Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2017: Μία Νύχτα Αγάπης (Una Noche de Amor) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2017: Μία Νύχτα Αγάπης (Una Noche de Amor)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Λέονελ και η Πάολα είναι παντρεμένοι εδώ και 12 χρόνια και έχουν 2 παιδιά. Αυτός είναι ένας διάσημος σεναριογράφος κι αυτή μια καταξιωμένη ψυχολόγος. Δεν μπορούν να κρύψουν όμως ότι κάτι λείπει από τον γάμο τους. Ένα βράδυ θα βγουν για ένα ρομαντικό δείπνο που θα τους αναγκάσει να επανεξετάσουν τις ζωές τους.


Με πολλά λόγια και κουραστικά πλάνα προσπαθεί ο  Hernán Guerschuny να μας πει πως η αγάπη δε θέλει μόνο τρόπο αλλά και πολύ κόπο για να κρατήσει. Ο τίτλος, που από την πρώτη στιγμή καταδεικνύει την ειρωνική του διάθεση, μας εισάγει στην απόπειρα ενός παντρεμένου με παιδιά και βυθισμένου στη ρουτίνα ζευγαριού να περάσει ένα ήσυχο βράδυ με φιλική παρέα. Όταν όμως το άλλο – αφανές – ζευγάρι ακυρώνει την έξοδο λόγω ανωτέρας βίας (διαζυγίου), τότε τα προβλήματα των πρωταγωνιστών έρχονται με τη σειρά τους στην επιφάνεια.

Η χρόνια έλλειψη επικοινωνίας και η απουσία του ερωτισμού έχουν απομακρύνει τον Leonel, ο οποίος συνεχώς προσπαθεί να κάνει αυτό που του λένε οι άλλοι ώστε να είναι αρεστός και να αποφύγει τις διενέξεις. Από την άλλη πλευρά, η Paola βιώνει υποσυνείδητα την απουσία του συζύγου της και αντιδρά με συνεχείς κριτικές και πιέσεις, αναζητώντας στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο στον οποίο θα μπορέσει να βασιστεί. Το αποτέλεσμα αυτής της σεναριακής δομής, παρά την ενδιαφέρουσα θεματολογία, δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια στερεοτυπική συζήτηση που οδηγεί το ζευγάρι στο να σκέφτεται αμυδρά το χωρισμό, σε μια φανταστική παράλληλη πραγματικότητα. Χονδρικά πρόκειται για μιάμιση ώρα συνεχούς γκρίνιας, ένα κόνσεπτ  που εύκολα θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.

Η εξέλιξη δεν κρύβει ανατροπές και δεν ενδιαφέρεται να θίξει βαθύτερα θέματα. Κύριο μέλημα φαίνεται πως είναι μια στεγνή απεικόνιση και τίποτα παραπάνω. Οι εν δυνάμει χιουμοριστικές σκηνές δεν εκμεταλλεύονται σωστά το υλικό τους και ενίοτε το παρατραβούν, ενώ η στροφή στο δράμα αποδεικνύεται εξίσου ρηχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως εκδηλώνεται στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, η μετριότητα των οποίων μας αφήνει παγερά αδιάφορους για το τι θα συμβεί μεταξύ τους. Το πλαίσιο των χαρακτήρων είναι αρκετά ελκυστικό. Η Paola είναι ψυχολόγος, και μάλιστα σύμβουλος ζευγαριών, που ξεκίνησε να εργάζεται πολλά χρόνια μετά τις σπουδές της και αφού μεγάλωσε τα παιδιά της. Στο ρόλο του σεναριογράφου Leonel βρίσκεται ο Sebastián Wainraich, σεναριογράφος της ίδιας της ταινίας, που αντιμετωπίζει τον κόσμο αποκομμένος από αυτόν και μέσα από την οπτική του επαγγέλματός του. Δυστυχώς όμως, τα στοιχεία αυτά δεν εμπλέκονται καθόλου στην υπόθεση, και η νύχτα αγάπης καταλήγει σε νύχτα απελπισίας και για το μεσήλικο ζεύγος αλλά και για το θεατή.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές