Graduation (Bacalaureat) - Στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Bacalaureat


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Ο Romeo Aldea, ένας γιατρός που κατοικεί σε μια μικρή ορεινή πόλη στη Τρανσυλβανία, μεγάλωσε την κόρη του Eliza με την ιδέα του ότι με το που γίνει 18 ετών θα φύγει για να σπουδάσει και να ζήσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του είναι κοντά στην επιτυχία – Η Eliza κέρδισε μια υποτροφία για να σπουδάσει ψυχολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο. Απλά χρειάζεται να περάσει τις τελικές εξετάσεις της με βαθμό πάνω από 9, μια απλή τυπικότητα για μια τόσο καλή μαθήτρια. Την ημέρα πριν το πρώτο της γραπτό διαγώνισμα, Η Eliza πέφτει θύμα μιας επίθεσης που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο ολόκληρο το μέλλον της. Ο πατέρας της θα πρέπει να αποφασίσει αν θα βάλει αθέμιτα μέσα για να βοηθήσει την κόρη του σε αυτό το μεγάλο όνειρο, μπαίνοντας σε κίνδυνο ακόμα και ο ίδιος.

cristian-mungiu-graduation-2-620x260

Ο μεγάλος  Ρουμάνος σκηνοθέτης, Cristian Mungiu, νικητής του Χρυσού Φοίνικα το 2007 για το 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, στο Graduation είναι για ακόμη μία φορά καταπληκτικός. Η ταινία είναι μια δυνατή σπουδή πάνω στην πολυπλοκότητα της γονεϊκής ιδιότητας, την σχετικότητα της αλήθειας και την ασάφεια του συμβιβασμού, μέσα από τη σχέση ενός πατέρα με την κόρη του. Και όλα αυτά σε μία εποχή με μεγάλη αβεβαιότητα και κοινωνική / αξιακή κρίση, κάτι που κάνει το Graduation μια ήρεμη κοινωνική βόμβα, έτοιμη να εκραγεί. Ο Mungiu είναι αμείλικτος με τα ερωτήματα που θέτει στην ταινία του σε όλα τα επίπεδα της προσωπικότητας των ηρώων του. Κεντρικό πρόσωπο, ο πατέρας της ιστορίας, με μια πολύ καλή ερμηνεία από τον Adrian Titieni. Είναι ο άνθρωπος που θέλει το καλύτερο για την κόρη του, ο γιατρός που δεν βλέπει κανένα μέλλον στην Ρουμανία και θέλει η κόρη του να φοιτήσει στο Cambridge, αφήνοντας πίσω τα στραβά κι ανάποδα της χώρας. Δεν αντιλαμβάνεται όμως, παρά μετά την επίθεση που δέχεται η κόρη του, ότι μέσα σε αυτά τα στραβά είναι και η νοοτροπία που φέρει και ο ίδιος σε στιγμές κρίσης σαν κι αυτή. Αποφασίζει λοιπόν να βοηθήσει την κόρη του, βοηθώντας τον ασθενή δήμαρχο σε μια μεταμόσχευση που χρειάζεται, σε αντάλλαγμα του να πάρει η κόρη του τον βαθμό που χρειάζεται, βάζοντας σημάδια στην κόλλα της, ώστε να τις ανεβάσουν τον βαθμό οι διορθωτές.

still_2-h_2016

Η ιστορία του Mungiu θα μπορούσε να είναι μια ιστορία που θα διαδραματίζεται στην Ελλάδα, μιας από το σύστημα των Πανελληνίων εξετάσεων, στα λαδώματα και τις γνωριμίες και από κει στην μαζική μετανάστευση στο εξωτερικό, όλα είναι κοινά με τα δικά μας, και άκρως επίκαιρα. Ταυτόχρονα ο δημιουργός δεν κάνει μια πολιτική ταινία, αλλά όπως και στο 4 Months, 3 Weeks and 2 Days, μία βαθιά κοινωνική ταινία, μια ταινία αξιών και είναι αυτή τη στιγμή ο μόνος που μπορεί να κάνει τέτοιο με τόσο μεγάλη επιτυχία. Ένα υπέροχο σενάριο που μοιάζει βγαλμένο από πραγματική ιστορία, χαρακτήρες αληθινοί όσο και η ζωή, καλές ερμηνείες και πολλά ερωτήματα και διλήμματα, όχι μόνο για τους πρωταγωνιστές της ταινίας, αλλά και για τον θεατή.

Η ισότητα και η δικαιοσύνη είναι κάτι που πρέπει να αρχίζει από μας, ακόμα και στις πιο δύσκολες των στιγμών μας. Ο Roman, ο τραγικός πρωταγωνιστής, από την μία βρίσκει την χώρα του σε βαθιά κρίση και νιώθει απογοήτευση λέγοντας ότι και να μείνει εκεί η κόρη του δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα στα κακώς κείμενα. Για να φύγει όμως η κόρη του, θα πρέπει ο ίδιος, υποδειγματικός πολίτης μέχρι εκείνη την στιγμή, να γίνει τα… κακώς κείμενα. Ακόμα και πέρα από την κεντρική ιστορία όμως η ταινία έχει πολλά να προσφέρει. Για παράδειγμα ο γάμος του Roman με την γυναίκα του είναι υπό διάλυση, ωστόσο κανένας δεν μιλά στην κόρη τους, για την σχέση που έχει στο περιθώριο ο πατέρας, καθώς προέχουν οι εξετάσεις και η επιτυχία της μικρής. Σε μία επίσης δυνατή σκηνή με του ζευγαριού και ενώ η μητέρα αντιτίθεται στην απόφαση του πατέρα, o Roman υποστηρίζει ότι αυτό είναι το σωστό και απλά η γυναίκα του δεν δέχεται την ευθύνη για να πάρει πάνω της την πράξη. Όταν πάλι ο Roman μιλά με την μητέρα του, τίθεται το ζήτημα, του τι θα γίνει σε μια χώρα όταν όλοι οι νέοι της θα φύγουν. Τα πάντα στο Graduation είναι καλοσχεδιασμένα και όλοι οι χαρακτήρες εξυπηρετούν και από κάτι. Ένα πραγματικό αριστούργημα από τον Ρουμάνο auteur.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές