Guilty Pleasures: I Know What You Did Last Summer / Ξέρω Τι Κάνατε Πέρυσι Το Καλοκαίρι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Guilty Pleasures: I Know What You Did Last Summer / Ξέρω Τι Κάνατε Πέρυσι Το Καλοκαίρι

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Και πάνω που αρχίσαμε να συνερχόμαστε από το πολιτικό θρίλερ της προηγούμενης εβδομάδας,  το Guilty Pleasures αποφάσισε να ανατρέξει σε κάποιες πιο αγνές εποχές, όπου ο τρόμος δεν προσφερόταν αφειδώς από τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά έπρεπε να τον αναζητήσεις στο θερινό της γειτονιάς σου. Μια τέτοια εποχή ήταν και το καλοκαίρι του 1998, όπου βγήκε στις ελληνικές αίθουσες τούτο το αγαπημένο φιλμάκι. Χωρίς ποτέ να δρέψει τις δάφνες με τις οποίες η διεθνής κριτική υποδέχτηκε το “Scream” ένα χρόνο πριν, το δεύτερο νεανικό θρίλερ σε σενάριο Kevin Williamson κατόρθωσε να μείνει κλασσικό κυρίως χάρη στον ψαρωτικό τίτλο του.

Ο τίτλος βέβαια, όπως και η αρχική ιδέα δεν ήταν έμπνευση του γνωστού σεναριογράφου, όπως νομίζουν οι περισσότεροι, αλλά της Lois Duncan μίας Αμερικανίδας συγγραφέως εφηβικών βιβλίων, που το 1973 εξέδωσε το ομότιτλο μυθιστόρημα. Σε αντίθεση με το βιβλίο βέβαια που παραμένει ένα υπερβολικά softcore θρίλερ μυστηρίου, η ταινία ακολουθεί πιο σκοτεινά μονοπάτια καταλήγοντας στα έμπειρα χέρια του Williamsοn μια κανονική ταινία τρόμου, με όλα τα χαρακτηριστικά των shlasher της εποχής.

I KNOW WHAT YOU DID LAST SUMMER, from left: Freddie Prinze Jr., Jennifer Love Hewitt, 1997, © Columbia/courtesy Everett Collection

Σύμφωνα με το σενάριο, λοιπόν, τέσσερις τρομαχτικά εμφανίσιμοι απόφοιτοι λυκείου που κατοικούν σε αμερικάνικο ψαροχώρι,  το βράδυ της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου, κι αφού η ξανθιά της παρέας έχει μόλις στεφθεί Μις Μυλοκόπι σε τοπικό φεστιβάλ, πάνω στον ενθουσιασμό τους για την ομολογουμένως τιμητικότατη διάκριση της συμμαθήτριας τους, παρασύρουν με το όχημα τους έναν άτυχο περαστικό. Ένα χρόνο μετά, λαμβάνουν όλοι τους το γνωστό ραβασάκι του τίτλου, συνοδευόμενο τις περισσότερες φορές και από κάποιο μακάβριο σουβενίρ. Οι περισσότεροι επιλέγουν την οδό της άρνησης και τα ρίχνουν σε λάθος του ταχυδρομείου, αλλά ο αποστολέας, ένας μαυροφορεμένος απειλητικός άντρας με γάντζο, θα τους αναγκάσει σύντομα να πιάσουν το υπονοούμενο.

Χωρίς να μας παρασύρει ποτέ το μυστήριο της κεντρικής πλοκής σχετικά με την ταυτότητα του δράστη, λειτουργεί επαρκώς ως συνδετικός ιστός για μια σειρά από καλογυρισμένες σκηνές κυνηγητού. Αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσει το gore ως δόλωμα, o σκηνοθέτης Jim Gilespie ενορχηστρώνει με φιλοτιμία ένα νεανικό θριλεράκι με ταπεινές αλλά τουλάχιστον straight προθέσεις, περισσότερο στο πνεύμα του “Παρασκευή και 13”, παρά στο αυτοσαρκαστικό ύφος του “Scream”. Καλύτερη στιγμή του, η υποδειγματική για το είδος σεκάνς, όπου ο μανιακός καταδιώκει επί 8 ολόκληρα λεπτά τη Sarah Michelle Gellar, μέχρι να την γαργαλήσει με το γάντζο του.

fhd997YDS_Sarah_Michelle_Gellar_030

Τυπικό δείγμα του νεανικού κινηματογράφου της εποχής, το “Ξέρω τι κάνατε πέρυσι το καλοκαίρι», μπορεί να μην εμπεριέχει την σεναριακή οξυδέρκεια που θα περιμένε κανείς από τον Williamson, μετά το πρώτο δείγμα γραφής του, διαθέτει όμως ένας ελκυστικότατο cast, ένα συμπαθές soundtrack και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα που χωρίς να σου κόβει την ανάσα, παραμένει αρκούντως υποβλητική.  Οι προχειροφτιαγμένοι διάλογοι και οι μέτριες  ερμηνείες της πρωταγωνιστικής τετράδας, αποτελούν κι αυτά αναπόσπαστο κομμάτι της, γι’αυτό και συγχωρούνται. Η ολιγόλεπτη παρουσία της Anne Heche, πάντως οφείλουμε να ομολογήσουμε πως ανεβάζει κάπως το επίπεδο.

Σύμφωνα με πρόσφατα νέα η ταινία θ’αποκτήσει και remake εντός του 2016, με τον Mike Flanagan του περυσινού “Oculus” να συμμετέχει στην συγγραφική ομάδα. Το καλό της υπόθεσης είναι πως το πρωτότυπο δεν έχει θέσει τον πήχη σε απλησίαστα επίπεδα. Επειδή όμως το χολιγουντιανό σινεμά τρόμου τελευταία τείνει ν’ανακαλύπτει περισσότερο καινούρια βάθη παρά καινούρια ύψη, δεν θα βιαστούμε να προβούμε σε κάποια πρόβλεψη, πριν να μάθουμε έστω ποιος θα κάτσει στην σκηνοθετική καρέκλα.

hq_024

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές