Europe: She Loves (Ευρώπη Αγαπημένη) - Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Europe: She Loves (Ευρώπη Αγαπημένη) – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:

Ο Ελβετός Jan Gassmann, είχε μια τρελή ιδέα. Σε μια εποχή που η Ευρώπη ταλανίζεται από απανωτές κρίσεις και με μεγάλη αβεβαιότητα παντού, εκείνος αποφάσισε να κάνει μια ταινία ντοκιμαντέρ κινηματογραφώντας ζευγάρια στην καθημερινή τους ζωή σε τέσσερις πόλεις στα σύνορα της Ευρώπης.

Μετά από πολύ ψάξιμο και συνεντεύξεις, διάλεξε τέσσερα ζευγάρια. Ένα από αυτά ήταν και ο Νίκος με την Πέννυ στην Θεσσαλονίκη, ένα κλασσικό Ελληνικό ζευγάρι, ταλαιπωρημένο από την οικονομική και ηθική κρίση στην χώρα μας, αλλά γεμάτο αγάπη είναι ένα από τα τέσσερα ζευγάρια της ταινίας, που μας ταξιδεύει σε Θεσσαλονίκη, Ταλίν, Σεβίλη και Δουβλίνο. Η Πέννυ έχει βαρεθεί την κρίση στην Ελλάδα και θέλει να φύγει για την Ιταλία, ενώ ο Νίκος δεν θέλει να την ακολουθήσει, με μεγάλη ένταση να επικρατεί ανάμεσα στους δύο, ενώ την ίδια ώρα στην χώρα μόλις έχει σκοτωθεί από τους Ναζί ο Παύλος Φύσσας, με το ζευγάρι να βγαίνει στον δρόμο.

Στο Δουβλίνο θα συναντήσουμε τους Siobhan και Terry που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Στο Ταλιν, θα δούμε τους Veronika και Harri με την πρώτη να θέλει ο σύντροφός της να τα πάει καλύτερα με τον μικρό της γιο. Στην Σεβίλλη ο Juan και η Caro δεν σκέφτονται παρά για τον έρωτά τους, μη δίνοντας σημασία στο μέλλον, αλλά με την Caro να είναι με το ένα πόδι εκτός χώρας. Τα τέσσερα ζευγάρια, τόσο διαφορετικά μεταξύ τους, αλλά και τόσο όμοια, με τα προβλήματα που τους απασχολούν να είναι οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά, ηθικά αλλά και προσωπικά με τα ζευγάρια να αντιμετωπίζουν την ζήλια και την καθημερινή ρουτίνα. Ο σκηνοθέτης έζησε μαζί με τα ζευγάρια για εννιά μέρες (με το καθένα) και τραβούσε υλικό για 10 ώρες την μέρα, από απλές συζητήσεις των ζευγαριών, μέχρι και την ώρα του σεξ. Όταν το γύρισμα τέλειωσε, ο σκηνοθέτης δεν είχε μια ταινία έτοιμη, αλλά το μοντάζ είχε μόλις αρχίσει, ενώ το μεγάλο πρόβλημα ήταν η γλώσσα, καθώς τα ζευγάρια μιλούσαν σε γλώσσες που ο σκηνοθέτης δε μιλούσε, και έτι μόνο μετά το γύρισμα με μετάφραση κατάφερε να δει τι υλικό είχε τελικά.

201609811_1

Αυτή η παράξενη ιδέα με πολύ καλό μοντάζ αλλά κυρίως με τους αληθινούς ανθρώπους που είχε και τα αληθινά τους προβλήματα και συζητήσεις, έγινε τελικά ένα πολύ ενδιαφέρον και άκρως ρεαλιστικό ντοκιμαντέρ. Ο σκηνοθέτης ισχυρίστηκε ότι δεν υπαγόρευσε σε κανένα σημείο της ταινίας στα ζευγάρια το τι να κάνουν, καθώς δεν καταλάβαινε καν τι λέγανε στο γύρισμα, ενώ το όλο πρότζεκτ βασίστηκε πολύ απ’ ότι φαίνεται στην προσεκτική επιλογή των κατάλληλων ζευγαριών. Ο θεατής πραγματικά δεν καταλαβαίνει ότι η ταινία πρόκειται για ντοκιμαντέρ και αληθινές καταστάσεις, ενώ η ρεαλιστικότητα και συνοχή των πλάνων και των τεσσάρων ιστοριών, είναι τόσο καλή που ακόμα και η Berlinale στο επίσημο πρόγραμμα έγραψε ότι πρόκειται για ένα ημι-ντοκιμαντέρ.

Κάποιους από τους οχτώ χαρακτήρες θα τους αγαπήσουμε, άλλους όχι και τόσο. Όσον αφορά το Ελληνικό ζευγάρι, δύσκολα θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί καλύτερα πλάνα και σενάριο, που να περιγράψει την κατάσταση της χώρας, ενώ το γεγονός ότι το γύρισμα συνέπεσε με την δολοφονία Φύσσα, έκανε την ταινία ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, τόσο που η ζωή του Νίκου και της Πέννυς θα μπορούσε να είναι μία άκρως ενδιαφέρουσα ταινία για ένα ζευγάρι μέσα στην Ελλάδα της κρίσης. Ένα τρελό πείραμα, που κάπως μαγικά πετυχαίνει για τον Gassmann.

201609811_2_IMG_FIX_700x700

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στην Berlinale όπου την είδαμε και παίζεται στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με προβολές στις:

Τρίτη, Μαρτίου 15, 2016 – 20:30

Τετάρτη, Μαρτίου 16, 2016 – 23:00

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές