Full Metal Jacket - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Full Metal Jacket

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Το “Full Metal Jacket” είναι μια (αντι)πολεμική ταινία του Stanley Kubrick, που δε μοιάζει με καμία άλλη του είδους της. Ο πασίγνωστος σκηνοθέτης ασχολείται για τρίτη φορά με τον πόλεμο, στη συγκεκριμένη ταινία με αυτόν του Βιετνάμ, μετά το αντιπολεμικό δράμα “Paths of Glory” και την αντιπολεμική κωμωδία, το “Dr. Strangelove, Or How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb“.

Η ταινία χωρίζεται ουσιαστικά σε δύο μέρη: την εκπαίδευση των νεοσύλλεκτων στο κέντρο εκπαίδευσης πεζοναυτών και τις πολεμικές συρράξεις.

Πριν καλά-καλά ξεκινήσει βάζει το θεατή στο νόημα. Ο λοχίας Hartman προσπαθεί να “σπάσει τον τσαμπουκά” των νεοσύλλεκτων οι οποίοι περνούν μια πολύ δύσκολη δοκιμασία αντοχής και να εξαφανίσει κάθε ίχνος συναισθημάτων και ηθικών φραγμών από μέσα τους. Στόχος του είναι να τους μετατρέψει σε αδίστακτους δολοφόνους χωρίς τύψεις και αναστολές. Η κάμερα τον ακολουθεί απερίσπαστα να περιφέρεται μέσα στον κοιτώνα και να εξαπολύει βρισιές ανυπέρβλητης εφευρετικότητας και αφόρητων ντεσιμπέλ στην προσπάθειά του να εκμηδενίσει-ισοπεδώσει τις προσωπικότητες των εκπαιδευόμενων.

Τραγική φιγούρα του πρώτου μέρους της ταινίας, ο καλοκάγαθος και εύσωμος Lawrence που είναι ή πιστεύει πως είναι ανίκανος να εκτελέσει τα βασικά στάδια της εκπαίδευσης και να ακολουθήσει τα υπόλοιπα μέλη του κοιτώνα. Μετά από πολλών ειδών καψόνια, αναγκάζεται να γίνει μέρος του συστήματος ώστε να μπορέσει να συμβαδίσει με το πρόγραμμα εκπαίδευσης και μας χαρίζει… ένα από τα συνηθισμένα “άρρωστα” βλέμματα σε ταινίες του Kubrick (βλ. Jack Nickolson στη “Λάμψη” και Malcolm McDowell στο “Κουρδιστό Πορτοκάλι“).

Full Metal Jacket movie image

Το δεύτερο μέρος ξεκινά πιο ήρεμα, με το στρατιώτη Joker, να είναι μέλος μιας δημοσιογραφικής ομάδας και να ξεκουράζεται. Ωστόσο, τα αποτελέσματα του πρώτου μέρους δεν αργούν να φανούν. Ο θεατής έρχεται σε επαφή με τη φρικαλέα μορφή του πολέμου και οι φονικές μηχανές που παρήχθησαν στο κέντρο εκπαίδευσης είναι σε πλήρη δράση σκοτώνοντας ακόμα και αμάχους. Οι πολεμικές σκηνές είναι περιορισμένες αλλά ο σκηνοθέτης καταφέρνει να μεταδώσει το κλίμα προβάλλοντας κατά κύριο λόγο τις προσωπικότητες, τις σκέψεις και τις αντιδράσεις των βασικών πρωταγωνιστών.

Παιδιά που δεν είχαν ξαναπιάσει όπλο στα χέρια τους έχουν μετατραπεί σε μηχανικούς φονιάδες που σκοτώνουν χωρίς δισταγμούς, τύψεις ή ενοχές. Ο θεατής είναι πολύ κοντά στους μαχόμενους. Η κάμερα ακολουθεί τους στρατιώτες κατά πόδας και το μόνο που ακούγεται είναι τα βήματά τους και οι θόρυβοι των όπλων που κουβαλούν τα οποία σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά πολεμικά σκηνικά συμβάλλουν σε αυτό που είπαμε προηγουμένως, δηλαδή στο να βοηθήσουν το θεατή να αφομοιώσει την ατμόσφαιρα της εποχής και της κατάστασης που επικρατούσε.

Η ειρωνεία του σκηνοθέτη προς τους αιμοδιψείς στρατιώτες είναι διάχυτη, με εύθυμα τραγούδια να παίζουν σε διάφορες σκηνές τις ταινίας στις οποίες αυτοί νομίζουν πως κάνουν κάτι σωστό ενώ χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Joker, ο οποίος φοράει μονίμως μια κονκάρδα με το σύμβολο της ειρήνης και στο κράνος του γράφει “Born To Kill”.

1

Έντονη κριτική ασκείται και στην επεκτατική εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, με τους στρατιώτες στις συναντεύξεις τους να μην ξέρουν για ποιόν ακριβώς λόγο πολεμούν αλλά να τονίζουν πως “πολεμούν για την ειρήνη“, κάτι που εκφράζει και χαρακτηρίζει αυτήν την πολιτική ακόμα και σήμερα.

Στο τέλος της ταινίας ο θεατής δέχεται ίσως το πιο ισχυρό αντιπολεμικό μήνυμα με τον Joker σε μια φορτισμένη συναισθηματικά σκηνή να δείχνει, ή μάλλον να επιβεβαιώνει, πως υπάρχουν έστω και λίγα ψύγματα ανθρωπιάς μέσα του. Το τελείωμα της ταινίας δίνει συνέχεια στην ειρωνεία του Kubrick στους αιμοδιψείς στρατιώτες που φεύγουν από το πεδίο της μάχης τραγουδώντας τον ύμνο του Micky Mouse (!).

Το “Paint It Black” των Rolling Stones στους τίτλους τέλους έρχεται να… ολοκληρώσει την αριστουργηματική ταινία αλλά θα τα πούμε αναλυτικότερα για το soundtrack σε επόμενη δημοσίευση.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές