Εξέλιξη / Evolution - Νύχτες Πρεμιέρας (Κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εξέλιξη / Evolution – Νύχτες Πρεμιέρας (Κριτική)

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο μικρός Νικολά διαμένει μαζί με τη μητέρα του σ’ένα παράξενο νησί, που το κατοικούν μόνο γυναίκες και μικρά αγόρια. Όταν μια μέρα ανακαλύψει το πτώμα ενός αγοριού στο βυθό, θ’ αρχίσει να αναρωτιέται για πoιο λόγο οι γυναίκες του νησιού μαζεύονται μόνες τους τα βράδια στην παραλία και τι στ’αλήθεια κάνουν εκεί.

evolution-still-3-620x348

Με βασικό όπλο της, την εξαιρετική της ικανότητα να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να συνθέτει μαγευτικά κάδρα, η σκηνοθέτης, Lucile Hadzihalilovic, ξεκινάει ν’ αφηγηθεί ένα φρικιαστικό παραμύθι βγαλμένο απ΄την μυθολογία του David Cronenberg. Κι αν και την αισθητική της, βέβαια, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε πιο εκλεπτυσμένη απ’του γνωστού μαιτρ, η αφηγηματική της ικανότητα, δυστυχώς, είναι μηδενική.

Ξετυλίγοντας βασανιστικά αργόσυρτα την ιστορία της, εμμένει κυρίως στο στυλιζάρισμα παρά στην ανάπτυξη χαρακτήρων ή πλοκής. Το αποτέλεσμα εξουθενώνει το θεατή, που επί μιάμιση ώρα παρακολουθεί μια ατμοσφαιρική εναλλαγή πλάνων, πλούσιων σε συμβολισμούς, που άλλοτε προκαλούν το θαυμασμό κι άλλοτε στιγμιαία αποστροφή, χωρίς ποτέ όμως να δημιουργούν γνήσιο τρόμο ή ν’ αποσπούν οποιαδήποτε συναισθηματική εμπλοκή.

evolution-2015-007-hospital-op

Η περιφρόνηση της δημιουργού για τον ρυθμό και η επίμονη άρνηση της  να στήσει ένα στέρεο storytelling, κάνουν την ταινία να καταλήγει φλύαρη μέσα στην ελλειπτικότητα της. Το γνωστό τρικ, που θέλει τα όσα δεν δείχνει μια ταινία τρόμου να είναι τελικά αυτά που στοιχειώνουν τους εφιάλτες μας, εδώ υπερχρησιμοποιείται, με αποτέλεσμα εντέλει να μην λειτουργεί.

Το δημιούργημα της Hadzihalilovic όσο όμορφο κι αν μοιάζει εξωτερικά, στο πυρήνα του παραμένει κρύο κι αφυδατωμένο, κι ας περνάει τη μισή του διάρκεια στο βυθό.  Τελικά μας σπρώχνει έξω απ’την αίθουσα μια ώρα αρχύτερα. Η ταινία προβλήθηκε χτες στις Νύχτες πρεμιέρας και ποτέ άλλοτε δεν είδαμε να αδείαζει έτσι γρήγορα κινηματογράφος,  πριν καλά καλά πέσει η δεύτερη κάρτα των τίτλων τέλους.

evolution-lucile-hadzihalilovic-toronto

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές