Ex Machina - Από μηχανής - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ex Machina – Από μηχανής

Είδος:

, ,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ένα δυνατό θρίλερ με ευφυή σενάριο και κομψή σκηνοθεσία για να συνεπάρει και τους πιο απαιτητικούς θεατές. Ένα θέμα πολύ τεχνολογικό αλλά με σαφή συνείδηση και διανόηση, με σημαντικά μηνύματα για φιλοσοφία και όμορφες σκηνές για αγωνία με φαντασία. Ίσως όχι τόσο μελλοντολογικό τελικά, διότι οι επιστήμονες προειδοποιούν ήδη ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι παιχνίδι αλλά απειλή για την ανθρωπότητα.

Το σενάριο είναι καταπληκτικό και η όλη εξέλιξη της ταινίας σε συνδυασμό με το τόσο δημιουργικό σκηνικό δένουν εκπληκτικά. Ο θεατής θα μαγευτεί από την απλότητα του χώρου αλλά και με την αρμονία της φωτογραφίας. Είναι σίγουρα ένα από τα μεγαλύτερα ατού της ταινίας και δεν είναι το μόνο.

Ένας νεαρός προγραμματιστής θα επιλεχθεί από την εταιρεία του για να πραγματοποιήσει μια εκπαιδευτική εκδρομή και να γνωρίσει το αφεντικό του. Θα μεταφερθεί με ελικόπτερο σε μια πανέμορφη μα απομακρυσμένη τοποθεσία και θα παρουσιαστεί σ’ ένα σπίτι άψογης αρχιτεκτονικής που κρύβει στα έγκατα του ένα απόρθητο καταφύγιο που είναι συνάμα και το εργαστήριο στο οποίο δημιουργούνται ανθρωπόμορφα μηχανήματα με τεχνητή νοημοσύνη.

Η διαδικασία είναι η εξής: ο νεαρός προγραμματιστής θα πραγματοποιεί συνεδρίες με μια κοπέλα η οποία είναι ρομπότ και έχει ολοκληρωμένη τεχνητή νοημοσύνη βασισμένη στην διαδικτυακή πληροφορία. Ο προγραμματιστής θα πρέπει να την “εξετάσει” για να διαπιστώσει αν όντως μπορεί να “περάσει” για φυσιολογικός άνθρωπος στην κοινωνία ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους. Η ιστορία είναι εξαιρετική και η κορύφωση “ανοίγει” πνευματικές πόρτες και επαναπροσδιορίζει την αξία της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η όποια νοημοσύνη άλλωστε, είναι ελευθερία.

Ο σεναριογράφος Alex Garland ο οποίος έχει γράψει το 28 Days Later και το Sunshine επιστρέφει με μια ευρηματική ιστορία αλλά και με μια όμορφη σκηνοθεσία πρώτη φορά στην καριέρα του. Οι ελάχιστοι ηθοποιοί και τα επίσης ελάχιστα σκηνικά συμβάλλουν αρκετά στην απόδοση της “κλειστής δράσης” η οποία όμως με καλλιτεχνικές πινελιές κορυφώνεται έντονα μα και ψυχρά και κάνει τον θεατή να αλλάζει έντονα συναισθήματα και σκέψεις για πολύ ώρα μετά το τέλος της ταινίας.

Οι λίγοι αυτοί ηθοποιοί από τους οποίους ορισμένοι δεν έχουν καν ατάκες είναι μοναδικοί. Δεν ξεχωρίζεις κανέναν γιατί είναι όλοι τόσο ιδιαίτεροι και επαρκώς αναπτυγμένοι. Η κοπέλα ρομπότ, φυσικά, είναι η νεαρή Σουηδή Alicia Vikander και μαζί με τον προγραμματιστή τον οποίο υποδύεται ο Domhnall Gleeson είναι το ντουέτο στις συνεδρίες. Ο Oscar Isaac και η Sonoya Mizuno είναι το αφεντικό και η σύντροφος του. Όλοι τους πολύ καλοί σε μια πολύ καλή ταινία. Αξίζει πραγματικά τον χρόνο για να την δείτε.

Πάνος Κουτέλας


Ένας προγραμματιστής επιλέγεται για να συμμετάσχει σε ένα σημαντικό πείραμα, αξιολογώντας τις ανθρώπινες ιδιότητες ενός θηλυκού επιτεύγματος τεχνητής νοημοσύνης.

O Caleb (Domhnall Gleeson), ο νεαρός προγραμματιστής μιας μεγάλης διαδικτυακής εταιρείας, κερδίζει έναν διαγωνισμό για να περάσει μια εβδομάδα στο κτήμα του δισεκατομμυριούχου, ιδιοφυούς και μοναχικού προγραμματιστή της εταιρείας, Nathan (Oscar Isaac), όπου θα πάρει μέρος σε ένα πείραμα τεχνητής νοημοσύνης.

ex-machina-oscar-isaac-domhnall-gleeson-slice

Μετά την άφιξη του, ο Caleb μαθαίνει ότι ο Nathan τον επέλεξε ως τον ανθρώπινο παράγοντα για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων αλλά και της συνείδησης του τελευταίου πειράματός του, την Ava (Alicia Vikander), ένα εκπληκτικό θηλυκό ρομπότ, του οποίου η συναισθηματική νοημοσύνη αποδεικνύεται πιο εξελιγμένη και παραπλανητική από ό,τι οι δύο άνδρες μπορούσαν να φανταστούν.

Ex-Machina-Official-Trailer-5

Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του σεναριογράφου των “28 Days Later” και “Sunshine”, Alex Garland.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές