Eva Nová - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Eva Nová

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Φέτος, στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, θα διαγωνιστεί μεταξύ άλλων ταινιών και η Eva Nova του Σλοβάκου Marko Škop, με πρωταγωνίστρια την Emilia Vašaryová.

Η Eva Nová υπήρξε μια αναγνωρισμένη και σεβαστή ηθοποιός μέχρι που έπεσε από το βάθρο της και, μη μπορώντας να αντέξει την παρακμή μιας εποχής, κύλησε στο αλκοόλ χωρίς καμία δεύτερη σκέψη για όσους την αγαπούσαν και κρεμούσαν τη ζωή τους επάνω της. Τώρα, στα 62 της, η Eva θέλει μια καινούρια ζωή. Έχοντας περάσει μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης, αποχής από το αλκοόλ και περισυλλογής, η Eva είναι αποφασισμένη να ξανακερδίσει την αγάπη του ανθρώπου που, τελικά, έχει ανάγκη πιο πολύ στη ζωή της και που πλήγωσε περισσότερο από κάθε άλλον: του γιου της. Μετά από χρόνια συσσωρευμένου θυμού και πίκρας, αποζητά την αποδοχή του παρά το γεγονός ότι γνωρίζονται ελάχιστα οι δυο τους.

eva-nova-tiff-2015

Πρόκειται για μια ταινία που έχει να κάνει με τη σημασία της δεύτερης ευκαιρίας, ανεξάρτητα με το τι έχει κάνει κάποιος. Σύμφωνα με την ηρωίδα του όλοι αξίζουν μια ακόμη προσπάθεια. Το ερώτημα είναι αν η Eva έχει πια αρκετό καιρό για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Όσο, όμως, την αφορά, αυτό που μετράει είναι η προσπάθειά της να το καταφέρει.

Δυνατά συναισθήματα και συγκινητικές ερμηνείες πλαισιώνουν την πρώτη ταινία μυθοπλασίας του Marko Škop, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει κάνει αρκετά ντοκιμαντέρ. Πιθανώς, μάλιστα, να εξηγείται έτσι η λιτή προσέγγιση και οι ήπιοι τόνοι με τους οποίους αποδίδεται ένας μεγάλος και ηχηρός, κατά τα άλλα, πόνος. Όσο για την Emilia Vašaryová, (τη σλοβάκικη εκδοχή της Χρυσούλας Διαβάτη!) δίνει μια υποδειγματική ερμηνεία έχοντας εντρυφήσει στην ψυχοσύνθεση της ηρωίδας της. Όση συναισθηματική ένταση και αν κουβαλά – και κουβαλά, το βλέπουμε ξεκάθαρα – η Eva παραμένει σχεδόν ανέκφραστη, αγέρωχη ακόμη και στις στιγμές της μεγαλύτερης παρακμής της, όταν ολόκληρη η ζωή της εκφυλίζεται και αναιρείται. Οι βαθιές πληγές μιλούν μέσα από το βλέμμα της, θησαυρός που αξιοποιείται στο έπακρο με πολλά κοντινά πλάνα, αλλά και μέσα από τις συγκλονιστικές τελευταίες σκηνές της ταινίας.

EVA_NOVA_

Όπως προδιέθετε το βραβείο Κριτικής Επιτροπής του 40ού Φεστιβάλ του Τορόντο, με το οποίο η Eva Nova ξεχώρισε μεταξύ άλλων 30 ταινιών, πρόκειται για μια πολύ καλή ταινία, απαλλαγμένη από περιττά στολίδια και θεατρινισμούς επί της οθόνης. Και μιλώντας για περιττά στολίδια, προτείνω να δείτε τη συγκεκριμένη ταινία (10/11 στις 18:00 στο Ολύμπιον και 11/11 στις 15:30 στην Φρίντα Λιάππα) και, επιπλέον, την ταινία Κρίσα (14/11 στις 15:00 στον Κασσαβέτη) και να προβείτε, δεδομένων των αναλογιών στο θέμα και σε κάποιες τεχνοτροπίες, στις απαραίτητες συγκρίσεις.

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές