Finding Dory - Ψάχνοντας την Ντόρι - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Finding Dory – Ψάχνοντας την Ντόρι

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Έχει περάσει ένας χρόνος από την διάσωση του Nemo και από το μεγάλο ταξίδι του Marlin και της Dory για να τον σώσουν που είχε την ευτυχή κατάληξη που όλοι είδαμε στο Ψάχνοντας τον Nemo. Οι τρεις ζουν χαρούμενοι, μέχρι που η Dory αρχίζει να ονειρεύεται την οικογένειά της που έχει χάσει, με την μνήμη της ωστόσο ως συνήθως να μην την βοηθά. Κάπως έτσι θα βρεθεί σε ένα ταξίδι για τις χαμένες της ρίζες, και ο Marlin με τον Nemo θα προσπαθήσουν να την βρουν και να την σώσουν, με τους ρόλους να αντιστρέφονται αυτή τη φορά.

findingdorynemopixar

Εντάξει, η Dory ήταν, από την αρχή, ο αγαπημένος μας χαρακτήρας (με διαφορά;) σε ολόκληρο τον ωκεανό, και δεν προσπαθήσαμε ποτέ να το κρύψουμε. Όταν, λοιπόν, ένας τόσο βαθιά αστείος χαρακτήρας κερδίζει ταινία με πρωταγωνιστικό ρόλο, 13 χρόνια μετά το αλησμόνητο Ψάχνοντας τον Νέμο, τότε τα αποτελέσματα είναι απίστευτα.

Αρχικά, στην σκηνοθεσία και το σενάριο είναι ο, πασίγνωστος στους κύκλους του animation και διπλά βραβευμένος με Όσκαρ, Andrew Stanton ο οποίος ήταν και ο δημιουργός της πρώτης ταινίας και πολλών ακόμη φιλμ όπως το Wall-E και το Toy Story. Το βασικό είναι ότι για μια ακόμη φορά τα καταφέρνει. Εκεί που λες πως οι ιδέες του τελείωσαν και το μυαλό του στέρεψε γιατί, πρακτικά, έτσι θα έπρεπε να έχει συμβεί (από καιρό), αποδεικνύει με στόμφο πως είναι ακόμη εδώ, ισχυρότερος από ποτέ κατασκευάζοντας μια ακόμη επιτυχία.

Στην τόσο ειλικρινά αστεία και ταυτόχρονα συγκινητική (ναι, συγκινητική, σε όλους μας έφυγε ένα δάκρυ ας το παραδεχτούμε) μεταγλώττιση ξαναπαίρνουν θέση οι μοναδικοί Δήμητρα Παπαδοπούλου και Θοδωρής Αθερίδης στους αντίστοιχους ρόλους της Dory και του Marlin, 13 χρόνια μετά. Κατά την γνώμη μου, η μεταγλώττιση του Nemo παραμένει μία από τις δυνατότερες μέχρι σήμερα, και αυτό το πηγαίο ταλέντο- ολόκληρου του καστ- καταφέρνει να διαφανεί γλαφυρά και στο νέο σίκουελ. Το highlight; Τα φαλαινέζικα της Dory επιστρέφουν.

Η πραγμάτωση του animation παραμένει εντυπωσιακή αν και δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερες ανωτερότητες σε σχέση με τον προκάτοχο του. Αυτό ίσως να συμβαίνει γιατί ο Nemo είχε ανεβάσει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα το επίπεδο. Μπορεί, βέβαια από την άλλη, η εξέλιξη των κινουμένων σχεδίων, να μην ήταν το πρώτο μέλημα των στούντιο, αλλά να στόχευσαν σε διαφορετικά κομμάτια.

Το κομμάτι του σεναρίου, αν και παρακολουθείται με ξεκάθαρη χαρά και απόλαυση, δεν εντυπωσιάζει τόσο καθώς βαδίζει πάνω στα βήματα του προκατόχου του. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα κακογραμμένο σενάριο, απεναντίας, απλά σε κάποια σημεία (που ίσως ήταν παραπάνω από όσα έπρεπε) ο θεατής νιώθει πως παρακολουθεί μια ειδική επαναπροβολή του Nemo στην αίθουσα. Παρόλα αυτά, ο χαρακτήρας του Hank -στην μεταγλώττιση ο συνήθης ύποπτος- Ακίνδυνος Γκίκας- του χταποδιού, ή “εφταποδιού” σύμφωνα με την Dory, φέρνει έναν αέρα αναζωογόνησης και νεότητας στο φιλμ, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς τα μπροστά.

Η μικρή Dory που κλέβει καρδιές

Η μικρή Dory που κλέβει καρδιές

Η ταινία της Dory σε γενικές γραμμές, δεν είναι ακόμη μία τυπική ταινία κινουμένων σχεδίων που θα ικανοποιήσει, προσωρινά, τα παιδάκια, μα ένα φιλμ με ειλικρινά γκρίζα και θλιμμένα κομμάτια παρουσιασμένα, απλώς, λίγο πιο χρωματιστά. Είναι σημαντικό τα παιδιά να καταλάβουν- και οι μεγάλοι να θυμηθούν- ότι, παρ’ όλες τις δυσχέρειες στην ζωή μας πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, να πετάξουμε ένα πρόχειρο χαμόγελο πάνω μας και να κοιτάξουμε μπροστά. Γιατί τι κάνουμε στα δύσκολα; Μα αυτό που ξέρουμε καλύτερα, φυσικά- κολυμπάμε, κολυμπάμε!

Η ταινία έρχεται στις ελληνικές αίθουσες από 1η Σεπτεμβρίου.

 


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές