Επέκεινα / Hereafter (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Επέκεινα / Hereafter (Κριτική Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

Όταν ο Τζον αποφυλακίζεται κι έρχεται να ζήσει με τον πατέρα του, ανυπομονεί να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ωστόσο, η τοπική κοινωνία ούτε έχει ξεχάσει, ούτε έχει συγχωρήσει το έγκλημά του. Η παρουσία του βγάζει τον χειρότερο εαυτό στον κάθε άνθρωπο του περιβάλλοντός του, και σταδιακά διαμορφώνεται ένα κλίμα λιντσαρίσματος. Ο Τζον απελπίζεται, καθώς νιώθει πως οι πρώην φίλοι του κι αυτοί που αγαπά τον έχουν εγκαταλείψει, ενώ η επιθετικότητα που τον οδήγησε στη φυλακή στο παρελθόν αρχίζει να ξανακερδίζει έδαφος. Ανήμπορος να αφήσει πίσω το παρελθόν του, αποφασίζει να το αντιμετωπίσει.

a000_NormalPreview-1

Το θέμα που είχε αγγίξει με απόλυτη επιτυχία το Boy A του John Crowley, πριν από κάποια χρόνια, βλέπουμε ξανά στο Hereafter. Ένας νεαρός σε μία μικρή πόλη γυρνά από την φυλακή για να ξαναμπεί στο πρόγραμμα του σχολείου του. Η οικογένειά του, η κοινωνία, οι φίλοι του στο σχολείο και όλος ο περίγυρος τον αντιμετωπίζουν με φόβο ή ακόμα και με μίσος για την δολοφονία που έχει διαπράξει. Οι φωτεινές εκλάμψεις ελάχιστες και η μοναξιά, σύντομα θα γίνει απόγνωση για τον Τζον.

Η ταινία είναι υπερβολικά αργή στο πρώτο της μέρος, και κάποιος που αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στην προσαρμογή του χαρακτήρα στην οικογένειά του και την νέα πραγματικότητα, πριν αρχίσει να πηγαίνει και πάλι σχολείο, μπαίνοντας στην κανονική του ζωή. Έτσι το πρώτο μισό της ταινίας είναι εμφανέστατα χειρότερο από το δεύτερο, όπου ο Τζον μπαίνει στα βαθιά και έχει να αντιμετωπίσει ακόμα και βία από τους συμμαθητές του. Η ταινία θα θέσει πολύ σημαντικά ερωτήματα, όπως το αν γίνεται τελικά να προσαρμοστεί κάποιος σε μια τέτοια κατάσταση, ειδικά σε μία μικρή κοινωνία όπου πάντα θα έχει το στίγμα του δολοφόνου.

Ο Τζον ωστόσο δεν είναι κάποιος που θα αποκτήσει απλόχερα την κατανόησή μας και την συμπόνια μας, καθώς σε αρκετά σημεία της ταινίας δείχνει το πρόσωπο του, που τον οδήγησε στην δολοφονία, ενώ θυμάται πεντακάθαρα την στιγμή της, χωρίς να δείχνει να έχει μετανιώσει ιδιαίτερα για την πράξη του, αν και βλέπει πως ήταν μια κακή στιγμή του. Η ψυχολογική και φυσική βία όμως που δέχεται μας κάνει να συμπάσχουμε μαζί του, καθώς ακόμα και σαν θύτης μιας δολοφονίας, γίνεται κατά την διάρκεια της ταινίας το θύμα, ένα δραματικό πρόσωπο που οδηγείτε σε αδιέξοδο και δεν μπορεί να συνεχίσει την ζωή του.

Σίγουρα σε πολλά σημεία το Hereafter θα μπορούσε να είναι καλύτερο, όμως το θέμα του είναι σημαντικό και οι χαρακτήρες του αληθινοί, αν και δεν αναπτύσσονται ικανοποιητικά, πέραν του Τζον.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές