Εντυπώσεις ενός πνιγμένου: μια λυρική ταινία για τις τελευταίες ημέρες του Καρυωτάκη - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Εντυπώσεις ενός πνιγμένου: μια λυρική ταινία για τις τελευταίες ημέρες του Καρυωτάκη


Γράφει:

“Μην την δείτε επιστρατεύοντας την λογική σας, άλλα το συναίσθημα” ζήτησε ο σκηνοθέτης Κύρος Παπαβασιλείου από το κοινό για την ταινία του “Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου” στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτή ήταν μια πολύ σωστή συμβουλή, άλλα ας τα πάρουμε από την αρχή.

Η ταινία βασίζεται στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του Κώστα Καρυωτάκη, η οποία βρέθηκε στην τσέπη του την ημέρα της αυτοκτονίας του. Πρόκειται για μια πολύ δραματική επιστολή, που κόντρα στο ύφος και το περιεχόμενό της έχει ένα χιουμοριστικό και αυτοσαρκαστικό υστερόγραφο, όπου σχολιάζει την ανεπιτυχή απόπειρα αυτοκτονίας του: “Και για ν’ αλλάξουμε τόνο. Συμβουλεύω όσους ξέρουν κολύμπι να μην επιχειρήσουνε ποτέ να αυτοκτονήσουν δια θαλάσσης. Όλη νύχτα απόψε επί δέκα ώρες, εδερνόμουν με τα κύματα. Ήπια άφθονο νερό, αλλά κάθε τόσο, χωρίς να καταλάβω πώς, το στόμα μου ανέβαινε στην επιφάνεια. Ωρισμένως, κάποτε, όταν μου δοθεί η ευκαιρία, θα γράψω τις εντυπώσεις ενός πνιγμένου” 

Ο Κύρος Παπαβασιλείου, μετέφερε στην μεγάλη οθόνη το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, άλλα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Δεν βρισκόμαστε στο 1928, χρονιά που αυτοκτόνησε ο ποιητής, άλλα στο σήμερα. Ο Καρυωτάκης εμφανίζεται στην πόλη, είναι ένας άνδρας που έχει χάσει την μνήμη του και οι άνθρωποι, που συναντά του θυμίζουν ποιος είναι. Οι άνθρωπο αυτοί, είναι οι γονείς του, η έγκυος γυναίκα του, ένας ηθοποιός, που υποδύεται τον Καρυωτάκη σε μια ταινία. Του αποκαλύπτουν, πως κάθε χρόνο στην επέτειο του θανάτου του επιστρέφει, για να ζήσει τις τελευταίες ημέρες της ζωής του και να αυτοκτονήσει ξανά.

entypwseis

Παρακολουθώντας την ταινία πρέπει όντως να ξεχάσουμε την λογική μας. Οι εντυπώσεις ενός πνιγμένου έχουν έναν έντονο λυρικό, σουρεαλιστικό και μεταφυσικό χαρακτήρα, που σχεδόν υπνωτίζει τον θεατή. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο εικαστικό έργο, με εκπληκτικά πλάνα και μερικές σκηνές που προκαλούν το ενδιαφέρον, χωρίς όμως να λείπουν και μερικές λανθασμένες ή άστοχες επιλογές του σκηνοθέτη, που όσο συναισθηματικά κι αν δούμε την ταινία, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε.

Η σημαντικότερη έχει να κάνει με το γεγονός, ότι ενώ παρακολουθούμε τις 2-3 τελευταίες ημέρες της ζωής του Κώστα Καρυωτάκη και χρονιά βρισκόμαστε, υποτίθεται, στην επέτειο της αυτοκτονίας του, το σκηνικό της ιστορίας είναι εντελώς αταίριαστο. Όλες οι σκηνές έχουν γυριστεί φθινόπωρο ή μπορεί και χειμώνα, ενώ ο ποιητής αυτοκτόνησε τέλη Ιουλίου στο μέσο του καλοκαιριού. Επιπλέον είναι πασιφανές, πως η ταινία έχει γυριστεί στην Κύπρο, κάτι που μαρτυρά ένα… δεξιοτίμονο αυτοκίνητο, που χρησιμοποιείται στην ιστορία, ενώ όπως γνωρίζουμε ο Καρυωτάκης αυτοκτόνησε στην Πρέβεζα. Αν δεν υπάρχει κάποιος συμβολισμός πίσω από αυτή την επιλογή, τότε μιλάμε για μια ιστορική ανακρίβεια.

Άσχετα, όμως, με αυτές τις αστοχίες πρόκειται για μια ιδιαίτερη ταινία, που αξίζει να παρακολουθήσετε. Αξίζει να σημειωθεί επίσης, πως στο σενάριο ο Κύρος Παπαβασιλείου συνεργάστηκε με τους Γιώργο Ζώη, Μαρία Βαρνακκίδου και Φίλιππο Γιαννηκούρη.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές