Τα κορίτσια - Girlhood (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Τα κορίτσια – Girlhood (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , , , , , ,

Γράφει:

Τα κορίτσια της Σελίν Σιαμά είναι η ιστορία της 16χρονης Μαριέμ, που καταπιεσμένη από τα όσα βιώνει στην οικογένεια της και στο σχολείο αποφασίζει να αλλάξει ζωή ακολουθώντας μια παρέα κοριτσιών με ελεύθερο πνεύμα. Κάνει ότι μπορεί για να προσαρμοστεί στην συμμορία, πιστεύοντας πως έτσι θα κερδίσει την ελευθερία της.

Η υποψήφια για το βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταινία της Σιαμά είναι μια εξαιρετικά απλή απεικόνιση στη μεγάλη οθόνη του πόσο εύκολο είναι να αλλάξει ο χαρακτήρας ενός εφήβου, ανάλογα με τα ερεθίσματα που θα δεχθεί. Στα 112 λεπτά των “Κοριτσιών” παρατηρούμε την αλλαγή της Μαριέμ, μιας κοπέλας που κάνει αθλητισμό, είναι χαμηλών τόνων και θέλει όσο τίποτα να πάει στο Λύκειο,  στη “Βικ”, το μέλος μιας συμμορίας κοριτσιών που εκφοβίζουν συνομήλικες τους για να πάρουν χρήματα, που μπλέκουν σε καυγάδες με μόνο στόχο να κερδίσουν τον σεβασμό και αργότερα, όταν αυτό δεν της είναι αρκετό στο “βαποράκι” ενός εμπόρου ναρκωτικών της γειτονιάς.

Οι αλλαγές αυτές στην συμπεριφορά της κοπέλας βέβαια είναι τόσο απότομες, ώστε απορεί κανείς αν πρόκειται για συνειδητή επιλογή της δημιουργού ή σε αδυναμία να “χωρέσει” πιο ομαλές μεταβάσεις σε μια ταινία που έτσι κι αλλιώς η διάρκεια της είναι σχετικά μεγάλη. Από εκεί και πέρα όμως, ο θεατής βλέπει συνεχείς διακυμάνσεις στα όσα ζει η πρωταγωνίστρια, στιγμές ευτυχίας και θλίψης να διαδέχονται η μία την άλλη και να αποτυπώνονται ιδανικά στο πρόσωπο της άρτιας ερμηνευτικά Karidja Toure στην πρώτη της ταινία.

Τα Κορίτσια δεν θα προσφέρει στον θεατή της κάτι ιδιαίτερο και που θα την κάνει να ξεχωρίσει. Είναι όμως μια ταινία με καλή σκηνοθεσία και φωτογραφία και καλές ερμηνείες, που αξίζει να δείτε ειδικά αν είστε φαν του γαλλικού σινεμά.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές