Η Ιστορία του Hedi – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Η Ιστορία του Hedi

(Inhebek Hedi)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 88
Χώρα: Βέλγιο, Γαλλία, Τυνησία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,
Πρεμιέρα: 14-09-2017

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Ο Hedi, είναι ένας εικοσιπεντάχρονος Τυνήσιος που ζει σε μια μικρή πόλη στην Τυνησία. Έχει μια συνηθισμένη ζωή, έχει μια αρκετά καλή δουλειά, η οικογένειά του δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα και ο ίδιος είναι έτοιμος να παντρευτεί την αγαπημένη του. Με την γυναίκα που θα παντρευτεί βλέπεται στα κρυφά για τρία χρόνια, χωρίς να έχουν όμως προχωρήσει την σχέση τους αρκετά. Η ζωή του είναι το όνειρο σχεδόν κάθε άλλου νεαρού Τυνήσιου, όμως ο ίδιος αισθάνεται άβολα, νιώθει εγκλωβισμένος στην καταπιεστική του σχέση με την μητέρα του, που το δίνει ακόμη χαρτζιλίκι και του λέει τι πρέπει να κάνει. Μόνη του διέξοδος είναι τα κόμικ που σχεδιάζει.

Όταν η δουλειά του θα τον στείλει για ένα ταξίδι στην Mahdia, μια παραθαλάσσια, τουριστική πόλη, λίγο πριν τον γάμο του, ο Hedi θα δεχτεί χωρίς να μπορεί να αντιδράσει, την ώρα που το ταξίδι του μέλιτος του αναβάλλεται καθώς δε μπορεί να πάρει άδεια. Το ταξίδι του θα τον κάνει να σκεφτεί, αλλά και να δει καινούρια πράγματα, αλλά κυρίως να γνωρίσει την Rim, μία γυναίκα που ζει στο ξενοδοχείο που μένει χορεύοντας για τους πελάτες και προσέχοντας τα παιδιά τους την μέρα. Ο Hedi θα την ερωτευτεί και θα ζήσει μια άλλη δεύτερη ζωή κοντά της, την ώρα που ο γάμος του πλησιάζει.

201610522_2_IMG_FIX_700x700

Ο Mohamed Ben Attia παρουσιάζει στo διαγωνιστικό της Berlinale την πρώτη ταινία του και πρώτη ταινία στα Αραβικά που βλέπουμε στην Berlinale τα τελευταία 20 χρόνια. Πρόκειται για ένα όμορφο δράμα για τις παραδόσεις, την σύγκρουση του Δυτικού πολιτισμού με τις αρχές του Ισλάμ, αλλά κυρίως την ενηλικίωση και τα όνειρα του πρωταγωνιστή του Hedi, που κυριαρχεί στην ταινία. Ο Attia έχει καταφέρει να πλάσει και να αναπτύξει επί της οθόνης έναν πολύ δυνατό και αληθινό χαρακτήρα, που κατά την διάρκεια της ταινίας γίνεται από ένας έφηβος που υπακούει την μητέρα του και τις επιταγές της, ένας ευαίσθητος, συναισθηματικός αλλά ταυτόχρονα σίγουρος για τον εαυτό του άντρας, που είναι ικανός για την αγάπη του να αφήσει τα πάντα και κυρίως την σιγουριά της οικογένειάς του και της άριστα πλασμένης ζωής του.

Οι περισσότεροι ακούγοντας ότι μια ταινία από την Τυνησία βρίσκεται στο Διαγωνιστικό θα περίμεναν μια πολιτική ταινία, με αρκετές αναφορές στην Αραβική άνοιξη πριν από λίγα χρόνια, όμως αυτό δεν το βρίσκουμε στην ταινία του Ben Attia, παρά μόνο σε έναν διάλογο του Hedi με την Rim, όπου ο καθένας δίνει την δική του οπτική στα γεγονότα. Και μάλλον η επιλογή του δημιουργού να αφήσει εκτός σεναρίου τα πολιτικά, είναι μάλλον πετυχημένη, καθώς επικεντρώνεται στον πολύ ενδιαφέρον χαρακτήρα του, που τελικά κάνει την δική του προσωπική μικρή επανάσταση.

201610522_1_IMG_FIX_700x700

Η ταινία έγινε με σε συμπαραγωγή και με την βοήθεια των αδερφών Dardenne, από τους οποίους ο σκηνοθέτης έχει δανειστεί μεν κάποια χαρακτηριστικά, έχει όμως το δικό του μοναδικό στυλ αφήγησης και ανάπτυξης των χαρακτήρων, πράγμα που δύσκολα βλέπουμε τόσο πολύ σε μία πρώτη μεγάλου μήκους ταινία. Μάλιστα πέρα από τον χαρακτήρα του Hedi, και η Rim, αλλά και η μητέρα του με τον αδερφό του, αναπτύσσονται επαρκέστατα, στον χρόνο που τους δίνεται, με μια σύγκρουση κόσμων, παραδόσεων και οπτικών για την ζωή. Έτσι με μια απλή ιστορία αλλά ένα στιβαρό σενάριο ο δημιουργός προσφέρει μια απλή, αληθινή, σύγχρονη και όμορφη ταινία.

Το μόνο πρόβλημα της ταινίας είναι ίσως το τέλος της, το οποίο δεν θα αποκαλύψουμε για ευνόητους λόγους, όμως μπορούμε να πούμε ότι δεν δικαιολογεί ιδιαίτερα τις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ο πρωταγωνιστής της ταινίας, με βάση την ανάπτυξη του χαρακτήρα του καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας.

  • 201610522_2_IMG_FIX_700x700
  • poster
  • hedi-2016-mohamed-ben-attia-846-poster-450

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4.67 out of 5)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες