Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς / God's Pocket - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ούτε να πεθάνεις δεν μπορείς / God’s Pocket

Είδος:

, , ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Σε μια φτωχογειτονιά της Φιλαδέλφεια , ένας νταής, αντιδημοφιλής νεαρός εργάτης με ψυχολογικά προβλήματα δολοφονείται  από έναν αγανακτισμένο συναδέλφο του εν ώρα εργασίας. Οι  μάρτυρες του σκηνικού αποφασίζουν να περιγράψουν το συμβάν ως εργατικό ατύχημα αλλά η απαρηγόρητη μητέρα του εκλιπόντος διαισθάνεται πως κάτι δεν κολλάει στην ιστορία τους. Το βάρος για την εξιχνίαση της υπόθεσης πέφτει λοιπόν στον πατριό του θύματος, ο οποίος έπειτα από απαίτηση της γυναίκας του, χρησιμοποιεί τις διασυνδέσεις του με την τοπική μαφία προκειμένου να λύσει το μυστήριο.

Η πρώτη κινηματογραφική σκηνοθετική απόπειρα του ηθοποιού John Slattery (Ο ασπρομάλλης κύριος από το “Mad Men”) έμελλε κατά τραγική ειρωνεία να είναι και μια από τις τελευταίες εμφανίσεις του αδικοχαμένου Phillip Seymour Hoffman. O αγαπημένος μας οσκαρικός ηθοποιός, εδώ ηγείται ενός ικανότατου επιτελείου ηθοποιών που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους Richard Jenkins,  JohnTurturro και την συμπρωταγωνίστρια του Slatery στο “Mad Men”, Christina Hendricks.

Παρά την εμβληματική παρουσία του όμως, και την αρωγή των εξαιρετικών συναδέλφων που τoν πλαισιώνουν, η ταινία αποτυγχάνει να εξάψει το ενδιαφέρον μας. Η επιτηδευμένα άνευρη σκηνοθεσία του Slattery, ελαχιστοποιεί τις δυνατότητες ενός ούτως η άλλως άτολμου σεναρίου που δεν μπορεί να ισορροπήσει με όση άνεση θα θελε, ανάμεσα στη σοβαροφάνεια του νουάρ και την σπιρτάδα της μαύρης κωμωδίας. Κι ενώ από πλευράς δημιουργού είναι φανερές τόσο οι καλές προθέσεις όσο και μια συμπαγής αισθητική, από το τελικό προϊόν λείπει έστω και η παραμικρή έκλαμψη πρωτοτυπίας που ενδεχομένως θα κέντριζε την προσοχή μας.

Παρόλο που ο σκηνοθέτης δεν μοιάζει ανίκανος να διευθύνει τους αποδεδειγμένα χαρισματικούς ηθοποιούς του και να στήσει με πειθώ και καλαισθησία τις σκηνές του, η ιστορία που διηγείται και οι χαρακτήρες που την συνθέτουν είναι τόσο παρωχημένα, που αν υπήρχε τηλεκοντρόλ στην αίθουσα από πολύ νωρίς θα είχαμε πατήσει το κουμπί. Χωρίς να ενοχλεί αλλά χωρίς ποτέ να συναρπάζει κιόλας, το φιλμ μοιάζει με βαρετή έκθεση καλά διαβασμένου μαθητή: Σωστή γραμματική, σωστό συντακτικό,  αλλά από φρέσκες ιδέες μηδέν.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές