Guilty Pleasures: Friends with Benefits / Όχι μόνο φίλοι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Guilty Pleasures: Friends with Benefits / Όχι μόνο φίλοι

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: , , ,
Ηθοποιοί: ,

Γράφει:

Αν η ζωή μας ήταν ταινία και μπορούσαμε να προεπιλέξουμε το είδος, πάω στοίχημα πως η πλειοψηφία θα επέλεγε να ζήσει σε μια από αυτές τις ανώδυνες ρομαντικές κομεντί, που προβάλλονται το μεσημέρι της Κυριακής . Στην πραγματικότητα βέβαια όλοι γνωρίζουμε πως καμία ζωή δεν μοιάζει με ρομαντική κομεντί, κι από αυτή την παραδοχή ξεκινάν προς τιμήν τους οι σεναριογράφοι της συγκεκριμένης ταινίας.

Ως εκ τούτου οι πρωταγωνιστές τους, ο Dylan και η Jamie δεν είναι οι κλασσικοί ήρωες ενός ακόμα χολιγουντιανού ρομάντζου, ή τουλάχιστον δεν ξεκινάνε έτσι. Τυπικοί εκπρόσωποι μιας εποχής, όπου ο συναισθηματισμός αποτελεί μεγαλύτερο ταμπού από το σεξ,  αποφασίζουν να διανθίσουν τη φιλία τους με μερικές ερωτικές συνευρέσεις, αποφεύγοντας όμως τις συναισθηματικές επιπλοκές ενός καθιερωμένου συντροφικού δεσμού. Κλασσικά όμως επειδή ότι κοροϊδεύεις το λούζεσαι, σταδιακά βρίσκονται και οι ίδιοι να πρωταγωνιστούν σε ένα από αυτά τα  γλυκανάλατα chick flick που σνομπάρουν .

Είναι πολύ δύσκολο τελικά να κάνεις μια ταινία που να μιλάει για τις «σημερινές» ερωτικές σχέσεις (όποτε και να ‘ναι αυτό το σήμερα) και να μην παρασυρθείς από την κενολογία, τα στερεότυπα και τις ισοπεδωτικές λογικές που αναπαράγουν τα  life style περιοδικά. Παρά τις καλές προθέσεις του σκηνοθέτη Will Gluck, η ταινία του δεν υπερπηδά πάντα αυτό το σκόπελο. Στην προσπάθεια του να εντάξει μοδάτες pop αναφορές, και να συνδυάσει τις σύγχρονες συναισθηματικές νευρώσεις με διαχρονικές αλήθειες για τις σχέσεις, παραδίδει ένα άνισο προϊόν που ενώ μοιάζει, θέλει και μπορεί να είναι φρέσκο, την τελευταία στιγμή διστάζει να κάνει τη διάφορα επιλέγοντας ένα συντηρητικό happy end . Ταυτόχρονα ξεπέφτει συχνά στο λάθος να αντιμετωπίζει τους ήρωες του, κυρίως ως σχηματικούς εκπροσώπους του φύλου τους και δευτερευόντως ως ολοκληρωμένους χαρακτήρες.

53a0e2f716ff3_-_cos-01-friends-with-benefits-xl

Ευτυχώς, βέβαια, οι χαρισματικοί Mila Kunis και Justin Tiberlake προσφέρουν αφειδώς, μια ακαταμάχητη αμεσότητα στους πρωταγωνιστικούς  ρόλους, και δεν σου επιτρέπουν να το καταλάβεις αυτό με την πρώτη. Η χημεία μεταξύ τους είναι τόσο απολαυστική, που εντέλει ανυψώνει το σεναριακό υλικό και κάνει τους συμπαθητικούς διαλόγους να ηχούν ακόμα πιο έξυπνοι στα αυτιά μας.

Και παρά την τελική ατολμία του να ξεφύγει από την πεπατημένη, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως το φιλμ τουλάχιστον εκφράζει γενναία και χωρίς φανφάρες την αλήθεια, πως οι σχέσεις ούτε απλοποιούνται, ούτε ορίζονται, ούτε κατατάσσονται από τις ταμπέλες που τους δίνουμε. Κρίμα, λοιπόν, που οι ήρωες επαναλαμβάνουν το αρχικό τους λάθος, και στο φινάλε σπεύδουν να επαναδιαπραγματευτούν τη δική τους, αντί να την αποτινάξουν πλήρως . Από την άλλη θα μου πεις, πως να τους παρεξηγήσεις; Το πιθανότερο είναι πως το ίδιο θα κάναμε κι εμείς στη θέση τους, κι ίσως ακριβώς σε αυτή την ταύτιση να κρύβεται και το μυστικό που κάνει τις ρομαντικές κομεντί τόσο ενοχλητικές και εθιστικές ταυτόχρονα.  Ενοχλητικές γιατί μας θυμίζουν πόσο συμβατικοί είμαστε όλοι στο βάθος, και εθιστικές γιατί την ίδια στιγμή απενοχοποιούν τη συγκεκριμένη μας ατέλεια .

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές