Felix et Meira - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Felix et Meira

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

O Καναδός Maxime Giroux γράφει το σενάριο και σκηνοθετεί αυτό το δράμα με τους Hadas Yaron, Martin Dubreuil, Luzer Twersky και Anne-Élisabeth Bossé. Η ιστορία εκτυλίσσεται στο Montreal (απ’όπου κατάγεται ο σκηνοθέτης) και πρόκειται για μία φιλία που γρήγορα μετατρέπεται σε έρωτα μεταξύ μιας παντρεμένης και μητέρας που ασπάζεται τον ορθόδοξο Ιουδαϊσμό και ενός νεαρού που πρόσφατα έχασε τον πατέρα του με τον οποίο βέβαια δεν είχε και πολύ στενές σχέσεις.

Ακολουθεί η διαμάχη που βιώνει μέσα της η ηρωίδα μεταξύ του αν θα καταπατήσει τα πιστεύω της σύμφωνα με τη θρησκεία της ή θα ενδώσει στα συναισθήματα της για το φίλο της.

Η ταινία βρισκόταν στην προεπιλογή των Oscar το 2015 ενώ συμμετείχε στο Φεστιβάλ του Τορόντο.

felix-meira (1)

Οι αγάπες που ανθίζουν σε διόλου πρόσφορα εδάφη ανέκαθεν μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Στις 10 του Μάρτη, οι σινεφίλ της χώρας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα ρομαντικό δράμα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Η πλοκή της ταινίας εκτυλίσσετε σε δύο διαπλεκόμενους άξονες. Στον έναν συναντάμε την ευαίσθητη Μέιρα(Hadas Yaron). Μητέρα ενός παιδιού, προσπαθεί μάταια να προσαρμοστεί σε ένα σκληρό κοινωνικό-θρησκευτικό πλαίσιο. Επιβιώνει μετά βίας δίπλα στον, υπέρ του δέοντος, θεοσεβούμενο σύζυγο της και λησμονεί την γυναικεία φύση της κάθε τόσο. Από έναν τελείως διαφορετικό κόσμο έρχεται ο Φέλιξ(Martin Dubreuil). Ανεμελιά και χαλαρό ύφος ακολουθούν τον έτερο πρωταγωνιστή σε κάθε του εμφάνιση, την ώρα μάλιστα που, φαινομενικά, πενθεί για τον χαμό του πατέρα του. Το χάσμα που χωρίζει τους δύο ανθρώπους μοιάζει αγεφύρωτο ωστόσο αμφότεροι αναζητούν απόδραση από την άχρωμη ζωή που βιώνουν. Ο Φέλιξ πλανάται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας ψάχνοντας λόγο ύπαρξης μακριά από τους τοίχους της μοναξιάς. Η Μέιρα καθώς αργοσβήνει, αποζητά κάποιον για ν’ ακουμπήσει το βλέμμα και την ψυχή της. Όαση στον έρημο κόσμο της, ο άνθρωπος που θα την βγάλει από το μονοπάτι των στερήσεων.

Όταν ο δογματικός σύζυγος της όμορφης κοπέλας πληροφορείται τον κρυφό της έρωτα, οι συνθήκες αλλάζουν άρδην και ταράσσονται οι ζωές όλων.
Στην καρέκλα του σκηνοθέτη συναντάμε τον Maxime Giroux που δίνει πνοή σ’ ένα σενάριο που επιμελήθηκε ο ίδιος με την βοήθεια του Alexandre Laferriere. Ο Γαλλοκαναδός χτίζει ένα φιλμ πάνω στις καταπιεσμένες ψυχές που βρέθηκαν να ζουν σε λάθος κοινωνικό πλαίσιο. Κινηματογραφεί αποστασιοποιημένα και κάπως απόμακρα έναν πλατωνικό έρωτα, αποφεύγοντας να θίξει θρησκευτικές υπολήψεις. Αξίζει ειδική μνεία στους ευαίσθητους και ειλικρινείς διαλόγους που δένουν άψογα με τα πλάνα μακράς διάρκειας.
Όσον αφορά τους πρωταγωνιστές του έργου, και οι δύο ανταπεξέρχονται με επιτυχία στις απαιτήσεις των ρόλων τους. Η Hadas Yaron είναι αρκετά καλή υποδυόμενη την ασυμβίβαστη γυναίκα που δεν την τρομάζει η συνείδηση της. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι ο Martin Dubreuil , που με πλατωνική διάθεση την αποπλανεί και τη βοηθά να βρει τον εαυτό της. Δυο ολότελα διαφορετικοί κόσμοι αρχικά τέμνονται και αργότερα ταυτίζονται παρά τις φαινομενικές δυσκολίες.

Επί της ουσίας, μπορεί η ταινία Felix et Meira να φείδεται του μεγάλου δραματικού γεγονότος που θα προκαλέσει συγκίνηση και θα αγγίξει σε βάθος τον θεατή, δεν παύει εντούτοις να είναι μία αξιόλογη ανεξάρτητη παραγωγή. Το μεγαλύτερο ατού των 105 λεπτών του έργου είναι αναμφίβολα η εικαστική ποιότητα της φωτογραφίας που μαγνητίζει. Αισθαντικά κάδρα του παγωμένου Καναδά, του πολυπρόσωπου Brooklyn και της καρτποσταλικής Βενετίας αναζωογονούν μία μελαγχολική ατμόσφαιρα.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές