Elysium - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Elysium

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο:
Ηθοποιοί: , , ,

Γράφει:

Βρισκόμαστε στο έτος 2154, κι ενώ η γη και οι κάτοικοί της βιώνουν την απόλυτη παρακμή, η άρχουσα αριστοκρατία προκειμένου να διατηρήσει και να προστατεύσει τον πολυτελή τρόπο ζωής της, έχει εγκαταλείψει τον πλανήτη και κατοικεί στον διαστημικό σταθμό Elysium, μια προσομοίωση του γήινου περιβάλλοντος.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στα ερείπια του Los Angeles και γύρω από τον Max Da Costa (Matt Damon), έναν εργάτη βιομηχανίας όπλων, και μονάδα παραγωγής των ανδροειδών οργάνων της τάξης, και πρώην κλέφτη αυτοκινήτων, προορισμένο όμως – όπως πολύ διακριτικά μας πληροφορεί ο σεναριογράφος – για μεγάλα πράγματα. Όταν λοιπόν ο κάθε άλλο παρά συμπαθής στο κοινό  πρωταγωνιστής εκτίθεται σε υπερβολική ποσότητα ακτινοβολίας και πληροφορείται πως του απομένουν 5 ημέρες ζωής, αποφασίζει να πάει στο Elysium για να θεραπευτεί. Για να καταφέρει  να σπάσει την ασφάλεια της υπουργού αμύνης Jessica Delacourt (Jodie Foster) και να περάσει απέναντι,  χρειάζεται τη βοήθεια του κολλητού του Julio (Diego Luna) και  του παλιού του συνεργάτη Spider (Wagner Moura),ο οποίος τελικά δέχεται  με την προϋπόθεση όμως ο Max να βοηθήσει στο σχέδιο ανατροπής του καθεστώτος κλέβοντας πληροφορίες από τον John Carlyle (William Fichtner). Ύστερα από τη συνάντησή του με την  παιδική του φίλη Frey (Alice Braga), της οποίας η κόρη πάσχει από λευχαιμία, ο Max θα αναθεωρήσει τις προτεραιότητές του και θα αναλάβει τελικά το ρόλο του σωτήρα.

Κι εκεί που όλοι λέμε πως τέτοια ιδέα δεν μπορεί να υλοποιηθεί με επιτυχία ο Neill Blomkamp επιλέγει να μας επιβεβαιώσει. Η ταινία για να είναι ολοκληρωμένη θα έπρεπε να διαρκέσει 3 ώρες. Αντ’αυτού έχουμε 109 λεπτά που προσπαθούν να συνδυάσουν επιστημονική φαντασία, πολιτική, δράμα, λίγο ρομάντζο και την πορεία του ήρωα να ξεπεράσει τον εαυτό του. Είναι αδύνατο και φυσικά το Elysium χάνει από παντού. Ο κεντρικός ρόλος δεν αναλύεται ούτε στο ελάχιστο ενώ  οι δευτερεύοντες αγγίζουν τα όρια των καρτουνίστικων χαρακτήρων. Και πώς άλλωστε να το αποφύγουν όταν για κανέναν δεν υπάρχει ουσιαστικό κίνητρο, ούτε καν ένα κάποιο backround. Όλα αυτά βέβαια δεν θα μπορούσαν παρά να καταλήξουν σε ένα προβλέψιμο και ανόητο φινάλε. Πέρα από τα μέτρια γραφικά, τις κάπως ενδιαφέρουσες σκηνές δράσης και τη γρήγορη εναλλαγή των γεγονότων που τουλάχιστον δεν κουράζουν,  το τελευταίο αυτό δημιούργημα του  Blomkamp, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες που το District 9 είχε γεννήσει για τον σκηνοθέτη. Δυστυχώς  το φιλμ παραμένει μια χολυγουντιανή μετριότητα και ο  Neill ένας από τους πολλούς καλλιτέχνες που θίγουν δεκάδες θέματα και δεν τοποθετούνται σε κανένα.

Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές