Guilty Pleasures: Μy Best Friend's Wedding / Ο Γάμος του Καλύτερου μου Φίλου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Guilty Pleasures: Μy Best Friend’s Wedding / Ο Γάμος του Καλύτερου μου Φίλου

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Αφού πήρε το κολάι με το γάμο της Μύριελ  (“Muriel’s Wedding” 1995) ο Αυστραλός σκηνοθέτης P.J. Hogan,  δύο χρόνια αργότερα κλήθηκε να καλύψει και το «Γάμο του καλύτερου μου φίλου».  Η δεύτερη ταινία του δημιουργού στάθηκε υπεύθυνη για την ανάδειξη της Julia Roberts σε απόλυτη βασίλισσα των ρομαντικών κομεντί, αλλά και για την καθιέρωση του πιο κλισέ ίσως αρχέτυπου της σύγχρονης μυθοπλασίας, αυτό του gay κολλητού!

Η Julianne, μια συναισθηματικά απόμακρη κριτικός εστιατορίων, δέχεται ένα αναπάντεχο τηλεφώνημα από τον αγαπημένο της παλιόφιλο Michael με τον οποίο είχαν συμφωνήσει, μεταξύ σοβαρού και αστείου, να παντρευτούν όταν θα κλείσουν τα 28. Εκείνη, που ήδη οδεύει ακάθεκτη προς τα 29 κι έχει καταλάβει πως δεν είναι ηλικίες αυτές για γάμο, υποψιάζεται πως ο Michael σκοπεύει σύντομα να γονατίσει μπροστά της με το γαλάζιο κουτάκι από τα Tiffany’s, κι αρχίζει ήδη να προβάρει στον καθρέφτη την ευγενική χυλόπιτα που σχεδιάζει να του ρίξει. Όταν όμως ο Michael εμφανίζεται αγκαζέ με την Cameron Diaz και της ζητάει να γίνει κουμπάρα τους, η κυκλοθυμική ηρωίδα μας τότε θυμάται ότι είναι ο έρωτας της ζωής της και στήνει ένα σχέδιο αστραπή προκειμένου να κλέψει το γαμπρό μέσα στις τέσσερις μέρες που της απομένουν. Σύμμαχος και συμβουλάτορας σε αυτή την αποστολή ηθικής αυτοκτονίας στέκεται ο πνευματώδης gay φίλος της George, που έχει την τύχη να ερμηνεύεται από έναν εξαιρετικό Rupert Everett.

my-best-friends-wedding (1)

Το καλό με το “Γάμο του καλύτερου μου φίλου” είναι ότι κάτω από το γλυκερό γλάσο ενός τυπικού αμερικάνικου date movie, κρύβει μια πραγματικά ριζοσπαστική για το είδος έκπληξη. Όπως ένα θρίλερ όπου το παρακολουθούμε από την οπτική γωνία του δολοφόνου και ταυτιζόμαστε με το δράστη, αναλόγως και το “My best friend’s wedding” είναι μια ρομαντική κομεντί που τη βιώνουμε από την μεριά της «αντροχωρίστρας». H κεντρική ηρωίδα δεν είναι η τυπική καλόκαρδη ενζενί που ψάχνει την αγάπη, αλλά μια χειριστική σκύλα που διεκδικεί απλά επιβεβαίωση. Και πάλι, βέβαια, η Roberts με το μαγικό της χάρισμα κάπως κατορθώνει να την κάνει συμπαθή και να μας πάρει με το μέρος της, παρόλο που δεν καταλαβαίνουμε ποτέ την εμμονή της για τον άχρωμο Mulroney. Η χημεία της μαζί του είναι μηδενική, εν αντιθέσει με τις σπίθες που πετάγονται στην οθόνη όταν μοιράζεται σκηνές με τον Everett. Ευτυχώς οι δημιουργοί ήταν αρκετά έξυπνοι ώστε να χαρίσουν το φινάλε στον δεύτερο. Και παρόλο που μια τέτοια επιλογή δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις ενός κλασσικού happy end, εντέλει ικανοποίησε τους πάντες. Τόσο τους ηθικολόγους που μίσησαν την πολιτικώς ανορθόδοξη πρωταγωνίστρια, όσο κι αυτούς που την συμπάθησαν πραγματικά και δεν ήθελαν να καταλήξει με τον νερόβραστο Mulroney.

Πέρα από αυτές τις ευχάριστες ανατροπές στο περιεχόμενο, βέβαια, ο «Γάμος του καλύτερου μου φίλου» δομικά παραμένει χαρακτηριστικό δείγμα φορμουλαϊκής κομεντί και ταλανίζεται από όλα τα πιθανά προβλήματα της mainstream κωμωδίας: Πέρα από την πρωταγωνιστική τετράδα όλοι οι υπόλοιποι ρόλοι παραμένουν συμπαθείς αναληθοφανείς καρικατούρες, το χιούμορ δεν έχει πραγματικές αιχμές, ενώ δεν λείπει κι ένας επίπεδος διδακτισμός, όποτε η ταινία προσπαθεί να το παίξει κάτι περισσότερο από ανάλαφρο ξόδεμα χρόνου.

Oι νοσταλγοί των 90’s βέβαια σίγουρα την έχουν συγκρατήσει στην μνήμη τους ως καλύτερη ταινία από όσο πραγματικά ήταν.  Ίσως να φταίει η υπερβολικά feel good σκηνή που όλο το cast τραγουδάει αυθόρμητα το “I say a little pray for you”, ίσως και το ακαταμάχητο χαμόγελο της Julia Roberts. Κάτι μας λέει όμως πως αν τελικά τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον είχε δεχτεί η αδικαιολόγητα αντιδημοφιλής Sarah Jessica Parker, όπως αρχικά της είχε προταθεί, η κοινή γνώμη θα το είχε πετάξει στο κάδο με τα κινηματογραφικά σκουπίδια χωρίς δεύτερη ευκαιρία.

my-best-friends-wedding-inset

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές