Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2017: Οι Άνεμοι της Αβάνας (Vientos de la Habana) – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου 2017: Οι Άνεμοι της Αβάνας (Vientos de la Habana)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ζεστοί άνεμοι γδέρνουν τις νύχτες της Αβάνας. Ο επιθεωρητής Κόντε θα γνωρίσει την Καρίνα, μια μυστήρια γυναίκα την οποία βρίσκει ελκυστική. Όσο γίνεται αυτό, δολοφονείται η Λισέτ Νουνιέζ, μια καθηγήτρια στο κολλέγιο στο οποίο σπούδασε ο Κόντε και την υπόθεση έχει αναλάβει ένας αστυνόμος με ανορθόδοξες τακτικές.

Η συγκεκριμένη μεταφορά του μυθιστορήματος του Leonardo Paduva τραμπαλίζεται διαρκώς ανάμεσα στο βρώμικα λυρικό και το ανιαρό. Και αυτό διότι, παρά την κάπως μικρή της διάρκεια δεν μπορεί να διαχειριστεί απόλυτα την πηγή της, με αποτέλεσμα να γίνεται ορατή η σκηνοθετική ανασφάλεια. Με τον όρο αυτό, εννοούμε τη σχεδόν ακριβή μεταφορά του λογοτεχνικού κειμένου, δίχως να γίνεται πρώτα ένα ξεκαθάρισμα μεταξύ των ωφέλιμων, κινηματογραφικών στοιχείων του βιβλίου και εκείνων που λειτουργούν σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα λογοτεχνικά.

Το αποτέλεσμα κρίνεται ως άνισο, ως εκ τούτου, επειδή οι πρωτοβουλίες που παίρνονται ώστε να προσεγγιστεί η γοητεία της Αβάνας και ο ψυχισμός των χαρακτήρων είναι ελάχιστες. Ορισμένα πανοραμικά πλάνα που αφουγκράζονται τα χρώματα και τον παλμό της πόλης διαδέχονται από μια επίπεδα αποδοσμένη πλοκή, η οποία κάνει τόσο την πλοκή όσο και τους χαρακτήρες να φαντάζουν επιδερμικοί και χωρίς βάθος. Δεν είναι ότι είναι κακοπαιγμένοι ή ότι η πλοκή αυτούσια δεν έχει ενδιαφέρον, απλά η έλλειψη ενός σταθερού ρυθμού και ενός λακωνικότερου σεναρίου, το οποίο αδυνατεί να επικεντρωθεί στα βασικά του στοιχεία και επιλέγει να ξοδέψει περισσότερο μελάνι στα επιμέρους, πιο πολύ πλήξη δημιουργούν παρά ένα ενδιαφέρον από πλευράς θεατή.

Και αυτό είναι κάτι το λυπηρό, καθώς η ευκαιρία μιας έξυπνης μεταφοράς πάει στράφι, οι εικόνες έρχονται και παρέρχονται δίχως να αφήνουν κάτι στο κοινό, πέρα από τα προαναφερθέντα σημεία όπου ο σκηνοθέτης δείχνει περισσότερη φαντασία και αφήνει την κάμερα να παρασυρθεί από τους ανέμους του τίτλου και να μας δείξει τον αισθησιασμό αλλά και τη σκληρότητα του τόπου στον οποίο έρωτας και εγκληματικότητα συνέρχονται εις σάρκα μια. Αλλά όταν αυτές οι στιγμές είναι τόσο αραιές μεταξύ τους, δύσκολα θα χαραχτούν μια και καλή στη μνήμη μας. Η επιμέρους χρήση του φωτισμού και η σκηνογραφία φανερώνουν ότι υπήρχε και το ταλέντο αλλά και το μεράκι. Που είναι, όμως, όλα αυτά στο τελικό αποτέλεσμα;

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 2.00 out of 5)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες