Ένας φόνος στο Μάνσφιλντ- Κριτική από το 20o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ένας φόνος στο Μάνσφιλντ

(A Murder in Mansfield)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 88
Χώρα: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Η βραβευμένη δυο φορές με Όσκαρ (για τα ντοκιμαντέρ “Harlan County U.S.A.” και “American Dream”), Barbara Kopple, εξερευνά τι συμβαίνει όταν ο γιος ενός δολοφόνου συναντιέται με τον πατέρα του και προσπαθεί να τον κάνει να παραδεχτεί το έγκλημα του.

1990, Μάνσφιλντ, Οχάιο. Ο John Boyle κατηγορείται ότι δολοφόνησε τη γυναίκα του Noreen και έπειτα την έθαψε στο υπόγειο του σπιτιού του. Ο τότε 12χρονος γιος του, Collier, είναι μάρτυρας κατηγορίας και είναι σίγουρος πως ο πατέρας του το έκανε. Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, στο σήμερα, ο Collier επιστρέφει στη γενέτειρα του για να αντιμετωπίσει τον πατέρα του που βρίσκεται σε άρνηση σχετικά με την ενοχή του, σε μια προσπάθεια να συμφιλιωθεί με το παρελθόν του.

Η ταινία μοιάζει πολλές φορές με ταινία μυθοπλασίας και δεν ευθύνεται μόνο η θεματολογία της γι’ αυτό. Ένας άλλος λόγος είναι η κλιμάκωση της ιστορίας, όπως θα συνέβαινε σε μια ταινία μυθοπλασίας, με την αναμενόμενη συζήτηση πατέρα-γιου να τοποθετείται έξυπνα προς το τέλος. Επιπλέον, στην Αμερική κινηματογραφούνται τα πάντα, και έτσι υπάρχουν πλάνα από τις καταθέσεις κατά τη διάρκεια της δίκης του Boyle, αλλά ακόμα και η στιγμή που βρίσκουν και ξεθάβουν το πτώμα της άτυχης Noreen (!).

Το δυνατό χαρτί της ταινίας δεν είναι το πορτρέτο του Collier, o οποίος πλέον εργάζεται στο χώρο του κινηματογράφου. Ούτε οι συναντήσεις του με πρόσωπα του παρελθόντος και οι ιστορίες που έχουν να του πουν για τη μητέρα του. Το δυνατό χαρτί είναι η αποτύπωση της στάσης του γιου απέναντι σε έναν πατέρα που, όπως ο Collier παραδέχεται, δεν ήταν κοντά του καθώς μεγάλωνε και τον κακοποιούσε κυρίως λεκτικά. Ο Collier μισεί και αγαπάει τον πατέρα του ταυτόχρονα. Επιμένει να του γράφει, να τον συναντά και να τον πιέζει να του μιλήσει, ακόμα και μετά από τόσα χρόνια, ακόμα και ενώ ξέρει ότι ο πατέρας του δολοφόνησε τη μητέρα του. Ο ίδιος παραδέχεται πως έχει μείνει ακόμα μέσα του ένα κομμάτι του αγοριού που όπως όλοι οι γιοι, θέλει απλά ο πατέρας του να είναι περήφανος γι’ αυτόν και φαίνεται πως ακόμα επιζητά την αγάπη του.

Όμως, η πραγματική ζωή δεν είναι ταινία και ουσιαστικά δεν μπορεί να υπάρξει κλείσιμο για τον Collier, όσο και αν το θέλει, όσο και αν πιέζει τον πατέρα του για απαντήσεις.

H δεύτερη προβολή της ταινίας στα πλαίσια του Φεστιβάλ θα γίνει στην αίθουσα Φρίντα Λιάππα, στις 9 Μαρτίου και ώρα 23:00.

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες