Gravity - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Gravity

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Η Ράιαν Στόουν, μια λαμπρή ιατρική μηχανικός στο πρώτο της διαστημικό ταξίδι, συνοδεύεται από τον βετεράνο αστροναύτη Ματ Κοβάλσκι, στο τιμόνι της τελευταίας του πτήσης, πριν τη συνταξιοδότηση. Αλλά σ’ ένα φαινομενικά συνηθισμένο διαστημικό περίπατο, επέρχεται η καταστροφή. Το διαστημικό λεωφορείο καταστρέφεται, αφήνοντας τους Στόουν και Κοβάλσκι ολομόναχους – δεμένους μόνο μεταξύ τους, να στροβιλίζονται στο απέραντο σκοτάδι του διαστήματος. Η εκκωφαντική σιωπή τους δείχνει πως έχουν χάσει κάθε επαφή με την γη, και μαζί κάθε πιθανότητα διάσωσης. Θα πρέπει να ταξιδέψουν έτσι χωρίς βαρύτητα σε διαδοχικούς διαστημικούς σταθμούς με σκοπό να επιστρέψουν πίσω στην γη.

To Gravity είναι από τις ταινίες που θα μας απασχολήσουν αρκετά όπως φαίνεται καθώς θα είναι ένα από τα ισχυρά χαρτιά για τα Oscar στις μεγάλες κατηγορίες, όντας και η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για φέτος. Το αξίζει όμως ή όχι. Το Gravity είναι για πολλούς μια ταινία ερωτηματικό. Σίγουρα έχει ένας είδος πρωτοπορίας καθώς τα πλάνα που βλέπουμε σε αυτό, δε τα έχουμε δει σε καμία άλλη ταινία. Ο άνθρωπος στο διάστημα και η μηδενική βαρύτητα, δεν είναι εδώ όπως σε άλλες ταινίες ένα μέρος της ταινίας, με τους χαρακτήρες, την ιδιοσυγκρασία τους και την ανάπτυξή τους να καταλαμβάνουν ένα ελάχιστο μέρος του δημιουργήματος του Alfonso Cuarón. Το διάστημα και η μηδενική βαρύτητα είναι όλη η ταινία, καθώς ο σκηνοθέτης αδιαφορεί λίγο έως πολύ για τους ,έτσι κι αλλιώς λιγοστούς, χαρακτήρες της ταινίας του. Ο χαρακτήρας της Sandra Bullock θα μπορούσε να είναι ο οποιοσδήποτε άλλος αστροναύτης χωρίς ιδιαίτερη αλλοίωση του νοήματος της ταινίας. Το οποίο είναι σε τελική ανάλυση ποιο? Δύσκολο να πει κανείς, καθώς μιλάμε για μια ταινία που προσωπικά θα με ενδιέφερε περισσότερο ένα ντοκυμαντέρ για το πως γυρίστηκε παρά η ίδια.

Οι εντυπωσιακές καθηλωτικές εικόνες και η 3D μεταφορά τους στην μεγάλη οθόνη κλέβουν την παράσταση από οτιδήποτε άλλο έχει να δώσει η ταινία. Μόνο αυτά παρακολουθεί κανείς αδιαφορώντας για τους πρωταγωνιστές και το τι περνούν, για ένα μεγάλο μέρος της ταινίας. Η ταινία παίρνει σαφώς κάποιο νόημα μόνο όταν ο George Clooney χάνεται από την οθόνη και η Bullock πρέπει μόνη της να καταφέρει να επιζήσει. Η πρόκληση: να τα καταφέρει να γυρίσει πίσω στην γη περιπλανώμενη σε μηδενική βαρύτητα από τον έναν διαστημικό σταθμό στον άλλον. Χωρίς βοήθεια από κανέναν και έχοντας μόνο τον εαυτό της. Για μία δύο σκηνές όπου η απελπισία και τα φιλοσοφικά ερωτήματα πέφτουν βροχή, χωρίς καν να χρειαστεί να μιλήσει κάποιος για να τα εκφράσει, η ταινία μας θυμίζει το μεγαλείο του κινηματογράφου. Αλλά λίγο η όχι και τόσο καλή για μένα (άριστη για άλλους βέβαια) ερμηνεία της Bullock, λίγο οι εικόνες από το διάστημα που ξαναμπαίνουν γρήγορα στο παιχνίδι, και η ταινία χάνει και πάλι το ανθρώπινο πρόσωπό της για τα καλά.

Είναι το Gravity η ταινία της χρονιάς? Δύσκολο να πει κανείς μιας και έχουμε ακόμη δύο γεμάτους κινηματογραφικά μήνες. Θέλω να ελπίζω πως θα δούμε καλύτερες ταινίες. Είναι η καλύτερη ερμηνεία της Sandra Bullock? Πιθανότατα ναι, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι μιλάμε για μία εκπληκτική ερμηνεία που σου κόβει την ανάσα. Η Bullock όμως όντας από τα αγαπημένα παιδιά του Hollywood, μοιάζει να έχει κλειδώσει τουλάχιστον την υποψηφιότητα για τα μεγάλα βραβεία της χρονιάς. Ίσως αν εγκυμοσύνη της Natalie Portman δεν την απέτρεπε από το να πάρει τον ρόλο να βλέπαμε μία διαφορετική ταινία.

Να δούμε συνεπώς το Gravity? Προσωπικά το απόλαυσα. Είναι μια ταινία διασκεδαστική και με πρωτόγνωρες εικόνες. Η ιστορία της όμως είναι ρηχή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ρεαλιστική. Δε θα περίμενε κάποιος αστροναύτης να κάνει ψυχανάλυση ενώ βρίσκεται σε κίνδυνο, όπως δε θα περίμενε τον Ναυαγό Tom Hanks να μιλάει στον εαυτό του και να δίνει ένα ενδιαφέρον από μυθοπλασία αποτέλεσμα. Συνεπώς το Gravity νομίζω ότι τους στόχους του τους πετυχαίνει απολύτως, αν και το καλό σινεμά δεν δείχνει να είναι μέσα στους πρωταρχικούς του. Ακόμα και έτσι όμως είναι από τις ταινίες σταθμός για φέτος και μόνο για τις σκηνές που αναρωτιέται κάποιος πότε κάποιος είναι ικανός να αυτοκτονήσει, ξέροντας ότι θα πεθάνει έτσι κι αλλιώς, αξίζει να το δει κάποιος.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές