Γυάλινη Χώρα (Glassland) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γυάλινη Χώρα (Glassland)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Με την μόλις δεύτερη του ταινία, “Γυάλινη Χώρα”, ταξιδεύει ο Ιρλανδός Gerard Barrett ως την Θεσσαλονίκη και το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου. 

Ο Τζον είναι ένας νεαρός οδηγός ταξί, με μια μάλλον μίζερη καθημερινότητα, όπου δουλεύει την νυχτερινή βάρδια στο Δουβλίνο και φροντίζει την αλκοολική μητέρα του. Η κατάσταση, όμως, φθάνει στο απροχώρητο, καθώς η μητέρα του κινδυνεύει να χάσει την ζωή της, ενώ παρά τις προσπάθειες του για να αντεπεξέλθουν οικονομικά, εκείνη περνά τις μέρες της πίνοντας και αδιαφορώντας τόσο για εκείνον, όσο και για τον μικρότερο αδερφό του, έναν 18χρονο με σύνδρομο Down. Αποφασίζει λοιπόν να την πάει σε μια κλινική αποτοξίνωσης, κάνοντας ότι είναι απαραίτητο για να βρει τα χρήματα που απαιτούνται.

H Γυάλινη Χώρα του Barrett είναι μια ταινία για την σχέση ανάμεσα σε γονέα και παιδί, που σκιαγραφεί παράλληλα την εργατική τάξη της Ιρλανδίας και την οικονομική εξαθλίωση ανθρώπων, όπως ο πρωταγωνιστής. Ένα αναπόφευκτο σχόλιο όμως, έχει να κάνει για την διάσταση, που (θεωρούμε πως) υπάρχει ανάμεσα στα όσα αναφέρονται στην περιγραφή της ταινίας και σε αυτό, που πραγματικά βλέπουμε. Διαβάζουμε, πως ο Τζον προκειμένου να βρει τα χρήματα της νοσηλείας “θα καταφύγει σε πράξεις που δεν φανταζόταν ότι θα έκανε ποτέ”. Φανταζόμαστε μπλεξίματα με τον υπόσκομο, παράνομες δραστηριότητες. Αυτό, που βλέπουμε όμως, είναι έναν νέο άνθρωπο να κάνει ότι μπορεί για να σώσει την μητέρα του και την οικογένεια του, παραβλέποντας επίσης το τι θα ήταν καλύτερο για το δικό του μέλλον . Υπάρχει βέβαια και ένα μικρό περιστατικό… παρανομίας, το οποίο όμως δεν το βλέπουμε παρά μόνο στο τελευταίο τέταρτο της ταινίας και σίγουρα δεν δικαιολογεί αυτή την περιγραφή της σύνοψης.

Και πάλι, δεν γνωρίζουμε αν αυτή η σύνοψη δόθηκε από τον δημιουργό της ταινίας, τον Gerard Barrett. Αν ναι, τότε μάλλον δεν κατάφερε να πει σωστά την ιστορία του. Άσχετα με αυτό όμως, οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι βλέπουμε μια καλή, άρτια ταινία, με δυο πάρα πολύ δυνατές ερμηνείες, από την υποψήφια για Όσκαρ και βραβευμένης με Χρυσή Σφαίρα Toni Collette (Έκτη Αίσθηση, Little Miss Sunshine, United States of Tara) και τον Jack Raynor, ο οποίος μάλιστα βραβεύθηκε για την ερμηνεία του και από την κριτική επιτροπή του Sundance, που τις υποστηρίζουν ιδανικά η αξιόλογη σκηνοθεσία και φωτογραφία.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές