En equilibre (Λεπτές Ισορροπίες) - 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

En equilibre (Λεπτές Ισορροπίες) – 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Είδος:

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

O Μarc είναι κασκαντέρ αναβάτης. Ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια ενός γυρίσματος απομακρύνει κάθε ελπίδα να ξανανεβεί κάποια μέρα σε άλογο. Η Florence δουλεύει σε μια ασφαλιστική εταιρεία και έχει αναλάβει τον φάκελο αυτού του συντετριμμένου άντρα. Η σύντομη συνάντησή τους θα αλλάξει τις ισορροπίες και των δύο… Η αληθινή ιστορία του διάσημου Γάλλου κασκαντέρ, Marc Guermont τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Albert Dupontel, έρχεται στην μεγάλη οθόνη σε συνδυασμό με στοιχεία μυθοπλασίας που προσθέτει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, Denis Dercourt, με σκοπό να φέρει τα πράγματα “En equilibre”.

Ο Dercourt πολύ σοφά προσθέτει, στην κινηματογραφική ζωή του Guermont, έναν πρωταγωνιστικό γυναικείο χαρακτήρα που μπαίνει στην καθημερινότητά του αναπάντεχα και φέρνει την ισορροπία σε οτι φαινόταν να έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα. Η Florence, την οποία υποδύεται η Cécile de France σε ένα ρόλο που της πάει γάντι, είναι μια δυναμική αλλά καταπιεσμένη ορθολογίστρια που έχει επιλέξει ένα τρόπο ζωής αποστραγγισμένο από κάθε μορφή πάθους, κινδύνου και εν τέλει ευχαρίστησης. Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και φαίνεται πως από φόβο ή συγκατάβαση έχει εγκαταλείψει όλα τα ταλέντα και τις κλίσεις της, όπως το πιάνο, και ασχολείται με την πεζή και διαβιβαστική πλευρά της ζωής. Από την άλλη μεριά ο Marc είναι ένας ριψοκίνδυνος, πεισματάρης και αυθόρμητος άνδρας που πιστεύει στην δύναμη της ψυχής και της θέλησης να υπερπηδούν τα εμπόδια της ζωής και μέσα από αυτή την μανιέρα προσπαθεί να ξεπεράσει την αναπηρία του και να σταθεί αυτοδύναμος και αυτόνομος ξανά. Μέσα από την πλήρη διαφορετικότητά τους, θα αναγνωρίσουν ο ένας στον άλλο κάτι καρμικό που θα τους ενώσει με έναν δεσμό αναπότρεπτο και καταλυτικό που θα τους στιγματίσει.

Αναφορικά με την σκηνοθεσία του Denis Dercourt παρατηρούμε έναν λεπτό και αβίαστο χειρισμό των προσώπων, των συναισθημάτων και των γεγονότων χωρίς απόλυτες καταφάσεις και υπερβολές που οδηγεί στην δημιουργία ενός κλίματος αμφισημίας και υποκειμενικότητας σε κάθε πράξη της ταινίας. Όλη αυτή η ενδεχομενικότητα πηγάζει από την θέληση του Dercourt να καταστήσει τον θεατή συνδημιουργό της ταινίας, μέσω της κρίσης και της φαντασίας του, συμπληρώνοντας κατα βούληση κομμάτια της πλοκής που συνειδητά υπονοούνται και δεν δηλώνονται.

Ο Dercourt, που είχε γυρίσει μέχρι στιγμής κυρίως θρίλερ, παρουσιάζει στην πιο εμπορική μέχρι τώρα ταινία του ένα ζευγάρι που ζει έναν έρωτα απότομο, παράφορο και καταδικασμένο βιώνοντας μια ψυχική διασταύρωση απόλυτη. Το αρκετά ενδιαφέρον στοιχείο του “En equilibre” είναι ο πρωταγωνιστικός γυναικείος χαρακτήρας του που δεν συναντάται συχνά σε μια ταινία. Η Florence κατα τη διάρκεια της ταινίας μεταμορφώνεται πλήρως μπροστά στα μάτια μας πετώντας με θάρρος και σιγουριά από πάνω της όλα όσα την βαραίνουν και δημιουργώντας εν τέλει μια ελεύθερη, ολοκληρωμένη γυναικεία φιγούρα που ξέρει να επαναστατεί, να ρισκάρει, να αγαπά, να ζει. Κατ’ αυτό τον τρόπο η Florence όχι μόνο δεν επισκιάζεται από τον αληθινό και τόσο δυνατό χαρακτήρα του Μarc αλλά καταφέρνει να σταθεί ισότιμα ίσως και λίγο πιο ψηλά από εκείνον παραθέτοντας μια μνημειώδη γυναικεία μορφή με αρσενικές ποιότητες μακριά από τα συνήθη στερεοτυπικά κλισέ.

Το “En equilibre” θα προβληθεί για δεύτερη φορά στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου την Τετάρτη 13 Απριλίου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στις 22.00.  

 

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές