Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του


Γράφει:

Ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος, μετά τον εξαιρετικό “Σιωπηλό Μάρτυρα”, επανέρχεται με ένα ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στον Έλληνα ζωγράφο Γιάννη Καστρίτση. Ο Γιάννης Καστρίτσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δάφνη Ευρυτανίας. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης από το 1985 έως το 1990, στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα, ενώ πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Brooklyn College της Νέας Υόρκης, το διάστημα 1991-1993. Το 2014 εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας.

Στην αρχή του ντοκιμαντέρ ο ζωγράφος μας ξεναγεί στο εργαστήρι του. Εκεί αποκαλύπτεται ένας χώρος σχεδόν θρησκευτικός, αφιερωμένος στο χρώμα και στο ξύλο (ο Καστρίτσης ασχολείται και με την ξυλογλυπτική). Ο Κουτσιαμπασάκος χρησιμοποιεί μονοπλάνα για να μας μεταδώσει την μυσταγωγική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε συνδυασμό με πλάνα αρχείου από τα οποία βλέπουμε ότι μια φορά κάθε χρόνο, το εργαστήρι του Καστρίτση φιλοξενεί τους καλούς του φίλους, παίζουν ρεμπέτικη μουσική, τραγουδούν και χορεύουν. Εν συνεχεία η ταινία μας μεταφέρει στη γενέτειρα του ζωγράφου, σε ένα μικρό ορεινό χωριό, όπου ο Καστρίτσης βρίσκει το καταφύγιό του από την πρωτεύουσα.

Χάρη στην εξαιρετική κινηματογράφηση του φυσικού τοπίου, μας μεταδίδεται άμεσα η οπτική του Γιάννη Καστρίτση και κατανοούμε γιατί ένας άνθρωπος έχει ανάγκη την ηρεμία που του προσφέρει η επιστροφή στις “ρίζες”. Ο ζωγράφος φαίνεται πολύ αγαπητός από τους κατοίκους του χωριού, οι οποίοι είναι και η πιο ευρεία πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Τους φωτογραφίζει, μιλά μαζί τους, φτιάχνει ξύλινα γλυπτά με τις μορφές τους, τους ζωγραφίζει. Πολλές φορές βέβαια τα έργα του δεν γίνονται κατανοητά ή προκαλούν έκπληξη. Οι συχωριανοί του δεν κατανοούν τι το ιδιαίτερο διαθέτει το χωριό τους ή οι ίδιοι ώστε να αποτελέσουν αντικείμενο καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ο Καστρίτσης όμως ξέρει ότι μόνο έτσι του δίνεται η ευκαιρία να επιστρέφει συνεχώς στην παιδική του ηλικία, στις μνήμες των γονιών του και στην εσωτερική γαλήνη του.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με αρχειακό υλικό του ζωγράφου, συνθέτουν ένα μωσαϊκό εικόνων, στο οποίο συνοψίζεται όχι μόνο η καλλιτεχνική υπόσταση του Γιάννη Καστρίτση, αλλά η ουσία ενός νιτσεϊκού φυσικού ανθρώπου. Ατμοσφαιρικό, αστείο και κατευναστικό, το ντοκιμαντέρ “Γιάννης Καστρίτσης: Ο άνθρωπος και ο ίσκιος του” έχει να μας πει πολλά όχι μόνο για τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη, αλλά γενικά, για το τι σημαίνει να είσαι καλλιτέχνης και να υπάρχεις μέσα από το έργο σου.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές