Ένας χρόνος ελπίδας- Κριτική από το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ένας Χρόνος Ελπίδας

( A Year of Hope)


Είδος:

Έτος παραγωγής:
Διάρκεια: 81
Χώρα: Δανία, Ολλανδία
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί:

Γράφει:
Βαθμολογία Cinefreaks:

Στην κατηγορία “Ανθρώπινα Δικαιώματα” ανήκει το ντοκιμαντέρ “Ένας χρόνος ελπίδας” που είναι Δανο-ολλανδική παραγωγή, αλλά αφορά τις Φιλιππίνες. Δυστυχώς, στις Φιλιππίνες, ένα στα τρία παιδιά πέφτει θύμα κακοποίησης και είναι απογοητευτικά τα νούμερα των ανήλικων που ζουν στους δρόμους, μόνοι τους.

Εμείς παρακολουθούμε πως αλλάζει η ζωή μερικών τέτοιων παιδιών, όταν επιλέγονται από το πρόγραμμα “Stairway”, που στόχο έχει μέσα σε ένα χρόνο να τα βοηθήσει να ορθοποδήσουν και να είναι κατάλληλα προετοιμασμένα όταν θα επιστρέψουν πίσω στις γειτονιές τους. Στο κέντρο αποκατάστασης που φιλοξενούνται, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να κάνουν φίλους, να παίξουν, να μάθουν πράγματα. Λόγω του τραυματικού παρελθόντος τους, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη σεξουαλική τους διαπαιδαγώγηση. Το χαμόγελο έρχεται σιγά σιγά στα πρόσωπα τους, μαθαίνουν να μιλάνε και να αντιμετωπίζουν όσα άσχημα τους συνέβησαν και ο θεατής γίνεται μάρτυρας της χειραφέτησης τους. Στην πορεία του προγράμματος θα υπάρξουν και αποτυχίες, παιδιά που δε θέλουν να “σωθούν”. Αυτό είναι όμως που αναδεικνύει ρεαλιστικά το πόσο δύσκολη, περίπλοκη, σύνθετη είναι η κατάσταση που πρέπει να πολεμήσουν οι κοινωνικοί λειτουργοί.

Πέρα από τα παιδιά, υπάρχουν σκηνές από τη νυχτερινή κατάσταση στους δρόμους της Μανίλας, από κάτι σαν φεστιβάλ χορού, η εκπαίδευση κάποιων αστυνομικών με έμφαση και πάλι στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και μια κοκορομαχία. Κατά τη γνώμη μας, όμως, η ταινία θα έπρεπε να εστιάσει μόνο στα παιδιά. Επιπλέον, θα ήταν ενδιαφέρον να ακολουθούσαμε περισσότερες ιστορίες (ουσιαστικά, στο τέλος, μαθαίνουμε  τι απέγιναν μόνο δυο από τα παιδιά) και σε αυτές να είχαν συμπεριληφθεί και ανήλικα κορίτσια, όχι μόνο αγόρια.

Αυτό που μένει στο τέλος, πάντως, είναι η δύναμη της εικόνας, η οποία είναι τόσο ισχυρή που ανάγει την ταινία σε μανιφέστο για τα δικαιώματα του παιδιού.

Βαθμολογία Χρηστών


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Προβολές


Παίζεται σε: 0 αίθουσες
0 αίθουσες στην Αθήνα
0 αίθουσες στην Θεσσαλονίκη
0 αίθουσες στην Επαρχία


Η ταινία δεν παίζεται πλέον στις αίθουσες