Φωτιά στη Θάλασσα (Fuocoammare) - Στις αιθουσες - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φωτιά στη Θάλασσα (Fuocoammare) – Στις αιθουσες

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

O Samuele είναι 12 ετών και μένει στο Νοτιότερο Ιταλικό νησί. Όπως όλα τα παιδιά στην ηλικία του, δεν ευχαριστιέται το να πηγαίνει σχολείο. Προτιμά να σκαρφαλώνει βράχους στην ακτή, να παίζει με την σφεντόνα του, ή να κάνει βόλτες στο λιμάνι. Το νησί του όμως δεν είναι ένα οποιοδήποτε νησί. Για χρόνια τώρα η Lampedusa έχει γίνει ο προορισμός ανδρών, γυναικών και παιδιών που προσπαθούν να περάσουν την Μεσόγειο από την Αφρική, με πλοία που θα χαρακτήριζε κάποιος σαπιοκάραβα, ενώ σχεδόν πάντα είναι υπερφορτωμένα. Η Lampedusa έχει γίνει το όνομα σύμβολο των αγώνων των προσφύγων για να έρθουν στην Ευρώπη, συμβολίζοντας την ελπίδα τους για ένα καλύτερο αύριο. Πριν φυσικά την θέση της πάρει η Λέσβος πέρσι.

Στο νησί έχουν καταφτάσει σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες τα τελευταία χρόνια, ενώ περί τις 15000 εκτιμώνται οι νεκροί από ναυάγια. Οι επιβάτες του ταξιδιού, αναζητούν μπαίνοντας στο πλοίο ειρήνη, ελευθερία, χαρά, με τον θάνατο να παραμονεύει όμως γι’ αυτούς. Οι κάτοικοι του νησιού βιώνουν καθημερινά μία από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Ο βραβευμένος με Χρυσό Λέοντα στην Βενετία πριν λίγα χρόνια, Gianfranco Rosi ταξίδεψε στο νησί και μεταφέρει στο ντοκιμαντέρ Fire at Sea τις εμπειρίες του από την προσφυγική κρίση, τους πρόσφυγες αλλά και τους κατοίκους της Lampedusa και το πως βιώνουν την όλη κατάσταση.

201614479_2_IMG_FIX_700x700

Το ντοκιμαντέρ του Rosi, είναι ένα ποίημα για το προσφυγικό αλλά και για το νησί της Lampedusa και την ζωή εκεί κατά την διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Μάλιστα αν κάποιος ισχυριστεί ότι είναι μια ταινία για το προσφυγικό και μόνο θα κάνει λάθος, καθώς η προσέγγιση του σκηνοθέτη είναι περισσότερο προς το νησί και το τι συμβαίνει γενικά σε αυτό τον καιρό που αυτός βρίσκεται εκεί, και όχι ειδικά στους πρόσφυγες. Έτσι το Fire at Sea αντί να έχει πρωταγωνιστή κάποιον πρόσφυγα, έχει τελικά για πρωταγωνιστή τον μικρό Samuele που θα δούμε να παίζει με τους φίλους του, να τρώει με την οικογένειά του, να πηγαίνει στον γιατρό. Ο συμπαθέστατος μικρός κάνει ένα πολύ στενάχωρο θέμα να μοιάζει πολύ πιο χαλαρό με τις ατάκες του και το αθώο βλέμμα του, όμως ουσιαστικά υποβαθμίζει το θέμα με το οποίο καταπιάνεται ο Rosi, καθώς ο μικρός δεν είναι η χαρακτηριστική περίπτωση του κατοίκου της Lampedusa που θα περίμενε κανείς, ενώ η ζωή του, είναι μάλλον παράλληλη και ασυσχέτιστη με τους πρόσφυγες.

Ο Rosi επέλεξε να κάνει ένα ντοκιμαντέρ χωρίς σχόλια και voiceover αλλά πιάνοντας στην κάμερα πραγματικές εικόνες, ενώ ακόμα και οι συνεντεύξεις του, για παράδειγμα με έναν γιατρό που περιποιείται τους νεοαφιχθέντες πρόσφυγες, δεν είναι με την μορφή συνεντεύξεων αλλά κάτι σαν ημερολόγιο του γιατρού. Από τους ντόπιους κατοίκους μόνο αυτός ο γιατρός είναι που θα σχολιάσει στο ντοκιμαντέρ το προσφυγικό και τις δραματικές στιγμές που έχει ζήσει. Η οικογένεια του μικρού Samuele αλλά και όλοι οι άλλοι Ιταλοί πρωταγωνιστές δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με το θέμα, με τον σκηνοθέτη να προσπαθεί να πει μια ιστορία για την θάλασσα και την ιστορία του νησιού που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτήν.

Ο δημιουργός έχει αιχμαλωτίσει με την κάμερά του κάποιες πολύ δραματικές στιγμές και ιστορίες προσφύγων που σοκάρουν, το ίδιο με τις διασώσεις τους και τις κραυγές για βοήθεια από την θάλασσα. Λίγοι θα κατάφερναν να παρουσιάσουν με αυτόν τον τρόπο τις συγκεκριμένες εικόνες με τον σκηνοθέτη, που είναι και διευθυντής φωτογραφίας και καμεραμαν της ταινίας να τα καταφέρνει περίφημα. Πέρα όμως από τις εικόνες και κάποιες ιστορίες, που τουλάχιστον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε ήδη, λίγα πράγματα μαθαίνουμε για την προσφυγική κρίση, με την ταινία του Rosi να μην είναι ιδιαίτερα πολιτική και να αγγίζει τελικά μόνο την επιφάνεια του θέματος, σε αντίθεση με ότι περιμέναμε.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές