Ευτυχισμένος Όσκαρ (The Happy Prince) - Ένας Oscar Wilde ποίημα από τον Ruppert Everett στην Berlinale 2018 - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ευτυχισμένος Όσκαρ

(The Happy Prince)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 103
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 29-11-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Βρισκόμαστε στο τέλος του 19ου αιώνα και ο Oscar Wilde είναι στην αφρόκρεμα της υψηλής κοινωνίας και τέχνης του Λονδίνου, με το χιούμορ του, τον αυτοσαρκασμό του και την καυστικότητα του. Ωστόσο το γεγονός της αποκάλυψης ότι είναι ομοφυλόφιλος είναι απλά κάτι που δε μπορεί να του συγχωρεθεί στην εποχή εκείνη. Θα καταδικαστεί και θα σταλεί στην φυλακή. Όταν θα αποφυλακιστεί, είναι ένας άλλος άνθρωπος με κλονισμένη υγεία, καταρρακωμένη αυτοπεποίθηση και βιασμένο κοινωνικά. Στην εξορία που θα επιλέξει να φύγει στην Γαλλία, θα προσπαθήσει να συμφιλιωθεί με την γυναίκα του και να κερδίσει λίγο χρόνο με τα παιδιά του. Οι προσπάθειές του όμως αυτές θα ναυαγήσουν όταν θα συνεχίσει την σχέση του με τον νεαρό Lord Douglas, μια σχέση που θα τον οδηγήσει στην καταστροφή του. Συντηρείται πλέον στο Παρίσι τις τελευταίες του μέρες από φίλους του που προσπαθούν να τον αποτρέψουν από τις ατασθαλίες του και τα αλόγιστα έξοδά του που οδηγούν σε αυξανόμενα χρέη. Ο ίδιος θα συνάψει σχέσεις επί πληρωμή με αγόρια του δρόμου και θα συνεχίσει να λέει τις ιστορίες του, το μόνο που του έχει απομείνει, όντας ειρωνικός μέχρι την τελευταία στιγμή: ‘Either this hideous wallpaper goes – or I do …’

Η ταινία που αποτελεί project που ήθελε με πάθος να κάνει πραγματικότητα ο Rupert Everett, με τον ίδιο να βρίσκεται στην σκηνοθεσία, το σενάριο αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Η ταινία μας μιλά για τα τελευταία χρόνια της ζωής του, μετά την αποφυλάκισή του, δεν είναι όμως σπάνια τα flashbacks και οι ονειρικές εικόνες από την εποχή που ήταν διάσημος και αγαπητός από όλους, ακόμη και την γυναίκα του και τα παιδιά του. Το The Happy Prince, είναι συγκινητικό καθώς μας δείχνει ένα πεσμένο είδωλο που μόνο και μόνο για την σεξουαλική προτίμησή περνά μέσα στην ανέχεια τα τελευταία χρόνια του με τον κόσμο να μένει φτωχότερος χάνοντας έναν μεγάλο συγγραφέα. Η ταινία όμως δε μένει μόνο εκεί αλλά προσπαθεί να καλύψει τους έρωτες, τα πάθη και τα λάθη του Wilde, που όπως κάθε καλλιτέχνης δε μπορεί παρά να έχει. Το πόσο ρεαλιστική είναι βέβαια η ταινία, είναι άγνωστο, καθώς δύσκολα μπορούμε να γνωρίζουμε τις προσωπικές και ερωτικές στιγμές του Wilde εκείνα τα χρόνια. Ωστόσο o Everett τα έχει φανταστεί με τόσο λεπτομερή τρόπο, δίνοντας ταυτόχρονα ο ίδιος στον ρόλο του Wilde μια ολική μεταμόρφωση σε μια πολύ καλή ερμηνεία, που ακόμα και μυθοπλασία παρά βιογραφία να παρακολουθούμε, η ταινία πετυχαίνει.

Πετυχαίνει έχοντας έναν ολοκληρωμένο κεντρικό χαρακτήρα που με τις εμμονές του και την συνολική του παρουσία είναι ένα ον κινηματογραφικό εξυπηρετώντας στα σίγουρα μια καλή ταινία, παρά μια εξαντλητική βιογραφία. Το ίδιο ισχύει και για τους δεύτερους ρόλους, χωρίς πάντως κάποιος να αναπτύσσεται πλήρως, όντας όλοι στο περιθώριο της πληθωρικής παρουσίας του Wilde.

Στις καλύτερες στιγμές τις ταινίας είναι σίγουρα και οι αναπολήσεις του Wilde, από την φυλακή, όπου βλέπουμε για ακόμη μια φορά την τύχη ενός gay άντρα εκείνα τα χρόνια, αλλά και την προσωπική αντιμετώπιση του Wilde στα γεγονότα εκφοβισμού του και ταπείνωσης του, ακόμα και από αγνώστους σε αυτόν άτομα που απλά στρέφονται εναντίον του στον δρόμο.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές