Επιχείρηση Χιονοστοιβάδα / Operation Avalance - Νύχτες Πρεμιέρας (Κριτική) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Επιχείρηση Χιονοστοιβάδα / Operation Avalance – Νύχτες Πρεμιέρας (Κριτική)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, δύο φιλόδοξοι νεαροί κατάσκοποι της CIA, καμουφλάρονται ως σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ κι αποκτούν πρόσβαση στη NASA, με σκοπό να ξεσκεπάσουν έναν Ρώσσο πράκτορα. Εκεί όμως θα μάθουν ένα τρομερό μυστικό και θα αναλάβουν μια δεύτερη ακόμα πιο δύσκολη αποστολή: Να πείσουν το κοινό παγκοσμίως ότι ο άνθρωπος πάτησε στη σελήνη.

Με αφετηρία του μια από τις πιο γνωστές θεωρίες συνομωσίας, αυτή που θέλει την προσελήνωση του Nηλ Αρμστρονγκ ως μια καλοστημενη απάτη κατά της ανθρωπότητας, ο σκηνοθέτης Matt Johnson ξεδιπλώνει την ιστορία του με τη μορφή ψευδοντοκιμαντέρ. Προσαρτώντας γνήσιο οπτικοακουστικό υλικό της εποχής στα δικά του νέα πλάνα, που τα ‘χει γυρίσει με τρόπο που να παραπέμπουν στην κινηματογράφηση των sixties, καταφέρνει να αναπαραστήσει πίστα την εποχή. Αυτό ωστόσο είναι και το μόνο που καταφέρνει.

Το “Operation Avalanche” δυστυχώς, ακόμα κι αν ξεκινά με μια φιλόδοξη κι ενδιαφέρουσα ιδέα, δεν κατορθώνει λεπτό να σε παρασύρει στην αφήγηση του.

Κυρίως χάριν στην εκνευριστική ερμηνεία του πρωταγωνιστή του – ρόλο που ναρκισσιστικά κρατάει ο ίδιος ο σκηνοθέτης – για περισσότερο από μια ώρα έχεις την αίσθηση ότι παρακολουθείς μια wannabe κωμωδία/σάτιρα που της λείπει το χιούμορ. Όταν πλησιάζουμε όμως προς το τέλος, η ταινία βουλιάζει στα βαθιά νερά του κατασκοπικού θρίλερ, για να καταλήξει σε ένα ανέμπνευστο φινάλε που ουσιαστικά δεν κλείνει καμία από τις εκκρεμότητες που έχει ανοίξει η πλοκή.

Κι ενώ το ψευδοντοκιμαντέρ ως τρόπος αφήγησης προσφέρει ιδανικές ευκαιρίες, τόσο για κωμικές κορώνες όσο και για ανατριχίλες, το “Operation Avalanche” δεν αρπάζει καμία, αφήνοντας αβοήθητο, τόσο τον εαυτό του όσο και τον θεατή στο έλεος της πλήξης.

operation-avalanche-3

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές