Gold - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Gold

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , ,

Γράφει:

Ο Matthew McConaughey μεταμορφώθηκε για το Gold με την ελπίδα να έχει μια θέση στα φετινά Oscar. Ο σκηνοθέτης την ταινίας Stephen Gaghan (Syriana) ακολουθεί τον γνωστό δρόμο και στηρίζεται στον πρωταγωνιστή του και στα προσθετικά δόντια του για να φέρουν εις πέρας το project του. Με αποτέλεσμα η ταινία να μην έχει καμία δυναμική και να αγνοηθεί από την Ακαδημία που έχει ξεπεράσει εδώ και καιρό το τρίπτυχο, μεταμφίεση-αμερικάνικο όνειρο-γρήγορο editing όπως φάνηκε από τα φετινά φαβορί (Manchester by the Sea, Moonlight).

Η ταινία βασίζεται στην αληθινή ιστορία του σκανδάλου της εταιρίας Bre-X που ειδικευόταν στην εξόρυξη χρυσού. Ο ιδρυτής της εταιρίας David Walsh στον οποίο βασίζεται ο χαρακτήρας του McConaughey αγόρασε το 1993 μια μεγάλη έκταση της ζούγκλας της Ινδονησίας με την παρακίνηση του γεωλόγου Michael de Guzman. Ο Guzman υποστήριξε ότι βρήκε στην έκταση μεγάλη ποσότητα χρυσού και μέχρι το 1997 η εταιρία Bre-X είχε αξία στο χρηματιστήριο 6.6 δισεκατομμύρια δολάρια. Η απάτη άρχισε να αποκαλύπτεται όταν στα τέλη του 1997 ο Guzman αυτοκτόνησε πηδώντας από ελικόπτερο στην ζούγκλα της Ινδονησίας. Με αφορμή την αυτοκτονία του μια νέα εταιρία άρχισε να ερευνεί τα ευρήματα τα οποία αποδείχτηκε ότι δεν ήταν αληθινά και είχαν πασπαλιστεί με σκόνη χρυσού.

Το Gold ακολουθεί τον άξονα της αληθινής ιστορίας αλλά δεν μένει στα διαδικαστικά της απάτης και στο πως ο Guzman, που στην ταινία ονομάζεται Michael Acosta (Edgar Ramirez), κατάφερε να ξεγελάσει τόσο κόσμο ακόμα και τον ίδιο τον πρόεδρο της Ινδονησίας. Ο Gaghan επιλέγει ως κεντρικό θέμα την φιλία του γεωλόγου με τον ιδρυτή της εταιρίας που ενσαρκώνει ο McConaughey. Όπως λέει και ο ίδιος ο πρωταγωνιστής που στην ταινία ονομάζεται Kenny Wells: “I was looking for gold and I found a friend”. Ο Kenny Wells είναι ο κλασσικός Αμερικάνος που πίνει, θέλει να γίνει πλούσιος και πάνω από όλα αγαπάει τους φίλους του και την γυναίκα του. Θα μπορούσε να είναι ως και συμπαθητικός αν οι σκηνές που επισκέπτεται την Ινδονησία με τον Acosta δεν ήταν τόσο διφορούμενες. Σε αυτές τις σκηνές γίνεται προφανές ότι οι δύο πρωταγωνιστές εκμεταλλεύονται την φύση και τους ανθρώπους της Ινδονησίας για να βρούνε χρυσό. Εκτός από ότι κόβουν χιλιάδες δέντρα και διαταράσσουν το οικοσύστημα, όταν τους τελειώνουν τα χρήματα και δεν μπορούν να πληρώσουν εργατικά χέρια αποφασίζουν να βάλουν φίλτρα νερού έτσι ώστε οι Ινδονήσιοι να δουλέψουν για αυτούς τζάμπα από ευγνωμοσύνη. Ακολουθεί ένα μοντάζ όπου ο Acosta δίνει καθαρό νερό στα παιδιά και νιώθει την χαρά του να προσφέρεις με την συνοδεία μουσικής. Η παρουσίαση της φτώχειας και της έλλειψης νερού στην ταινία είναι σίγουρα επιφανειακή και θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Τα κυριότερα προβλήματα του φιλμ ωστόσο είναι η έλλειψη ρυθμού και οι επίπεδοι χαρακτήρες του. Ενώ σε κάποια σημεία η ένταση της ταινίας πάει να ανέβει ακολουθεί κάποια σκηνή όπου ο McConaghey πίνει ή ψάχνει την γυναίκα του (Bryce Dallas Howard) που ρίχνει το tempo της ταινίας. Ο McConaghey προσπαθεί να κρατήσει τo Gold με την υποκριτική του αλλά αυτό σίγουρα από μόνο του δεν είναι αρκετό. Το μεγάλο twist της ταινίας έρχεται στο τέλος όταν ο Acosta έχει εξαφανιστεί με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό αφού έχει αποκαλυφθεί η απάτη. Ο Kenny Wells είναι απογοητευμένος αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι ο φίλος του-που είναι πιο σημαντικός και από χρυσό μην ξεχνάμε- δεν τον πρόδωσε τελικά και χαμογελάει στον φακό.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές