Guilty Pleasures: Eat Pray Love - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Guilty Pleasures: Eat Pray Love

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , ,

Γράφει:

«Έχω μια φίλη, τη Deborah. Είναι ψυχολόγος. Κάποτε ο δήμος της Φιλαδέλφεια της ζήτησε να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη σε πρόσφυγες από την Καμπότζη, που είχαν μόλις φτάσει στην πόλη. Η Deborah, τρομοκρατήθηκε από το ενδεχόμενο. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν υποφέρει γενοκτονία, πείνα, δίψα, είχαν δει συγγενείς τους να δολοφονούνται, είχαν περάσει χρόνια σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κι είχαν  φτάσει με μια βάρκα στη δύση έπειτα από πολυήμερο, βασανιστικό ταξίδι… Πως θα μπορούσε να κατανοήσει όλο αυτόν το πόνο; Τι θα μπορούσε να τους πει για να τους βοηθήσει; Μαντέψτε λοιπόν τι ήθελαν να συζητήσουν αυτοί οι πρόσφυγες με την Deborah, την ψυχολόγο… Όλες οι συνεδρίες πήγαιναν κάπως έτσι: ” Να μέσα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης γνώρισα κάποιον, αλλά με παράτησε και παντρεύτηκε την ξαδέρφη μου. Τώρα με θέλει πίσω κι όλο παίρνει τηλέφωνα. Τι να κάνω; ” Αυτοί είμαστε… Κι εγώ τώρα είμαι εδώ, μπροστά σε έναν εκατονταετή γκουρού και θέλω  να συζητήσω μαζί του, τι ; Πως θα ‘ρθω κοντά στο θεό; Πως θα σώσω τα παιδάκια που πεινάνε στην Αφρική; Όχι, θέλω να του μιλήσω για τη σχέση μου !»

Eat-Pray-Love-julia-roberts-1

Δεν είναι δυνατόν μια ταινία που ανοίγει με τη συγκεκριμένη παραδοχή να μην σου τραβήξει την προσοχή, ειδικά όταν κουβαλάει από την φύση της την βεβαρημένη ταμπέλα του “chick flick”. Αν έχεις τα κότσια να μαρτυράς την ενοχλητική αλήθεια, πως ενώ  ο κόσμος καίγεται, η ανθρωπότητα επιμένει να «χτενίζεται», μπροστά σε ένα κοινό που ‘χει πάει να δει την Julia Roberts να τρώει μακαρονάδες και να ερωτοτροπεί στο εξωτικό Μπαλί με το Javier Bardem, τότε μάλλον δεν είσαι ένα τυπικό χολιγουντιανό προϊόν ευρείας κατανάλωσης.  Εντέλει είσαι κάτι πιο επικίνδυνο, όπως αποδεικνύεται παρακάτω.

Γιατί ναι, μεν η ηρωίδα του ομώνυμου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Liz Gilbert, που ενσαρκώνει εδώ η Julia Roberts, αφυπνίζεται πνευματικά και συνειδητοποιεί το αδιέξοδο του καπιταλιστικού τρόπου ζωής, καθώς και την δύναμη της γυναικείας χειραφέτησης, για να κάνει όμως στο τέλος τι; Να μοσχοπουλήσει αυτή την πνευματική αφύπνιση, 20 δολάρια το αντίτυπο και να καταλήξει, αφού χειραφετηθεί από σύζυγο κι εραστή, με έναν γκόμενο λίγο πιο σέξι, πιο μαυρισμένο και πιο περιπετειώδη από τους προηγούμενους, εναποθέτωντας πάλι την ευτυχία της σε κάποιον έξω από τον εαυτό της.

Ουσιαστικά λοιπόν το ταξιδιωτικό ημερολόγιο της Liz, που μετά από ένα επίπονο διαζύγιο παράτησε την στρωμένη καριέρα της για να ζήσει  στην Ιταλία, στην Ινδία και το Μπαλί προκειμένου να γνωρίσει κατ’αντιστοιχία την χαρά της γεύσης, της προσευχής και του έρωτα, δεν είναι παρά το απόλυτο εγχειρίδιο του πως να μετατρέψεις ένα ιερό πράγμα, όπως η πνευματική αναζήτηση, σε μπίζνα εκατομμυρίων, με πελατολόγιο όλες τις απογοητευμένες νοικοκυρές του πλανήτη.

cd91a590-8537-11e3-_511445b

Χωρίς ιδιαίτερη πλοκή και με μόνο δραματουργικό έναυσμα την αδιάκοπη ενδοσκόπηση της Liz, η ταινία απενοχοποιεί τον εγωκεντρισμό με άλλοθι ένα ιδιότυπο κράμα διαστρεβλωμένης ανατολικής φιλοσοφίας και δυτικών αξιών. Ο μπασταρδεμένος αυτός φιλοσοφικός πολτός, βαράει κατευθείαν στα πιο ταπεινά ένστικτα του μικροαστού θεατή, ο οποίος νομίζει ότι η διεύρυνση του πνευματικού  ορίζοντα, εξασφαλίζει απαραίτητα και μια σεζλόνγκ σε εξωτική παραλία, συνοδεία κοκτέιλ και λατίνου εραστή/ερωμένης, πρόθυμου να σου κάνει μασάζ.

Αφήνοντας στην άκρη βέβαια τέτοιου είδους ιδεολογικές αντιρρήσεις, μένεις με έναν εκπληκτικά κινηματογραφημένο ταξιδιωτικό οδηγό και μια Julia Roberts που ακτινοβολεί τόσο, που της συγχωρείς ότι δεν παχαίνει γραμμάριο, παρόλο που περνάει την πρώτη ώρα της ταινίας καταβροχθίζοντας πίτσες και παγωτά. Εκτός από την αδιαμφισβήτητη λάμψη της όμως, χαρίζει γενναιόδωρα και την ερμηνευτική της αξιοπρέπεια, σε ένα ρόλο που χωρίς το class της θα κατέληγε αξιομίσητος.

Βέβαια, παρόλο που η ηρωίδα της παραμένει αντιπαθής, ρηχή και νάρκισσος ακόμα και την ώρα που παλεύει να είναι καλύτερος άνθρωπος, κάπου στο βάθος μας μοιάζει κι ας μην έχουμε στην τράπεζα αποθεματικό για να τα ξύνουμε ένα χρόνο στις Ινδίες και το Μπαλί. Η υπερβολική ενασχόληση με την πάρτη μας και τα γκομενικά μας, καθώς και η εγωκεντρική θεώρηση του κόσμου είναι δημοφιλή αμαρτήματα, στα οποία και ο καλύτερος από μας έχει υποπέσει… Δεν ξέρω πόσο χρηστό είναι να υπάρχουν ταινίες σαν κι αυτή, που τ’ απενεχοποιούν έτσι ανερυθρίαστα, από την άλλη όμως και «ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

925419 - EAT PRAY LOVE

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές