Ο Εξαφανισμένος Φάκελος (Fleuve Noir) - Κριτική ταινίας - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ο Εξαφανισμένος Φάκελος

(Fleuve Noir)


Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 118
Χώρα: Γαλλία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,
Πρεμιέρα: 04-10-2018

Γράφει:

O έφηβος Dany, μέλος της οικογένειας Arnault, εξαφανίζεται. Ο François Visconti, ένας καταπονημένος και απογοητευμένος διοικητής της αστυνομίας, αναλαμβάνει την υπόθεση. Ο άντρας φεύγει προς αναζήτηση του εφήβου, ενώ είναι απρόθυμος να ασχοληθεί με τον ίδιο του τον δεκαεξάχρονο γιο, Denis. Όταν ο καθηγητής του Dany, Yan Bellaile, μαθαίνει για την εξαφάνιση του παλιού του μαθητή, ενδιαφέρεται πολύ για την έρευνα και προσφέρει τις υπηρεσίες του στον διοικητή…

Ένας τυπικός νουάρ χαρακτήρας τίθεται στο κέντρο της αστυνομικής αυτής ταινίας, μιας από τις καλύτερες ταινίες που είδαμε φέτος στο 18ο Γαλλόφωνο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Ελλάδας και η οποία μόλις πήρε διανομή και έκανε επίσημη πρεμιέρα επιστρέφοντας εκ νέου στα σινεμά της χώρας.

Ο χαρακτήρας που ενσαρκώνει ο Βενσάν Κανσέλ είναι ένας κατεστραμμένος ντετέκτιβ, αλκοολικός, χωρισμένος, γεμάτος ψυχολογικά προβλήματα και υπερβολικά έντονη την αίσθηση της μοναξιάς μέσα του, ένας τύπος που όλη του η ζωή είναι να λύνει μυστήρια διότι κάπως έτσι ξεχνιέται από όλα όσα τον ταλαιπωρούν.

Και ξαφνικά, μια ιστορία που αρχικά μοιάζει απλή -η λογική λέει πως το εξαφανισμένο αγόρι το έχει σκάσει για να πάει κόντρα στην οικογένειά του- γίνεται δαιδαλώδης. Τα στοιχεία προστίθενται το ένα μετά το άλλο, ο άξεστος κεντρικός χαρακτήρας τα ακολουθεί σαν λαγωνικό που ζει μόνο για να κάνει αυτό αλλά τελικά, μπερδεύεται, χάνει τις βεβαιότητές του, η ιστορία γίνεται μια ταλαιπωρία για αυτόν και του υπενθυμίζει πως έχει και ένα γιο που πρέπει να προστατεύσει από τη βαρβαρότητα αυτού του κόσμου.

Συνεχόμενες ανατροπές και αριστοτεχνικό χτίσιμο μυστηρίου, ο «Μαύρος Φάκελος» με τον πιο ώριμο από ποτέ Κανσέλ να δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και να κερδίζει με χαρακτηριστική ευκολία τις εντυπώσεις είναι νουάρ στα καλύτερά του και είναι δεδομένο πως θα κρατήσει στην τσίτα τον μέσο θεατή με το υψηλής έντασης σασπένς του, την ατμοσφαιρική του αφήγηση, τους καλοδουλεμένους χαρακτήρες του και το εξαιρετικό σενάριό του.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές