Godzilla (2014) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Godzilla (2014)


Γράφει:

Αν θελήσουμε να περιγράψουμε τον Godzilla με μία πρόταση αυτή θα ήταν: “Όταν το Cloverfield συνάντησε το Pacific Rim”. Όταν το δείτε θα καταλάβετε.

Ο Godzilla, ή Gojira κατά το Ιαπωνικότερον, πρόκειται για έναν αρχέγονο οργανισμό, ο οποίος δημιουργήθηκε και έμεινε χωρίς εξέλιξη γιατί δεν χρειαζόταν. Ενώ ο άνθρωπος, οδηγούμενος από την φοβία του για το άγνωστο, προσπάθησε να τον καταστρέψει, το ον αποτραβήχτηκε. Μέχρι τη στιγμή που μία και καινούρια απειλή, εχθρικά και βίαια τέρατα, απειλούν την ανθρωπότητα, τέρατα των οποίων η ανθρώπινη επιστημονική αλαζονεία, τα οδηγεί στο να θέλουν την κυριαρχία τους στη Γη, μεταξύ άλλων. Ο Godzilla όμως πρέπει να επέμβει και να σώσει το ανθρώπινο είδος.

Αυτή είναι η υπόθεση του πολυαναμενόμενου reboot του Godzilla, στο οποίο θα πρέπει να διατηρήσετε ανοιχτό μυαλό για να το ευχαριστηθείτε. Πάμε λοιπόν να εξηγήσουμε.

Η σκηνοθεσία ανήκει στον Gareth Edwards, τον οποίο τον γνωρίσαμε πριν από 4 χρόνια από το “Monsters”. Η σκηνοθετική του γραμμή εδώ δεν διαφέρει πολύ, από την λογική του σύγχρονου blockbuster. Ωραία πλάνα, σφιχτοδεμένο μοντάζ, από τα καλύτερα οπτικά εφέ που έχουμε δει. Στα πολύ θετικά είναι η οπτική του γωνία, σε ότι αφορά τον ρόλο του τέρατος. Δεν θα σας πούμε παρακάτω γιατί απλά θα σας το χαλάσουμε, και δεν πρέπει. Αυτό που, επίσης προσπάθησε να κάνει είναι να επικεντρώσει στον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά δυστυχώς εδώ έχασε για λίγο το παιχνίδι. Πέρα από το προσωπικό δράμα των ηρώων, το οποίο τελειώνει γρήγορα, χωρίς πολύ βάθος, η ταινία επικεντρώνεται περισσότερο στα του Godzilla. Σκηνοθετικά είναι άρτιο, και αρκετά συναρπαστικό για το είδος που υπηρετεί.

Στο σενάριο τώρα. Υπογράφει ο Max Borenstein, στον οποίο ανήκει και το σενάριο του “Ο Έβδομος Γιος”, το οποίο αναμένεται το 2015. Το σενάριο είναι βασισμένο στον πρωτότυπο μύθο του τέρατος, πράγμα που δηλώνει σεβασμό στην Ιαπωνική παράδοση, και κάνει και του fans του είδους να αισθάνονται καλά. Επικεντρώνεται στον ρόλο του Godzilla, στον πλανήτη, πράγμα που για το ευρύ κοινό είναι μία ευχάριστη έκπληξη. Τα μηνύματα σχετικά με την οικολογία και την ανθρώπινη αλαζονεία είναι εμφανή, αλλά χωρίς να κατακλύζουν τον θεατή, πράγμα επίσης ευχάριστο. Τα μεγάλα μείον του σεναρίου, και της ταινίας, αφορούν τους χαρακτήρες.

Οι μεγάλοι “κράχτες”, δεν μπορούν να είναι άλλοι από τους Bryan Cranston και Juliette Binoche, ζευγάρι και επιστήμονες σε πυρηνικό σταθμό στην Ιαπωνία.  Με την εμφάνισή τους η ατμόσφαιρα αλλάζει δραματικά, και σε κάνει από την αρχή να πιστεύεις ότι θα δεις μία αξιόλογη ταινία. Υποκριτικά δεν μπορούμε να τους κρίνουμε. Με την πρώτη τους ατάκα καταλαβαίνεις όλο τον χαρακτήρα. Δυστυχώς, το σενάριο δεν εκμεταλλεύτηκε όσο θα έπρεπε το βεληνεκές τους, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Binoche.

Στον ρόλο του Ναυάρχου William Stenz, συναντάμε τον πάντα εξαιρετικό David Strathairn (Goodnight and Good Luck). Στα επίσης δυνατά χαρτιά επιτρέψτε μου να συμπεριλάβω την Elisabeth Olsen (Oldboy), η οποία δυστυχώς έπρεπε να ερμηνεύσει έναν τελείως αδιάφορο χαρακτήρα, εκείνον της συζύγου του γιου του ζεύγους Cranston-Binoche, αλλά δεδομένου του σεναρίου ήταν όπως πάντα αξιοπρεπείς. Στον ρόλο του γιου, ο οποίος ήταν δυστυχώς ο πρωταγωνιστικός ρόλος, συναντάμε τον Aaron Taylor Johnson (Kick-Ass 2). Από τα μεγαλύτερα σφάλματα της ταινίας. Αδιάφορος και χωρίς το βάρος που χρειαζόταν. Με άλλον πρωταγωνιστή η ταινία θα είχε σίγουρα απογειωθεί. Ίσως όμως να μην ήθελαν να εστιάσουν σε κάτι άλλο πέρα από τα γεγονότα.

Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρω τους μόνους χαρακτήρες που μπόρεσαν να με ικανοποιήσουν στο έπακρο. Μιλάω για το δίδυμο των Sally Hawkins (Blue Jasmine) και Ken Watanabe (Last Samurai), οι οποίοι ενσαρκώνουν επιστήμονες που γνωρίζουν και ερευνούν τα βήματα του τέρατος. Με χημεία, ταλέντο και εμβάθυνση όση χρειάζεται. Η πολύ ευχάριστη έκπληξη του φιλμ.

Για κλείσιμο θα τολμήσω να το συγκρίνω με τον προκάτοχό του, του 1998, σε σκηνοθεσία του Emmerich. Αν με έβαζες να επιλέξω ποιο θέλω να ξαναδώ, θα σου πω το παλιό. Ήταν όσο camp χρειάζεται. Αν και το καινούριο κοινό του franchise, θα το ευχαριστηθεί. Είναι μία καλή επιλογή ταινίας. Θα μπορούσε να είναι και πολύ καλύτερο.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές