Faces Places, ταινία έναρξης του 20ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Πρόσωπα & Ιστορίες

(Visages villages)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 89
Χώρα: Γαλλία
Σκηνοθεσία: ,
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί:
Πρεμιέρα: 15-03-2018

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

To “Πρόσωπα & Ιστορίες” (αν και η ακριβής μετάφραση από το γαλλικό του τίτλο “Visages Villages”, θα ήταν “Πρόσωπα, Χωριά”) είναι η πιο πρόσφατη, αλλά και η τελευταία- όπως η ίδια δηλώνει- ταινία της Agnes Varda. Μια ταινία που κέρδισε το βραβείο “Golden Eye” στις Κάννες και είναι υποψήφια για Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ.

Η ταινία προέκυψε μέσα από την πρόσφατη φιλία της 88χρονης Varda με τον κατά πολύ νεώτερο της JR, σκηνοθέτη και φωτογράφο. Οι δυο τους ταξίδεψαν στην γαλλική επαρχία, φωτογραφίζοντας ανθρώπους συνηθισμένους, αγρότες (και όχι μόνο) και τυπώνοντας τις φωτογραφίες τους σε μεγάλη βερσιόν για να τις κολλήσουν σε κτήρια. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, μοιάζουν με γκράφιτι και ξαφνιάζουν ακόμα και τους ανθρώπους που πόζαραν γι’ αυτά.

Πρόκειται για ένα θέμα απλό, αλλά τελικά μόνο απλό δεν είναι. Γιατί σε 90 λεπτά η Varda και ο JR καταφέρνουν να ακουμπήσουν όχι μόνο πως είναι η ζωή στη γαλλική επαρχία, αλλά έννοιες όπως η ζωή, ο θάνατος, η αρρώστια, η ευτυχία, η οικογένεια, η φιλία, κάποιες φορές προσεγγίζοντας τα όσο αθώα θα το έκανε ένα παιδί. Η ταινία συγκινεί σε άλλες στιγμές, όπως τότε που ο JR φέρνει σε επαφή τη γιαγιά του 100 ετών με τη Varda, αλλά σε άλλες σε κάνει να χαμογελάς, όταν για παράδειγμα η Varda προσπαθεί να πείσει τον JR να αποχωριστεί τα αγαπημένα του γυαλιά ηλίου. Είναι μια ταινία με ιστορίες των άλλων, αλλά και με ιστορίες των ίδιων των δημιουργών. Το συλλογικό και το προσωπικό μπλέκονται όμορφα και κυρίως ανεπιτήδευτα.

Μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας της ταινίας οφείλεται στη χημεία των δυο δημιουργών. O JR πειράζει συνέχεια τη Varda, ακόμα και για την ηλικία της, αλλά και την παρηγορεί όταν τη βλέπει στεναχωρημένη. Και εκείνη με τη σειρά της, δε του συμπεριφέρεται μητρικά, αλλά ως φίλο και ως ίσο της, με θαυμασμό και τρυφερότητα. Οι δυο τους είναι σαν δυο μεγάλα παιδιά γεμάτα δημιουργικότητα και περιέργεια για τον κόσμο.

Όλα φαίνονται πως έχουν γίνει με αγάπη στη συγκεκριμένη ταινία (η κόρη της Varda, Rosalie Varda, είναι η παραγωγός της ταινίας, άλλωστε), από την πρωτότυπη μουσική, μέχρι τους τίτλους αρχής και τέλους που βλέπουμε τις animated μορφές της Varda και του JR. Αν και οι δυο τους λένε πως βασίστηκαν στην τύχη, όσον αφορά τη διαδρομή που θα ακολουθούσαν, εντούτοις υπάρχουν πολλά στοιχεία που δεν αφέθηκαν στην τύχη, όπως σκηνοθετημένα σκετσάκια με τους δυο τους, voice over με τις φωνές τους να σχολιάζουν ανθρώπους και καταστάσεις, ακόμα και ανατροπή στη χρονολογική σειρά, με flashback (η Varda επιμελήθηκε και το μοντάζ). Η ταινία κλείνει το μάτι στο παρελθόν (κυρίως το κινηματογραφικό παρελθόν της Varda), αλλά κοιτάζει το μέλλον με αισιοδοξία και ανυπομονησία.

Συνοψίζοντας, σπάνια μια ταινία καταφέρνει να έχει μεγάλη καλλιτεχνική αξία και ταυτόχρονα να αγγίζει τους θεατές, συγκινώντας τους, κάνοντας τους να χαμογελάσουν, ακόμα και εκπλήσσοντας τους. Το “Πρόσωπα & Ιστορίες” το καταφέρνει θριαμβευτικά.


Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες