Equals - πρώτο trailer - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Equals – πρώτο trailer


Γράφει:

Η ιστορία του Equals λαμβάνει χώρα σε μια φουτουριστική κοινωνία, όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν τα βαθιά τους συναισθήματα γενετικά απενεργοποιημένα, με στόχο μια κοινωνία με μεγαλύτερη σταθερότητα και χωρίς βία. Ένα μέρος του πληθυσμού όμως, δεν αντιδρούν στην γενετική τροποποίηση και έτσι μπορούν να ερωτευτούν και να έχουν συναισθήματα. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και οι πρωταγωνιστές της ταινίας.

Οι ταινίες που μιλούν για ένα δυστοπικό μέλλον είναι συχνά μεταφορές για πολιτικά ζητήματα του παρόντος. Είναι συνήθως μια απεικόνιση του πως θα μπορούσε να εξελιχθεί ο κόσμος αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να ακολουθούν τα ίδια επικίνδυνα μονοπάτια. Το Equals του Drake Doremus όμως με τους Nicholas Hoult (Mad Max: Fury Road) και Kristen Stewart στους κεντρικούς ρόλους, είναι μία διαφορετικού είδους φουτουριστική ταινία. Το κεντρικό της θέμα είναι η αγάπη και στην πραγματικότητα είναι ένα περίεργα απολιτίκ φιλμ.

LBCPENQFYK94011

Αυτό το τελευταίο είναι αυτό που μου άρεσε το λιγότερο στην ταινία. Φυσικά κανείς δεν είναι υπόχρεος να μιλήσει για πράγματα που δεν θέλει, όμως η ταινία μοιάζει εξαιτίας αυτής της επιλογής του σκηνοθέτη, να πετάει το ταλέντο του ίδιου και των συντελεστών της στα σκουπίδια. Ωστόσο βλέπουμε στην ταινία μια κοινωνία όπου οι άνθρωποι απλά ακολουθούν κανόνες, χωρίς να έχουν συναισθήματα γι’ αυτούς, με κάθε άνθρωπο να είναι ένα πρόβατο που πηγαίνει όπου του λένε να πάει. Ο σκηνοθέτης πιθανώς κριτικάρει την νέα αξία που δίνουν οι άνθρωποι στην πειθαρχεία και που μπορεί αυτό να οδηγήσει έναν άνθρωπο αλλά και την κοινωνία μας σαν σύνολο. Αυτό αν και είναι αρκετά ενδιαφέρον, δεν είναι από μόνο του αρκετό, καθώς υπάρχουν πολλά χαμένα κομμάτια στο παζλ. Η ταινία δεν μας εξηγεί καθόλου το πως ο κόσμος έφτασε εκεί, ούτε το ποιος κινεί τα νήματα στο νέο αυτό καθεστώς.

Παρ’ όλα αυτά και αυτή η “βρώμικη” δουλειά αποφεύγεται, η ταινία έχει αρκετές αρετές. Ο ρυθμός της αφήγησης της ιστορίας από τον Doremus είναι πολύ καλός, όμως κυρίως στο πρώτο μέρος. Όπως στις προηγούμενες ταινίες του σκηνοθέτη Like Crazy και Breathe In, η ταινία χάνει την ενέργειά της στο δεύτερο μέρος. Η Kristen Stewart συνεχίζει μετά τα Sils Maria και Still Alice να μας δείχνει ότι έμελλε τελικά να γίνει μία καλή ηθοποιός, όταν θα άρχιζε να παίρνει στα σοβαρά την καριέρα της, ενώ ο Hoult, με το κατάλευκο δέρμα και τα γαλανά του μάτια, μοιάζει τέλεια επιλογή για τον ρόλο του. Ο Guy Pierce χάνεται σε έναν μικρό ρόλομ ενώ η Jackie Weaver σε παρόμοια μικρό ρόλο, είναι εκπληκτική σε μερικές από τις ατάκες της.

Αισθητικά η ταινία είναι πάρα πολύ καλή με τον Doremus να αντλεί πιθανώς έμπνευση από το THX 1138, την ταινία του Geοrge Lucas από τα 70’s που οι περισσότεροι από μας τείνουν να ξεχνούν μετά τα Star Wars. Κατά την διάρκεια της προβολής της ταινίας για το Διαγωνιστικό της Βενετίας, μπορούσε κανείς να ακούσει κάποιους θεατές να περιφρονούν και να αστειεύονται με το love story, με το Equals μάλλον να γίνεται αρκετά γλυκανάλατο σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς όμως να δικαιολογεί κατά την γνώμη μου τέτοιες αντιδράσεις, καθώς το Equals δεν είναι μια κακή ταινία, αλλά μια μάλλον πιο “παιδική” από ότι θα περιμέναμε.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές