Free State of Jones - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Free State of Jones

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Η ιστορία του Newton Knight, ενός φτωχού αγρότη, ο οποίος επαναστατεί ενάντια στην Ένωση των Νοτίων κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου της Αμερικής στην επαρχία του Jones στο Μισισίπι και των γεγονότων που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια.

freee-state-jones-1

Ο εμφύλιος πόλεμος αποτελεί μια αρκετά προσφιλή κινηματογραφική επιλογή για τις ταινίες που μας έρχονται από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Το θέμα δεν είναι κάτι που αναλύεται ιδιαίτερα στις ευρωπαϊκές κουλτούρες και δεν είναι βασικό μέρος της σχολικής εκπαίδευσης, όπως στις Η.Π.Α. Γι’ αυτό ίσως να υπάρχουν και κάποιες πτυχές που να παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ο Newton είναι ένας λευκός εργάτης του Νότου που ζει από την εκτροφή ζώων και την καλλιέργεια καλαμποκιών. Έχει αφήσει πίσω του γυναίκα και παιδί για να πολεμήσει σε ένα πόλεμο που δεν είναι δικός τους. Και εκεί είναι που συνειδητοποιείς πως υπάρχει και αυτή η ανάγνωση της ιστορίας.

Άνθρωποι που καλούνται να πολεμήσουν και να πεθάνουν, κατά μεγάλη πιθανότητα, για να διατηρήσει ο αφέντης τις βαμβακοκαλλιέργειες και τους μαύρους δούλους του. Ενώ αυτοί για τους οποίους γίνεται ο πόλεμος και έχουν άμεσο συμφέρον, εξαιρούνται από τις μάχες με διατάξεις που φτιάχνουν οι ίδιοι. Η απαλλαγή έρχεται με το κατά πόσους μαύρους δούλους έχεις.

THE FREE STATE OF JONES

Ο  Newton, λοιπόν, αποφασίζει να πάει κόντρα σε αυτό, να λιποτακτήσει και να συσπειρώσει γύρω του μια ομάδα ανδρών και γυναικών, οι οποίοι δεν ανέχονται πλέον το πλιάτσικο από τους γαιοκτήμονες και επιθυμούν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Παράλληλα με την ιστορία του Newton Knight παρακολουθούμε και την δίκη ενός απογόνου του την δεκαετία του ’60 ο οποίος κατηγορείται ότι είναι κατά 1/8 μαύρος και γι’αυτό είναι παράνομο που έχει παντρευτεί λευκή γυναίκα σύμφωνα πάντα με τους νόμους των πολιτειών του Μισισιπή.

free-state-jones-3

Το Free State of Jones σε σκηνοθεσία Gary Ross (Hunger Games) ξεκινάει από μια ενδιαφέρουσα ιδέα την οποία αντλεί από την ιστορία και θέτει ένα παγκόσμιο ερώτημα. Για ποιούς τελικά γίνονται οι πόλεμοι. Αυτό όμως που μαθαίνει κατά τη διάρκεια της ταινίας και ο ήρωας είναι ότι τελικά το να τους “νικήσεις”, και με το “τους” να αποτελούν όλους εκείνους οι οποίοι κατέχουν εξουσία, είναι ακατόρθωτο.

Αυτό που συμβαίνει με το Free State of Jones και το εμποδίζει να απογειωθεί είναι ότι η πλοκή είναι αρκετά πυκνή με πολλά ιστορικά γεγονότα να συμπυκνώνονται κατά τη διάρκεια της ενώ παρεμβάλλονται συχνά ιστορικά στοιχεία και φωτογραφίες. Τα τελευταία είναι στη διάθεση του εκάστοτε θεατή για το αν θα του αρέσουν ή θα τον κουράσουν.

FREE STATE OF JONES

Επίσης, λόγω της πυκνότητας, συχνά παραμελείται και η επιστροφή στην δικαστική αίθουσα, η οποία  μπορεί να θεωρηθεί λιγότερο παράλληλη ιστορία και περισσότερο μια υπενθύμιση ότι τα πράγματα δύσκολα αλλάζουν στην ανθρώπινη φύση καθώς η μνήμη πηγαίνει από γενιά σε γενιά.

Εξαιρετικός για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο Matthew McConaughey στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο αμερικάνος ηθοποιός έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια στην νούμερο ένα επιλογή για ανδρικούς ρόλους με έντονη σωματικότητα και προσωπικότητα, οι οποίοι προέρχονται από τον αμερικάνικο Νότο.

Το Free State of Jones δεν είναι μια επική ταινία. Καταφέρνει όμως μέσα στην πυκνότητα να θέσει κάποια σοβαρά ζητήματα για τον πόλεμο, την εξουσία και τις ανθρώπινες κοινότητες. Ερωτήματα τα οποία δεν περιορίζονται αποκλειστικά και μόνο στο χρόνο της ταινίας.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές