Gran Torino - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Gran Torino

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Μην ξεγελιέστε από το όνομα, δεν έχουμε να κάνουμε με ταινία για αυτοκίνητα (σε αυτή την περίπτωση δεν θα τη διάλεγα ποτέ δεδομένης της ασχετοσύνης μου!). Πρόκειται για ένα πολύ ευαίσθητο φιλμ, δράμα κατά βάση, αλλά με πολλές και πετυχημένες κωμικές σκηνές.

Είναι η πρώτη ταινία, μετά το Million Dollar Baby (2004), όπου ο Clint Eastwood  πρωταγωνιστεί εκτός από το να σκηνοθετεί, και νομίζω ότι το κάνει –και πάλι- με κάθε επιτυχία. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο Walt Kowalski, βετεράνος του πολέμου της Κορέας, κατοικεί τώρα στο Ντιτρόιτ, σε μία γειτονιά που βρίθει από Ασιάτες μετανάστες.  Έχει χάσει πρόσφατα τη γυναίκα του και η σχέση του με τα παιδιά του είναι από ανύπαρκτη έως πάρα πολύ κακή. Γι’ αυτούς είναι ο γεροπαράξενος πρώην στρατιώτης που δεν μπορεί να καταλάβει τη νέα γενιά και που, απόλυτος και επικριτικός σε όλα του, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για απόκλιση από αυτό που ο ίδιος θεωρεί ιδανικό. Για εκείνον, πάλι, τα παιδιά του εκπροσωπούν την –κλασική πια- σύγχρονη αμερικανική λογική. Επαναπαυμένοι στο ναό της κατανάλωσης, χαμένοι στην αναζήτηση των λάθος αξιών, βρίσκονται πολύ μακριά από την ουσιαστική επαφή, είτε με τον πατέρα τους είτε με τα δικά τους παιδιά.

gran_torino_clint_eastwood_clint_eastwood_011_jpg_vphb

Διαλέγει, λοιπόν, ο Kowalski τη μοναξιά του (ο κλασικός τύπος «φύγετε από το γρασίδι μου!»), η οποία δεν αποκλείει μόνο το στενό οικογενειακό του περιβάλλον αλλά και τους περισσότερους από τους γείτονές του, κυρίως λόγω ασιατικής καταγωγής. Μέσα από ορισμένες σκηνές τόσο κωμικές όσο και ευαίσθητες απεικονίζεται η αμηχανία του ηλικιωμένου, σκληραγωγημένου Kowalski σε κάθε περίπτωση διεπίδρασης με τους γείτονές του, η αδυναμία να ξεχωρίσει τις –σημαντικές- διαφορές των ασιατικών φύλων, καθώς και η πλήρης ανικανότητα αποστήθισης των ονομάτων τους. Η συμπεριφορά του δεν μου φαίνεται ακριβώς ρατσιστική, θα έλεγα ότι είναι βαθιά πληγωμένος και άρα πολύ δυσκίνητος όσον αφορά τις κοινωνικές του επαφές.

Κάποια στιγμή πιάνει τον Ασιάτη γείτονά του, Thao, να προσπαθεί να του κλέψει το λατρεμένο του αμάξι (μαντέψτε ποιο!) προκειμένου να γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων σε μία συμμορία της περιοχής και τον διώχνει κλοτσηδόν απειλώντας τον με το όπλο του (άλλη μία από τις αστείες και τρυφερές σκηνές της ταινίας). Από εκείνη τη μέρα, όμως, αρχίζει να χτίζεται μία πολύ ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της οικογένειας των Ασιατών μεταναστών και του παράξενου γείτονά τους, που θα αποδειχθεί σωτήρια για όλους.

gran_torino06

Ο Kowalski, χωρίς να το θέλει εξαρχής, δέχεται καθημερινά στο σπίτι τον μικρό δυνάμει κλέφτη του GranTorinoτου, ο οποίος για να εξιλεωθεί προσφέρεται να τον βοηθά σε όποια δουλειά χρειαστεί. Σιγά σιγά αναλαμβάνει να τον εκπαιδεύσει ως σωστό Αμερικάνο ως προς  τη συμπεριφορά και το λεξιλόγιο που χρησιμοποιεί. Σε μια σκηνή που ελπίζω να αποτελεί παρωδία προσπαθεί μαζί με έναν φίλο του να μάθουν στον Thaoπως μιλούν οι σωστοί άντρες μεταξύ τους! (εντάξει, πόσο πιο ξεκάθαρη η επιτέλεση των φύλων!)

Η σκληράδα του σιγά σιγά μαλακώνει, η επαφή του με την οικογένεια του Thaoγίνεται συχνότερη και αποδοτικότερη, τα φαγητά και οι παραδοσιακές λιχουδιές ως προσφορές των γειτόνων του πολλαπλασιάζονται. Σταδιακά καταφέρνει να συγκρατήσει τα ονόματά τους, καθώς και να διαχωρίσει κάπως τα ασιατικά φύλα, αφού μαθαίνει ότι η οικογένεια του Thao ανήκει στην κοινότητα των Χμόνγκ, οι οποίοι στον πόλεμο της Κορέας είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Αμερικάνων –άσχετα που δεν έχαιραν και ιδιαίτερης εκτίμησης από αυτούς.

gran-torino-25-02-2009-12-12-2008-9-g

Το τέλος πολύ συγκινητικό, προφανώς και δεν θα το αποκαλύψω, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Μπορεί και να φέρει μια ρομαντική χροιά, δεν ξέρω, αλλά ένα δάκρυ θα κυλήσει το εγγυώμαι.

Θέματα που παίζουν στην ταινία είναι η πλήρης απομάκρυνση πατέρα-παιδιών, η ρατσιστική προδιάθεση των υπόλοιπων Αμερικάνων απέναντι σε Ασιάτες μετανάστες, το φαινόμενο των αμερικανικών συμμοριών που φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή στις γειτονιές, το αντρικό ιδεώδες που δομείται από βρισιές, όπλα, μαγκιά και αυτοκίνητα. (manningthewheel δε λέμε;) Και έχουμε και το GranTorino, το περίφημο αυτό αυτoκίνητο του Kowalski, να επανέρχεται ως μοτίβο για να δένει όλα αυτά τα ζητήματα αρμονικά, υπό τη σκέπη μιας ταινίας που ομολογουμένως έχει να πει πολλά.

Το φιλμ θεωρήθηκε επιτυχία, τόσο από την πλευρά της κριτικής, όσο και από άποψη εμπορική, αφού άγγιξε τα $270 δολλάρια παγκοσμίως . Κάποιες αντιδράσεις προέκυψαν από την κοινότητα Χμονγκ των Η.Π.Α., χωρίς, βέβαια, να είναι ενδεικτικές της γενικής αίσθησης που προκάλεσε η ταινία.

grantorinobdcap1_original

Από συμμετοχές σε φεστιβάλ και βραβεύσεις η ταινία δεν τα πήγε και άσχημα (μία από τις δέκα καλύτερες ταινίες του 2008(American Film Institute), βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τον Clint Eastwood (National Board of Review) κτλ) ήταν, όμως αισθητή η απουσία της από την 81η απονομή των Όσκαρ.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές