.

Κατά τα άλλα δε νομίζω ότι το Her είναι μια ταινία που θα θυμόμαστε για πολύ καιρό, ενώ είμαι σίγουρος ότι όσο η τεχνολογία μπαίνει στο πετσί του τρόπου ζωής μας, θα δούμε πολύ καλύτερες ταινίες από το Her με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ακόμα και αν είναι χειρότερες στην περιγραφή της μοναξιάς που αισθάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος.

Γιάννης Πατλάκας


Ο Αμερικανός σκηνοθέτης Σπάικ Τζόνζι, μετά το παραμυθένιο «Στη Χώρα των Μαγικών Πλασμάτων» (Where the Wild Things Are) του 2009, επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με μία ρομαντική, όσο και έξυπνη ιστορία, για το μέλλον των ανθρώπινων σχέσεων και την ανάγκη μας να αγαπήσουμε, αλλά και να αγαπηθούμε…

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε μια σχέση, είναι η απόλυτη ειλικρίνεια και η πίστη, και να επιτρέπεις στον άνθρωπο που αγαπάς να είναι ο εαυτός του. Συνεχώς μεγαλώνουμε και αλλάζουμε, οπότε το ερώτημα είναι, πώς επιτρέπεις στον άλλον την ελευθερία να είναι ο εαυτός του, στιγμή τη στιγμή, μέρα τη μέρα, χρόνο το χρόνο; Και να συνεχίζεις να αγαπάς αυτό που είναι;» Σπάικ Τζόνζι

Σε ένα όχι και τόσο μακρινό μέλλον στο Λος Άντζελες, ζει ο πρωταγωνιστής μας, Θέοντορ Τουόμπλι (Γιοακίν Φοίνιξ). Είναι ένας μοναχικός και ιδιαίτερος άνδρας, που βγάζει τα προς το ζην του, γράφοντας προσωπικά γράμματα για λογαριασμό άλλων. Έχοντας μείνει μόνος μετά από μια μακρόχρονη σχέση, ο Θέοντορ, αποφασίζει να αγοράσει ένα προηγμένο λειτουργικό σύστημα.

Το εξελιγμένο αυτό λειτουργικό σύστημα, του υπόσχεται ότι ανταποκρίνεται στις προσωπικές ανάγκες του εκάστοτε χρήστη, καθώς αποτελεί μια διαισθητική και μοναδική οντότητα από μόνη της. Ενεργοποιώντας το ο ήρωας μας, γνωρίζει τη Σαμάνθα (Σκάρλετ Γιόχανσον), μια χαρούμενη γυναικεία φωνή που αποδεικνύεται διορατική, ευαίσθητη, με χιούμορ αλλά και εξαιρετικά πολυσύνθετη.

Καθώς μιλάνε μεταξύ τους όλο και περισσότερο, ο Θέοντορ και η Σαμάνθα, αναπτύσσουν μία ιδιότυπη σχέση. Παράλληλα όμως εξελίσσονται οι ανάγκες και οι επιθυμίες του λειτουργικού συστήματος, που καθημερινά αυξάνονται. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δραματικές, ενώ σε συνδυασμό με τις συναισθηματικές μεταπτώσεις του Θέοντορ, η φιλία τους βαθαίνει και μια ασυνήθιστα ρομαντική διάθεση αναπτύσσεται μεταξύ τους με προδεδικασμένο όμως τέλος…

Η ιδέα της ταινίας «Δικός της» απασχολούσε τον Σπάικ Τζόνζι επί χρόνια. Ο Σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το έναυσμα δόθηκε από ένα άρθρο που είδα στο διαδίκτυο πριν 10 χρόνια, σε εφαρμογή ανταλλαγής άμεσων μηνυμάτων με μία τεχνητή νοημοσύνη. Μπήκα και πάτησα ‘Γεια’ και μου απάντησε ‘Γεια’. ‘Τι κάνεις;’ ‘Καλά. Εσύ;’ Ανταλλάξαμε μερικά μηνύματα και τότε μου ‘ρθε. ‘Μιλάω σ’ αυτό το πράγμα, αυτό το πράγμα με ακούει’ και πολύ σύντομα η ψευδαίσθηση διαλύθηκε και ήξερα ότι παπαγάλιζε αυτό που είχε ακούσει και δεν ήταν νοήμον, ήταν απλά ένα έξυπνο πρόγραμμα. Αλλά η αρχική ιδέα υπήρχε. Τελικά σκέφτηκα την ιδέα ενός άνδρα που έχει σχέση με μια τέτοια οντότητα, αλλά με πλήρη συνείδηση και τι θα μπορούσε να συμβεί και χρησιμοποίησα όλο αυτό για να φανταστώ μια αισθηματική ιστορία.»

Συγκινητικό, όσο κι έξυπνο το νέο φιλμ του Αμερικανού σκηνοθέτη Σπάικ Τζόνζι, αποτελεί ουσιαστικά ένα καμπανάκι κινδύνου για τις ανθρώπινες σχέσεις και για την εξάρτησή μας από την τεχνολογία. Μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε με ταχύς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, που όμως δεν συνοδεύτηκε από αντίστοιχη εξέλιξη της ανθρώπινης αντίληψης των γεγονότων.

Παράλληλα το φιλμ «Δικός της» (Her), είναι και μία συμβολική δημιουργία. Εκμεταλλευόμενος το έξυπνο σενάριο που υπογράφει ο ίδιος ο  σκηνοθέτης και αξιοποιώντας στο έπακρο, το μικρό αλλά αξιόλογο καστ που έχει στη διάθεση σου, ο Σπάικ Τζόνζι καταφέρνει να μας θέσει απέναντι στις ευθύνες μας και να μας βάλει να σκεφτούμε… Μήπως στην πορεία της εξέλιξης αμελήσαμε την πραγματική φύση του ανθρώπου και θυσιάσαμε στον βωμό της όποιας επιτυχίας, την ανάγκη του ατόμου για διαπροσωπικές σχέσεις και ειλικρινή επικοινωνία;

Δια χειρός Σπάικ Τζόνζι, παρακολουθούμε μία πρωτότυπη ιστορία αγάπης, η οποία δικαίως και συγκαταλέγεται στις καλύτερες δημιουργίες της χρονιάς. Το φιλμ «Δικός της» (Her), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του τον Οκτώβρη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης, ενώ στη συνέχεια ταξίδεψε μεταξύ άλλων και στα Διεθνή Φεστιβάλ της Ρώμης και του Ρότερνταμ.

«Ήθελα να αγγίξω κάποιες ανάγκες και φοβίες, τις επικρίσεις και τις προσδοκίες που κουβαλάμε σε μία σχέση, όσα δε θέλουμε να παραδεχτούμε, ή όσα υποκρινόμαστε ότι δεν έχουμε ανάγκη, ενώ τα έχουμε ανάγκη, τους τρόπους με τους επικοινωνεί ο ένας με τον άλλον ή προσπαθεί να επικοινωνήσει και αποτυγχάνει. Αυτά που θέλουμε να γνωστοποιήσουμε, αλλά συνάμα, φοβούμαστε να τα κάνουμε γνωστά. Η Σαμάνθα δημιουργήθηκε να εξελίσσεται. Και όταν μπαίνει σε εφαρμογή, όπως όλοι κάποτε μπαίνουμε σε εφαρμογή, δεν υπάρχει όριο στο πού μπορεί οδηγηθούμε και ποιοι θα γίνουμε. Αν ερωτευτείς κάποιον, παίρνεις αυτό το ρίσκο…» Σπάικ Τζόνζι

Η ταινία που έχει ήδη βραβευθεί από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI), ως μία από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, ενώ κέρδισε και μία Χρυσή Σφαίρα για το ιδιοφυές σενάριο του Σπάικ Τζόνζι. Παράλληλα είναι βέβαιο ότι το φιλμ θα μας απασχολήσει και στα επερχόμενα Όσκαρ καθώς έχει αποσπάσει πέντε υποψηφιότητες, στις κατηγορίες: Καλύτερη Ταινία, Πρωτότυπο Σενάριο, Καλλιτεχνική Διεύθυνση, Καλύτερο Τραγούδι και Καλύτερη Μουσική.

Όπως προαναφέραμε, η νέα ταινία του Σπάικ Τζόνζι, διαθέτει ένα μικρό αλλά αξιόλογο καστ. Ξεχωρίζει βέβαια ο Χοακίν Φοίνιξ, σε ένα υπέροχο one man show, ενώ το φιλμ διακατέχεται από την σέξι φωνή της Σκάρλετ Τζόχανσον, που αντιπροσωπεύει το λειτουργικό σύστημα. Το καστ συμπληρώνουν οι: Έιμι Άνταμς, Ολίβια Γουάιλντ, Κρις Πρατ, Ματ Λέτσερ και Ρούνεϊ Μάρα.

Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στην Έιμι Άνταμς που φέτος είναι η χρονιά της, τόσο για το επιτυχημένο πέρασμα της στη νέα δημιουργία του Σπάικ Τζόνζι, όσο κυρίως για την ερμηνεία της στον «Οδηγό Διαπλοκής» (American Hustle) του Ντέιβιντ Ο’ Ράσελ, που εκτός από το γεγονός ότι της χάρισε μία Χρυσή Σφαιρά (Best Performance by an Actress in a Motion Picture – Comedy or Musical) της πρόσφερε παράλληλα και την πέμπτη Υποψηφιότητά της στα Όσκαρ, αυτή τη φορά όμως στην Κατηγορία Ά Γυναικείου Ρόλου. Οι προηγούμενες τέσσερις υποψηφιότητές της, όλες στην Κατηγορία Β’ Γυναικείου ρόλου, ήταν για τις ταινίες: Junebug (2005), Doubt (2008), The Fighter (2010) και The Master (2012).

«Βλέπω αυτό το κορίτσι. Είναι ωραίο να είσαι δίπλα σε κάποια που ενθουσιάζεται με τον κόσμο. Είχα ξεχάσει ότι υπήρχε.» Θέοντορ Τουόμπλι (Γιοακίν Φοίνιξ)

Γιώργος Ρούσσος

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές