Φτώχεια Α.Ε. (Poverty Inc.) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φτώχεια Α.Ε. (Poverty Inc.)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

«Το σύστημα που ακολουθούμε οι πλούσιες χώρες να παράγουμε πολύ φαγητό και να το πουλάμε στις φτωχές, προκειμένου να τις απαλλάξουμε από το βάρος να παράγουν μόνοι τους και να οδηγηθούν απευθείας στη βιομηχανική εποχή, δεν έχει δουλέψει. Ήταν ένα λάθος». Με αυτή την απολογία του πρώην προέδρου των Η.Π.Α., Bill Clinton το 2010, ξεκινά το ντοκιμαντέρ Φτώχεια Α.Ε. τροφοδοτώντας τη συζήτηση σχετικά με την πολιτική της φιλανθρωπίας, τη βιομηχανία της φτώχειας και τον αποκλεισμό των υποανάπτυκτων χωρών από το διεθνές εμπόριο και το κράτος δικαίου.

Αντλώντας υλικό από 200 συνεντεύξεις που κινηματογραφήθηκαν σε 20 χώρες, μεταξύ των οποίων, η Αϊτή, η Ρουάντα, η Κένυα και η Γκάνα, ο Michael Matheson Millerαποκαλύπτει μια άβολη πτυχή της φιλανθρωπίας που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Με σύγχρονη σκηνοθετική απλότητα, υποβοηθούμενη από την υπέροχη φωτογραφία, η ταινία είναι ένα πραγματικό ντοκιμαντέρ: ερευνά, ενημερώνει και προβληματίζει, διατηρώντας το απαραίτητο καλλιτεχνικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να υπερκαλύπτει και να «πνίγει» την ουσία. Προσεγγίζοντας τη φιλανθρωπία με κριτικό πνεύμα, ο σκηνοθέτης του Φτώχεια Α.Ε. αποδομεί το επικρατούν μοντέλο, που θέλει τις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης να εφαρμόζουν μια άνευ σχεδίου ανθρωπιστική πολιτική προς τις χώρες του Τρίτου Κόσμου, βασισμένη στον οίκτο και τη συμπόνια, με τη βοήθεια των ΜΚΟ.

Όπως αναλύεται στο ντοκιμαντέρ, ένα γιγαντιαίο δίκτυο επιχειρήσεων αγαθοεργίας, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, αποτελεί τον κορμό της βιομηχανίας της φτώχειας, η οποία αντί να εξαλείφει το πρόβλημα, τρέφει αυτό το τόσο σαθρό σύστημα, με αποτέλεσμα τη διαιώνισή του. Ο Michael Matheson Millerτοποθετεί απέναντι από την κάμερα τους ίδιους τους ανθρώπους που ζουν, αναπνέουν και υποφέρουν τις συνέπειες του εν λόγω συστήματος, καταγράφοντας την έκκλησή τους για αλλαγή του δημόσιου διαλόγου, για επαναπροσδιορισμό της συζήτησης σχετικά με τη φιλανθρωπία. Δέσμιοι της κοινότητας των δωρητών των δυτικών χωρών, οι οποίοι προμηθεύουν συστηματικά δωρεάν προϊόντα στις αγορές, η ανάπτυξη των τοπικών επιχειρήσεων είναι ανέφικτη και τα αποτελέσματα της βοήθειας αμφιλεγόμενα –έως και καταστροφικά. Το Φτώχεια Α.Ε. θέτει τον προβληματισμό που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αρχίσει να αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη φιλανθρωπία. Είναι αρκετό να μοιράζεις αθρόα παπούτσια, ρύζι και ρούχα σε περιοχές που ήδη τα παράγουν αποκλείοντάς τες από την ανάπτυξη και τις διεθνείς αγορές; Έχει η Δύση στρεβλή εικόνα για τις συνθήκες που επικρατούν στις χώρες του Τρίτου Κόσμου ή πρόκειται για ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα με σκοπό την επ’ άπειρον παράταση μιας εξαντλητικής ανθρωπιστικής πολιτικής που εξυπηρετεί τη βιομηχανία της φτώχειας; Ίσως επικριτικό, ίσως αιρετικό, το Φτώχεια Α.Ε. είναι αναμφισβήτητα τροφή για αναθεώρηση και επαναπροσδιορισμό της βοήθειας που προσφέρουμε.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές