Στιγμές στη ζωή ενός ήρωα (Episode in the life of an iron picker) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Στιγμές στη ζωή ενός ήρωα (Episode in the life of an iron picker)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Ο Nazif μόλις που καταφέρνει να βγάζει τα προς το ζην για εκείνον και την οικογένεια του, σαν συλλέκτης μεταλλικών αντικειμένων, ενώ η σύντροφός τους Senada, προσέχει το σπίτι και φροντίζει τις δύο τους κόρες, ενώ είναι έγκυος στο τρίτο τους παιδί.

Όταν εκείνος επιστρέφει σπίτι και βρίσκει τη Senada, να υποφέρει από πόνους, δανείζεται ένα αυτοκίνητο για να την οδηγήσει στην κοντινότερη κλινική. Η διάγνωση θέλει τη Senada, να έχει αποβάλλει στον πέμπτο μήνα εγκυμοσύνης, με τον έμβρυο να βρίσκεται ακόμα μέσα της. Η κατάσταση της είναι κρίσιμη και χρήζει άμεσης θεραπείας σε κεντρικό νοσοκομείο. Χωρίς ασφάλεια, τα νοσήλια φτάνουν στο πόσο των 980 Βοσνιακών μάρκων, δηλαδή 500 ευρώ, ποσό υπέρογκο αναλογικά με τη ζωή τους, και τη δουλειά του Nazif. Το νοσοκομείο αρνείται να κάνει το χειρουργείο, και έτσι επιστρέφουν στον καταυλισμό Ρόμα, στον οποίο κατοικούν. Για τις επόμενες 10 μέρες, τα πράγματα φαίνονται δυσοίωνα, για τη μοίρα του ζευγαριού.

Η ταινία έκανε την πρώτη της εμφάνιση, στο 63ο Φεστιβάλ Βερολίνου, κερδίζοντας το Grand Jury Price, και η αλήθεια είναι ότι έκανε αίσθηση, κυρίως με το χαμηλό του budget, το οποίο ανέρχεται μόλις στα 50000 δολάρια.

Η αλήθεια είναι ότι τα συμβάντα της ταινίας, η οποία είναι γυρισμένη σαν ντοκυμανταίρ, δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Οι ηθοποιοί, παρότι δεν είναι επαγγελματίες, στέκονται αξιοπρεπώς στο εγχείρημα.

Η ταινία αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην σοκαριστική αλήθεια, αλλά και στα κλισέ απεικόνισης τέτοιων γεγονότων. Το σφάλμα φαίνεται να εντοπίζεται σε δύο παράγοντες. Το ότι το σενάριο δεν εμβαθύνει όσο θα έπρεπε, και οι ηθοποιοί δεν κάνουν τη διαφορά που θα έπρεπε.

Η ιστορία και η γενική ιδέα υπάρχουν. Στα πολύ θετικά είναι ότι παρόλα τα μειονεκτήματα σεναριακά και υποκριτικά, η ταινία σοκάρει, κυρίως για το ότι ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει πρόληψη και προστασία για αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα το οποίο απεικονίζεται με ένα ακραίο περιστατικό, αλλά ικανό να σε ταρακουνήσει και να σε κάνει να σκεφτείς.

Δεν είναι μία εύκολη ταινία, αλλά είναι από εκείνες που μπορούν να σε αφυπνίσουν.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές