Elser (13 Minutes) - Cinefreaks.gr Cinefreaks.gr

Elser (13 Minutes)

Είδος:

,

Έτος παραγωγής:
Σκηνοθεσία:
Σενάριο: ,
Ηθοποιοί: , ,

Γράφει:

13 λεπτά παραπάνω χρειαζόταν ο μουσικός Georg Elser για να αλλάξει το ρουν της παγκόσμιας ιστορίας. Στις 8 Νοεμβρίου 1939 τοποθέτησε μια βόμβα πίσω από το αναλόγιο του Αδόλφου Χίτλερ σε μια μπυραρία του Μονάχου. Αλλά ο Φύρερ έφυγε από το κτίριο νωρίτερα από το αναμενόμενο και ως εκ τούτου, η απόπειρα η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, απέτυχε.

Ο Oliver Hirschbiegel, ο οποίος έχει ήδη ασχοληθεί προηγουμένως με τις τελευταίες ημέρες της εγκληματικής ναζιστικής δικτατορίας στη διάσημη ταινία του 2004 Η Πτώση (Downfall) επιλέγει τώρα να προβάλει αυτή τη θαρραλέα πράξη, αποδίδοντας φόρο τιμής στον άγνωστο Elser από ένα μικρό χωριό στις σουηβικές Άλπεις. Η ταινία ανασυνθέτει το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο από το 1933 κι έπειτα, όταν Εθνικοσοσιαλιστική νοοτροπία εισέβαλε και στην πατρίδα του Elser και δηλητηρίασε την κοινοτική ζωή. Στο φως έρχεται και η σχέση του Elser με τον Arthur Nebe, έναν από τους επικεφαλής της ναζιστικής ασφάλειας.

Το πιο ενδιαφέρον πράγμα για την ταινία είναι ότι δεν επικεντρώνεται ούτε στον πόλεμο μετά το 1939, ούτε στην προσπάθεια του Elser να σκοτώσει τον Χίτλερ, αυτή καθεαυτή. Αντίθετα η ταινία τρέχει σε δυο χρονογραμμές. Η πρώτη είναι η ανάκριση του Elser μετά την σύλληψή του, τα βασανιστήρια που τον υποβάλουν και την διαλεύκανση του πως κατάφερε να πετύχει αυτήν την απόπειρα δολοφονίας. Μέσα από την ανάκριση έχουμε πολυάριθμα flashbacks για την ζωή του Elser από τα μέσα της δεκαετίας του 30 μέχρι και το 1939, κάτι που είναι και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ιστορίας, καθώς η ιστορία του Elser εκείνη την εποχή, είναι η ιστορίας της μετατροπής της Γερμανίας από δημοκρατία στην απολυταρχία του Χίτλερ.

maxresdefault (29)

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα κάνει την ιστορία, το γεγονός ότι ο Elser είναι ένας άνθρωπος που στις αρχές των ’30s κανένας δεν θα περίμενε ότι θα έκανε μια τέτοια “τρομοκρατική” επίθεση. Το πορτραίτο ενός φιλειρηνιστή μουσικού και ξυλουργού, που δεν είναι γραμμένος στο κομμουνιστικό κόμμα ή σε κάποια άλλη οργάνωση, παίζει την μουσική του, ερωτεύεται και ζει σε ένα ορεινό χωριό της Γερμανίας, δεν μοιάζει με έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία του κόσμου, διαπράτoντας μια μαζική δολοφονία για να βγάλει από την μέση τον Χίτλερ. Είναι τα γεγονότα που θα κάνουν τον Elser να μην λογαριάσει το κόστος των άλλων ζωών που θα πάρει μαζί του και η ταινία κάνει μια φανταστική δουλειά στο να μας παρουσιάσει αυτά τα γεγονότα. Κάποια από αυτά είναι η αρχή της εξόντωσης των Εβραίων, η σύλληψη και αναγκαστική εργασία όλων των γραμμένων στο κομουνιστικό κόμμα, οι διαπομπεύσεις αντιφρονούντων, οι ταινίες προπαγάνδας. Ο Elser αρνείται να μπει σε καβγά με τους ναζί και προτιμά να μιλά στην μεγάλη αγάπη της ζωής του, είναι όμως είναι ένας άνθρωπος βαθιά δημοκράτης και άκρως πολιτικό ον, έχει ελεύθερη σκέψη και μυαλό που λειτουργεί χωρίς προκαταλήψεις.

Είναι εν τέλει ο άνθρωπος που θα δεχτεί τα χτυπήματα των Ναζί του Χίτλερ και όταν θα δει την δημοκρατία να καταρρέει και το λουτρό αίματος του δεύτερου παγκοσμίου να είναι κοντά, θα αποφασίσει να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Εκείνος ένας απλός άνθρωπος, μόνος του και χωρίς καν την βοήθεια των φίλων του που ελπίζουν μόνο στο ότι οι ξένες δυνάμεις θα κάνουν την Γερμανία να απαλλαγεί από τον Χίτλερ. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την προβολή της ταινίας εκτός συναγωνισμού για το διαγωνιστικό της 65ης Berlinale, πολλοί παραλλήλισαν τον Elser με τον Snowden, κάποιον άνθρωπο που πρόδωσε την χώρα του, για βαθιές δημοκρατικές αρχές που μπορούν να επηρεάσουν όλο τον κόσμο. Όμως ο Elser το έκανε αυτό σκοτώνοντας εφτά αθώους που έτυχε να βρίσκονται εκεί που δεν ήταν ο Χίτλερ. Αυτό είναι που θα στοιχειώσει τον Elser και θα κάνει τον χαρακτήρα του ακόμη πιο δραματικό.

Το Elser αν και έχει κάποια μικρά προβλήματα ροής λόγω των απανωτών flashback που δεν συνδέονται όλα πετυχημένα, μας παρουσιάζει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες του Β Παγκοσμίου πολέμου, διφορούμενο ακόμη και σήμερα στην Γερμανία, και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσαμε να φανταστούμε.

201503797_2_IMG_FIX_700x700


Βαθμολογία Χρηστών


Προβολές