Everest - H περιπέτεια των Star με Emily Watson, Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, Keira Knightley - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Everest – H περιπέτεια των Star με Emily Watson, Jake Gyllenhaal, Jason Clarke, Josh Brolin, Keira Knightley

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , , , , , , ,

Γράφει:

Το σενάριο απλό, μια ομάδα εξερεύνησης ανεβαίνει στο Everest με την χαρά της εξερεύνησης και την περηφάνεια του επιτεύγματος να κάνουν τους κινδύνους να φαίνονται πιο μικροί. Όμως όταν ο στόχος θα γίνει πραγματικότητα μία μεγάλη χιονοθύελλα θα πλησιάσει εκεί που ο άνθρωπος δεν είναι σε θέσει έτσι κι αλλιώς να ζήσει. Η ομάδα θα πρέπει να πάρει δύσκολες για την επιβίωσή της αποφάσεις, ενώ οι συγγενείς των εξερευνητών ανησυχούν για τους δικούς τους.

Ο Baltasar Kormákur σκηνοθέτης του 2 Guns το 2013, επιστρέφει με μία περιπέτεια που με το λαμπερό cast της, κινεί τον ενδιαφέρον ακόμα και σε όσους δεν είναι fans του είδους.

everest-movie-trailer

Το Everest είναι η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ της Βενετίας φέτος, ερχόμενο μετά τις δύο προηγούμενες ταινίες έναρξης του Φεστιβάλ, τα Gravity και Birdman, που σάρωσαν στα Oscar. Μόλις είδαμε λοιπόν το Everest, στην Ιταλική μητρόπολη, η αίσθηση στην αίθουσα ήταν όπως ακριβώς είναι όταν κάποιος κατακτά την πιο μεγαλοπρεπή κορυφή του κόσμου: κρύο και σιωπή. H ταινία του Ισλανδού Baltasar Kormákur, που ήταν η ταινία έναρξης του Φεστιβάλ της Βενετίας, αλλά εκτός συναγωνισμού, μας φέρνει στην μεγάλη οθόνη μια αληθινή ιστορία από το 1996, μαζί με ένα ονειρικό cast, με τους Jake Gyllenhaal, Keira Knightley, Emily Watson, Sam Worthington, John Hawkes και Josh Brolin. O πιο μεγάλος ρόλος στην ταινία όμως πάει στον Jason Clarke – που παίζει τον Rob Hall, τον αρχηγό της αποστολής στο Everest, που βοηθά και καθοδηγεί τα μέλη της ομάδας του στην άνοδο στο Everest. Κάποια από τα μέλη της ομάδας του θα χαθούν, εκείνος όμως είναι ο ήρωας που δεν φέρει την ευθύνη αλλά προσπαθεί για ότι καλύτερο. Έτσι αν και ο Kormákur είπε στην συνέντευξη τύπου ότι προσπάθησε να αποφύγει τα στερεότυπα του Hollywood με απόλυτα καλούς ή μονόπλευρα κακούς χαρακτήρες, τελικά το σενάριο δεν συνηγορεί σε κάτι τέτοιο καθώς φαίνεται να χτίζει σταδιακά ένα μνημείο για τον Hall, τιμώντας την γενναιότητα του και την ανθρωπιστική του συμπεριφορά, ενώ ο κακός της υπόθεσης, είναι ποιος άλλος, το Everest και τα στοιχεία της φύσης.

75444420141223171430

Η ιστορία βασίζεται σε διάφορες πηγές, από βιβλία μέχρι άρθρα σχετικά με τα αληθινά γεγονότα, γραμμένα τα περισσότερα από τους επιζήσαντες της αποστολής. Κυρίως όμως βασίζεται στο βιβλίο “Into Thin Air”, από τον Αμερικάνο δημοσιογράφο Jon Krakauer, που έγινε παγκόσμιο bestseller. Περιέργως, ο χαρακτήρας του Krakauer σχεδόν δεν εμφανίζεται στην ταινία, και όταν αυτό γίνεται εμφανίζεται σαν τον πιο τεμπέλη και δειλό της αποστολής. Μάλλον ο συγγραφέας δεν θα ναι ευχαριστημένος από την μεταφορά.

Δείτε τα πάντα από το Φεστιβάλ της Βενετίας στην ειδική σελίδα του Cinefreaks

Ο σκηνοθέτης ξοδεύει αρκετό από τον χρόνο του με τα προκαταρκτικά της αποστολής, με τους πρωταγωνιστές να προετοιμάζονται για τις άγριες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν. Σε αυτό το σημείο βέβαια θα τους δούμε να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να αναπτύσουν προσωπικές σχέσεις. Όμως αν και ο ρυθμός δεν είναι πιο γρήγορος απ’ ότι θα έπρεπε, το κοινό έχει την αίσθηση, ότι ο σκηνοθέτης βιάζεται να μας πάει εκεί που είναι το ψωμί της ταινίας, στις σκηνές της τραγωδίας. Αυτό ίσως να ενοχλήσει λίγο όμως ο σκηνοθέτης έχει δίκιο καθώς οι σκηνές στην κορυφή του βουνού, οπότε η καταιγίδα έρχεται για να τρομοκρατήσει τα μέλη της αποστολής, είναι και οι καλύτερες σκηνές της ταινίας. Η ταινία προβλήθηκε σε 3D και ο λόγος ύπαρξης των γυαλιών στα μάτια των θεατών φάνηκε να είναι μόνο εκεί, στο πιο ψηλό σημείο του κόσμου, όπου όντως η τεχνολογία του 3D έκανε την διαφορά.

Ωστόσο είναι πολλά αυτά που λείπουν από την ταινία. Σε κανένα σημείο της δεν καταλαβαίνουμε γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι ρισκάρουν την ζωή τους για να βρεθούν στην κορυφή. Το βιβλίο του Krakauer, όπου βασίζεται η ταινία είναι πολύ πιο βαθύ σε αυτό το επίπεδο. Και πρόκειται για ένα απλό βιβλίο, χωρίς περίπλοκη γλώσσα, χωρίς 3D, ειδικά εφέ, ή οπτικά εξαίσια πανοράματα από το ύψος του Έβερεστ, είναι όμως καλύτερη πηγή για να καταλάβει κάποιος το τι σημαίνει να περάσει κανείς και να επιζήσει μιας τραγωδίας.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές