Ένα τραγούδι για τον Αργύρη (Ein Lied für Argyris) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Ένα τραγούδι για τον Αργύρη (Ein Lied für Argyris)

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

To ντοκιμαντέρ ” Ένα τραγούδι για τον Αργύρη” είναι μια σπάνια περίπτωση σινεμά. Aν και είχε κάνει πρεμιέρα στο 9ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου είχε αποσπάσει και το βραβείο κοινού, σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ.  Με τη σφαγή του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944, ο Αργύρης, τεσσάρων ετών, χάνει τους γονείς του και πολλούς συγγενείς. Πηγαίνει σε ορφανοτροφείο και λίγο καιρό μετά φεύγει από την Ελλάδα χάρη σε μία αποστολή του Ερυθρού Σταυρού, για να κάνει μια καινούργια αρχή σε ένα παιδικό χωριό της Ελβετίας. Εκεί μεγαλώνει, πηγαίνει σχολείο, περνάει στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, σπουδάζει Μαθηματικά και Αστροφυσική, μεταφράζει Έλληνες συγγραφείς και ταξιδεύει συχνά στην Ελλάδα για να δει τα αδέρφια του και τον τόπο που ποτέ του δεν ξέχασε.

Ωστόσο, ο Αργύρης Σφουντούρης δεν επαναπαύεται ποτέ. Δίνει όλη του τη ζωή έναν αγώνα. Παλεύει να κάνει γνωστά σε όλην την Ευρώπη και ιδιαίτερα στους Γερμανούς όσα συνέβησαν στην κατεχόμενη Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, καθώς οι περισσότεροι, ακόμα και σήμερα, αγνοούν εγκλήματα πολέμου όπως αυτό της σφαγής στο Δίστομο. Παράλληλα, δεδομένου του χαρακτηρισμού τέτοιων εγκλημάτων ως «απαράγραπτων» και χάρη στις πολυάριθμες προσφυγές που έχει κατά καιρούς ασκήσει σε Ανώτατα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ο Σφουντούρης κατόρθωσε να αναγνωρισθεί η υποχρέωση προς αποζημίωση εκ μέρους της Γερμανίας προς τον ίδιο και τις αδερφές του σε ατομικό επίπεδο, γεγονός που ανοίγει δρόμο για την αναγνώριση των υποχρεώσεων αποζημίωσης της Γερμανίας και σε κρατικό επίπεδο, αναφορικά με επανορθώσεις κρατικών υποδομών, με κλαπέντες πολιτιστικούς θησαυρούς και με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο (αποζημιώσεις που συνολικά αγγίζουν τα 7.000.000.000). «Οι πόλεμοι δεν πρέπει να είναι επικερδείς» διατείνεται ο Αργύρης Σφουντούρης και συνοψίζει σε μία φράση τη βάση για όλα τα δεινά που υπέφερε και υποφέρει ακόμα η ανθρωπότητα, το κέρδος.

 

ενα τραγουδι για τον αργυρη

Βέβαια, η μάχη δεν εξαντλείται εδώ. Η αιώνια μάχη, που είναι σύμφυτη με την ύπαρξη του Αργύρη Σφουντούρη, είναι αυτή μεταξύ της λήθης και της μνήμης. Και τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο όταν ένα μεγάλο τμήμα της προσωπικής μνήμης ταυτίζεται με αυτό της λεγόμενης «ιστορικής μνήμης». Να θυμάσαι όσο κι αν πονάει; Να ξεχνάς για να πας παρακάτω; Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις εθελοτυφλώντας απέναντι στο παρελθόν σου; Όχι. Η μνήμη είναι μονόδρομος για τον Αργύρη. Όσο επώδυνη κι αν είναι αυτή του η επιλογή, νιώθει το χρέος. Το χρέος που έχει επωμισθεί είναι να μην αφήσει να ξανασυμβούν θηριωδίες αντίστοιχες με αυτή του 1944 στο Δίστομο. Όσο περνάει από το χέρι του θα θυμάται, για να κάνει και τους άλλους να θυμούνται ή τουλάχιστον να μαθαίνουν από τις ζοφερές μνήμες που οι μεγαλύτεροι κρατάνε ζωντανές.

Κι αν όλα αυτά σου φάνηκαν στενόχωρα και λίγο βαριά μες στο γενικό κλίμα του καλοκαιριού, κι αν είσαι έτοιμος να χωθείς στο πρώτο θερινό που θα βρεις μπροστά σου για να απολαύσεις άλλο ένα ασπρόμαυρο ρομάντζο που φέτος είναι ανέλπιστα χιπ, ξανασκέψου το. Διάθεσε δυο ώρες για να μάθεις ένα κομμάτι μιας ιστορίας που κανείς δε σου διδάσκει. Διάθεσε λίγο από το –έτσι κι αλλιώς- νεφελώδες απόγευμά σου για να θρέψεις τη μνήμη σου. Γιατί η ιστορία εκδικείται όσους την ξεχνούν κι επανέρχεται. Πιο τραγική και πιο θηριώδης από τότε.


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές