Foxcatcher - στις αίθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Foxcatcher – στις αίθουσες

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Βασισμένο στην ομώνυμη αυτοβιογραφία του Ολυμπιονίκη παλαιστή Mark Schultz, το Foxcatcher επικεντρώνεται στην περιβόητη δολοφονία του Dave Schultz, αδερφού του Mark και επίσης Ολυμπιονίκη, το 1996, από το σχιζοφρενή John duPont.

Πρωταγωνιστεί ο (αγνώριστος) Steve Carell, στο ρόλο του DuPont, και οι Mark Ruffalo και Channing Tatum στους ρόλους των Dave και Mark Schultz αντίστοιχα.

Η ταινία είχε αρχικά προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει το 2013 αλλά αναβλήθηκε, έτσι ώστε να μπορέσει να την αναλάβει ο σκηνοθέτης Bennet Miller (Moneyball, Capote). Τελικά έκανε πρεμιέρα σε ένα μήνα, στο 67ο Φεστιβάλ Καννών, ως επίσημη επιλογή και υποψήφια για το φετινό Χρυσό Φοίνικα. Την παραγωγή της έχει κάνει η Sony Pictures Classics.

Μάρω Κακοσίμου


Το ότι ο Magic Mike – Chaning Tatum θα ερχόταν σε ταινία στις Κάννες δύσκολα θα το φανταζόμουν πριν από λίγο καιρό, κυρίως βέβαια γιατί δε είχα ιδέα για το Foxcatcher του Bennet Miller. H ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και την εποχή από την ζωή των αδερφών Schultz, όταν αυτοί δούλευαν έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ, τον John duPont. 

Οι αδερφοί Schultz είναι και οι δύο Χρυσοί Ολυμπιονίκες στην πάλη, ωστόσο ο μικρότερος, ο Mark (Tatum) έχει μείνει στην σκιά του αδερφού του και οποιαδήποτε δική του επιτυχία, χρεώνεται στον αδερφό του, τον οποίο φυσικά αγαπάει, τον βλέπει όμως και σαν ανταγωνιστή, έχοντας ένα εμφανές κομπλεξ απέναντί του.

Όταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ καλεί τον Mark στην τεράστιας έκτασης βίλας του, θα του εξηγήσει ότι θέλει να φτιάξει μία ομάδα πάλης που θα είναι η καλύτερη στις ΗΠΑ. Ο John duPont, είναι αρκετά εθνικιστής καθώς επαναλαμβάνει συνεχώς ότι θέλει να κάνεις τις ΗΠΑ υπερήφανες για αυτήν την ομάδα και να δώσει στον κόσμο ελπίδα, όμως περισσότερα τον χαρακτηρίζει κάποιος εγωμανή και άνθρωπο που νοιάζεται τρομερά για την υστεροφημία του και για την γνώμη που έχουν οι άλλοι γι’ αυτόν με πρώτη τη μητέρα του.

Όταν ο Dave θα αρνηθεί να ενταχθεί στο Foxcatcher (το όνομα τις ομάδας), τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα πάρει για πρώτη φορά στην ζωή του ο Mark (Tatum) που αναπτύσσει μία φιλική σχέση με τον duPont. Όμως όταν ο αδερφός του θα ενταχθεί τελικά στην ομάδα, οι σχέσεις μεταξύ των τριών ανδρών θα ταραχτούν και η ένταση θα φορτιστεί ακόμη παραπάνω όταν τα αδέρφια δείχνουν την ενόχλησή τους και δεν υποτάσσονται στον σεβασμό που απαιτεί ο duPont.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία και μάλιστα ο ένας από τους αδερφούς, ο Μαρκ, που είναι και ο μόνος που βρίσκεται εν ζωή, βοήθησε στα γυρίσματα και είχε συναντήσεις με τον Tatum που τον έπαιξε. Η ταινία έχει ενδιαφέροντες χαρακτήρες και παρουσιάζει με πολύ όμορφο τρόπο την σχέση των δύο αδερφών που διαταράσσεται και επανέρχεται σε καλά επίπεδα σε αρκετά σημεία της ταινίας. Ο δε Tatum, είναι σίγουρα η ευχάριστη έκπληξη καθώς η ερμηνεία του είναι αρτιότατη, όντας βέβαια σε έναν ρόλο που φαίνεται να του ταιριάζει γάντι. Το αληθινό στοίχημα του Miller για την ταινία είναι ο Carrell, o οποίος μεταμορφώνεται εντυπωσιακά σε σημείο που δεν τον γνωρίζει κάποιος αν δεν έχει δει από πριν το cast της ταινίας, ενώ και ο ρόλος του είναι απαιτητικός με πολλές δραματικές σκηνές και ίχνος κωμωδίας, το είδος που έκανε τον Carrell γνωστό και αγαπητό.

chilling-first-trailer-for-foxcatcher-with-steve-carell-6

Μετά το Moneyball ο Miller πιστεύω ότι έχει σίγουρες τις υποψηφιότητες για Oscar σε αρκετές κατηγορίες, καθώς το Foxcatcher είναι από τις ταινίες που αγαπούν οι Αμερικάνοι. Σίγουρα θα το συζητάμε τους επόμενους μήνες και μέχρι τον επόμενο Φεβρουάριο στα Oscars, μιας και κάνει πρεμιέρα και Νοέμβρη-Δεκέμβρη τους καθαρά Oscarικούς μήνες.

Αν και εδώ στις Κάννες κέρδισε θερμές κριτικές, σίγουρα είδαμε ταινίες καλύτερα γυρισμένες και με περισσότερο βάθος.

Γιάννης Πατλάκας

Θυμηθείτε και το πρώτο trailer της ταινίας:


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές